Sosyal Medya

Dünya

ABD: Guantanamo'nun kapanmasında sona gelindi

Beyaz Saray, Obama yönetiminin Guantanamo tutukevinin kapatılmasına yönelik çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu açıkladı



ABD yönetimi, Küba’daki Guantanamo tutukevinin kapatılmasına yönelik planın son aÅŸamasına geldiÄŸini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, Barack Obama yönetiminin Guantanamo tutukevinin kapatılmasına yönelik çalışmalarını tamamlamak üzere olduÄŸunu söyledi.

Earnest, "Yönetimin Guantanamo tutukevinin güvenli ve bilinçli bir ÅŸekilde kapatılmasına yönelik planın son aÅŸamasında olduÄŸunu teyit edebilirim" ifadesini kullandı.

Planın daha sonra Kongre’ye sunulacağını belirten Earnest, tutukevinin kapatılması için ulusal güvenlik yetkililerinin uzun süredir çalışma içinde olduÄŸunu hatırlattı. Earnest, tutukevinin kapatılmasının BaÅŸkan Obama’nın öncelikleri arasında bulunduÄŸunu dile getirerek, “BaÅŸkan, Guantanoma tutukevinin kapatılmasının net bir ÅŸekilde ulusal güvenlik çıkarımıza olduÄŸunu düÅŸünüyor” diye konuÅŸtu.

Küba’nın Guantanamo Körfezi’ndeki Amerikan donanma üssünde yer alan tutukevi, 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarının ertesinde ABD’nin Afganistan’ı iÅŸgalinin ardından kurulmuÅŸtu. Dönemin ABD BaÅŸkanı George W. Bush tarafından ilan edilen "terörle küresel savaÅŸ" kapsamında yakalanan ilk zanlılar 11 Ocak 2002'de buraya getirilmiÅŸti.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, 2008 yılında baÅŸkanlık koltuÄŸuna oturduktan sonra Guantanamo tutukevini kapatacağını ifade etmiÅŸti. Obama, cezaevinin kapatılması sürecini hızlandırması için bugüne kadar üç özel temsilci atamıştı. Yönetim, uzun süredir Guantanamo tutukevinin kapatılmasını istese de Kongre'nin her iki kanadını kontrol eden Cumhuriyetçi Parti üyeleri buna karşı çıkıyor.

Tartışmalı tutukevinde ÅŸu anda 100’den fazla kiÅŸi bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.