Açıklamayı Kırgızistan BaÅŸbakanlık Basın Merkezi yaptı. Kırgızistan ile ABD arasında 19 Mayıs 1993 yılından bu yana uygulanan ortak iÅŸbirliÄŸi konularında geniÅŸ kolaylıklar ile ayrıcalıklar öngören anlaÅŸmanın BaÅŸbakan Temir Sariyev imzasıyla sonlandığı duyuruldu.

Feshin gerekçesi, insan hakları uzmanı ve gazeteci Azimcan Askarov’a ABD DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından verilen “insan hakları savunucusu” ödülü. Askarov, Kırgızistan’ın OÅŸ ve Celal-Abad eyaletlerinde Haziran 2010’daki Kırgız-Özbek çatışmasıyla ilgili açılan davada ömür boyu hapse mahkum edilmiÅŸti.

‘Kasıtlı bir hareket’

Ä°lk tepki Kırgızistan DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan geldi. ABD’nin BiÅŸkek Maslahatgüzarı Richard Miles çaÄŸrılarak nota verildi. Bakanlık ayrıca, Askarov’un layık görülmesini, ABD’nin Kırgızistan’daki askeri hava üssünü kapatmasına baÄŸlamış ve bunu ülkede etnik barışın ve birliÄŸin güçlendirilmesine karşı kasıtlı bir hareket olarak deÄŸerlendirmiÅŸti.

Kırgızistan’daki ABD askeri hava üssü, 11 Eylül 2001 tarihinde ABD’de yaÅŸanan terör saldırıları sonrası Afganistan’daki terör örgütlerine karşı baÅŸlatılan operasyondan sonra ‘Gansi’ adıyla açıldı. Daha sonra adı ‘Manas’ olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸti.

Kırgızistan geçtiÄŸimiz yıl 11 Temmuz 2014'de baÅŸkent BiÅŸkek'teki Manas Uluslararası Hava alanında Aralık 2001'den beri faaliyet gösteren ABD askeri hava üssünü kapatmıştı.

Azimcan Askarov kimdir

15 yıldır Celal-Abad eyaletinde insan hakları alanında çalışan Askarov, 'ırkçı nefret duygularını kışkırtmak', 'polis cinayetine yataklık etmek' ve 'ayaklanma çaÄŸrısında bulunmak' suçlamalarıyla 2010’da gözaltına alındı, ömür boyu hapis cezasına çaptırıldı.

Celal-Abad eyaletine baÄŸlı Bazar-Korgon ilçesinde bir Kırgız polisin ölümüne yardım etmekle suçlanan Askarov, kendisinin olay yerinde bulunmadığını söylüyor. Askarov’a göre, kendisine karşı açılan dava tamamıyla 'uydurma'.

Askarov, gözaltına alınmasından karar sürecine kadar her aÅŸamada haklarının ihlal edildiÄŸini iddia ediyor.

Kaynak: Al Jazeera, AA