Güncel
Kılıçdaroğlu: Paralel yapıyı kabul etmeyiz
Kemal Kılıçdaroğlu, 'Paralel yapıyı kabul etmeyiz. Her demokratik devlet paralel yapılarla mücadele eder, bu da gayet doğaldır” dedi...
CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, gündemdeki son geliÅŸmeler, koalisyon, "paralel yapı" ve birçok konuda önemli mesajlar verdi. Biz cumhurbaÅŸkanının görüÅŸmeler sırasında ne taraf olmasını ne de tartışılmasını isteriz, ifadesine yer veren KılıçdaroÄŸlu, "EÄŸer bir hükümet kurulacaksa, bu hükümet birinci olarak 'yüksek profilli' olmalı. Ä°kincisi, 4 yıllık süre için kurulmalı. Üç, samimi temeller üzerinde inÅŸa edilmeli. Yani karşılıklı güven olması lazım. EÄŸer bu 3 koÅŸul birarada olmazsa bu hükümet baÅŸarısız olur, ne size fayda saÄŸlar ne de bize fayda saÄŸlar. Bunu Sayın DavutoÄŸlu'na da söyledim, kendileri de hak verdi," dedi.
CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu'nun Yeni Åžafak Gazetesi'nden Nil Gülsüm'ün sorularına verdiÄŸi yanıtlar ÅŸöyle:
AK Parti ve CHP arasında koalisyon görüÅŸmeleri daha baÅŸlamadan 14 maddelik ilkeler açıkladınız. 'Olmazsa olmaz' dediÄŸiniz hususlar nelerdir?
14 ilkemiz, biri hariç aslında evrensel ilkelerdir. Bunların içinde belki tartışma konusu olabilecek bir madde, cumhurbaÅŸkanının anayasal sınırlara çekilmesi... Bu ilke belki tartışma konusu olabilir. Bize göre aslında bu da tartışma konusu olmamalı. Zaten cumhurbaÅŸkanı anayasal sınırları içinde görev yapmak zorunda.
TARTIÅžILMASINI Ä°STEMEYÄ°Z
Koalisyon görüÅŸmelerinde bu maddeyi masaya getirip bir ön ÅŸart olarak öne sürer misiniz?
Biz cumhurbaÅŸkanının görüÅŸmeler sırasında ne taraf olmasını ne de tartışılmasını isteriz. Sayın CumhurbaÅŸkanı anayasal sınırları içinde kalmalı, koalisyon görüÅŸmelerinin bir parçası olmamalı. EÄŸer cumhurbaÅŸkanını anayasal konumunda tutabilirsek ve öyle kalabilirse bizim açımızdan herhangi bir sorun yok.
BÄ°R SORUNUMUZ ZATEN YOK
'CumhurbaÅŸkanının tartışılmamalı' dediniz; bu yeni bir açılım mı?
Sayın CumhurbaÅŸkanı seçimler sırasında alanlara çıktığı andan itibaren tarafsızlığı konusunda bizde yarattığı düÅŸünce 'Artık Sayın CumhurbaÅŸkanı tarafsız deÄŸil' ÅŸeklinde oldu. Çünkü açıkça iktidara oy istiyor. O zaman anayasa ile tanımlanmış ve yemin ile perçinlenmiÅŸ alanı dışına çıkmış oluyor. Bunun dışına çıkmadığı sürece herhangi bir sorunumuz yok zaten Sayın CumhurbaÅŸkanıyla. Ama çıktığı zaman doÄŸal olarak biz eleÅŸtiri konusu yaparız.
HÜKÜMET Ä°ÇÄ°N ASLONAN 'GÜVEN'
Koalisyon için muhakkak üzerinde durulması gereken öncelikler neler?
EÄŸer bir hükümet kurulacaksa, bu hükümet birinci olarak 'yüksek profilli' olmalı. Ä°kincisi, 4 yıllık süre için kurulmalı. Üç, samimi temeller üzerinde inÅŸa edilmeli. Yani karşılıklı güven olması lazım. EÄŸer bu 3 koÅŸul birarada olmazsa bu hükümet baÅŸarısız olur, ne size fayda saÄŸlar ne de bize fayda saÄŸlar. Bunu Sayın DavutoÄŸlu'na da söyledim, kendileri de hak verdi. Biz tabanımızı neden koalisyon kurduÄŸumuz konusunda elbette ikna etmeliyiz. KuÅŸkusuz Adalet ve Kalkınma Partisi de kendi tabanını 'CHP ile neden koalisyon kuruyoruz' hususunda ikna etmeli.
DUYGULARDAN ARINMAK LAZIM
Neden koalisyon peki?
Türkiye'yi bekleyen çok temel sorunları var. Dikkat ederseniz yüksek profilli bir hükümet ihtiyacındayız demiyorum, zorundayız diyorum. Türkiye'nin Kürt sorunu gibi bir sorunu var; çözülmesi gerekir. 12 Eylül darbe hukuku var; deÄŸiÅŸmesi lazım. BaÅŸta anayasanın deÄŸiÅŸmesi lazım. Duygularımızdan, algılarımızdan arınarak ve aklımızı egemen kılarak Türkiye'nin bu temel sorunlarının çözümü noktasında biraraya gelmemiz lazım.
Koalisyon toplumu rahatlatır mı?
Evet, toplumsal bir rahatlama saÄŸlayacaktır. Bu koalisyonun Türkiye'ye getireceÄŸi katkılardan birisi de o aslında. Yıllar yılı gerilen taraflar biraraya gelecekler. Gerilimden uzak bir toplum çıkacak ortaya aslında.
UZLAÅžMAYI DÄ°LÄ°YORUM
Siyasal bir uzlaşının ortaya çıkabileceÄŸine inanıyor musunuz?
Ä°nanmanın ötesinde diliyorum. Böyle bir tablonun ortaya çıkmasını istiyorum ama çok zor olduÄŸunu da biliyorum. Bunları söylerken Türkiye'nin içinde bulunduÄŸu ÅŸartlara bakılırken 13 yıldır ülkeyi tek başına yöneten bir siyasi parti ve o iktidara muhalefet eden baÅŸka bir parti var. Bunlar biraraya gelip ülkeyi beraber yönetecekler. Gerçekçi olmamız lazım, bunun zorluÄŸunu da düÅŸünmemiz gerekiyor. Tabii ben arzu ederim. Demokrasilerde uzlaşı çok önemlidir. Siyasi partiler doÄŸal olarak elbette farklı dünya görüÅŸüne sahiptir, farklı kültürleri var. Dolayısıyla ülkeyi yönetme konusunda yüzde 100 koalisyon içinde bütün talepleri hayata geçirmek mümkün deÄŸildir. Ama uzlaşı kültürünü oluÅŸturmak zorundayız.
Henüz yorum yapılmamış.