Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Suriye'de El Kaide lideri öldürüldü'

ABD, Nusra Cephesi ve El Kaide bağlantılı olarak tanımladığı Horasan Grubu'nun lideri Muhsin el Fadli’yi hava kuvvetlerinin düzenlediği bir operasyonla öldürdüğünü açıkladı.



ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Horasan Grubu lideri Muhsin El Fadli'nin ABD güçlerinin Suriye'de düzenlediÄŸi hava saldırısında öldürüldüÄŸünü bildirdi. Pentagon sözcülerinden Jeff Davis, yaptığı yazılı açıklamada, Horasan Grubu lideri Fadli'nin 8 Temmuz'da Suriye'nin Sarmada kenti yakınlarında araçla seyahat ederken ABD uçaklarının hava saldırısında öldürüldüÄŸünü kaydetti.

Muhsin El Fadli ABD’nin başına 7 milyon dolar ödül koyduÄŸu önemli figürlerinden biriydi. Yapılan açıklamada 

 
Muhsin El Fadli Eylül 2014 tarihindeki ABD hava saldırısından kurtulmayı baÅŸarmıştı. [FotoÄŸraf:Al Jazeera]

Fadli’nin Ekim 2002’de Kuveyt’e baÄŸlı Feyleke Adası'nda ABD donanmasına yönelik saldırıda rol aldığı belirtildi. Aynı açıklamada "Fadli'nin ölümü El Kaide'nin ABD'ye, müttefiklerimize ve ortaklarımıza yönelik devam eden operasyonlarını kesintiye uÄŸratacaktır" deÄŸerlendirmesine yer verildi.

 

“Horasan diye bir örgüt yok”

GeçtiÄŸimiz Mayıs ayında ilk kez Al Jazeera’ye konuÅŸan Nusra Cephesi lideri Ebu Muhammed El Culani, ABD’nin ‘Horasan Grubu’ bahanesi ile Nusra Cephesini terör listesine soktuÄŸunu ve kendilerine yönelik hava saldırılarına gerekçe yarattığını savunmuÅŸtu.

Culani Al Jazeera’ya ÅŸunları söylemiÅŸti: “Onlar Horasan isimli hurafe bir örgütü yarattılar ama öyle bir grup 

FotoÄŸraf:Al Jazeera
Nusra lideri Culani, Al Jazeera'nin sorularını Mayıs ayında, gizli karargahında yanıtlamıştı.

yok. Onları bombalıyoruz derken bizi bombalıyorlar ve ölenler hep bizim adamlarımız. Horasan örgütünü sadece ABD’den duyduk, baÅŸka bir yerden duymadık.  Horasan bölgesinden (Orta Asya kökenli) gelen bazı savaÅŸçılarımız vardı o kadar. ABD’nin iddiası o ki, bu grubun ABD çıkarlarını vurmaya hazırlanıyor ama bu konuda kanıt ortaya koymadı.”,

 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da Horasan Grubu'nu, "militan yetiÅŸtirme, savaÅŸçı ve para akışına yardımcı olma, ABD ve Batılı hedeflere saldırılar planlama faaliyetlerini içeren bir geçmiÅŸi paylaÅŸan Nusra Cephesi ve çekirdek El Kaide'ye baÄŸlı aşırıcılardan oluÅŸan ÅŸebekeye verilen ad olarak" tanımlamıştı.

Kaynak: Al Jazeera, Ajanslar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.