Sosyal Medya

Dünya

Times: Erdoğan Kürtlerle işbirliği yapmalı

İngiliz Times gazetesi Suruç patlamasıyla ilgili yayınladığı bir haberde, saldırının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uyarı olduğunu belirtti...



Times gazetesi "Cephede katliam" baÅŸlıklı baÅŸyazısında Suruç'ta önceki gün düzenlenen ve 32 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi intihar saldırısını deÄŸerlendirdi. Gazete, "Sayın ErdoÄŸan, IŞİD'e karşı mücadele edenler arasında sahada fark yaratan tek güç olan Kürtlerle iÅŸbirliÄŸi yapmalı. Türkiye'nin NATO'daki müttefikleri ile de tam bir iÅŸbirliÄŸi içerisinde olmalı," ifadelerini kullandı.

Times'ın baÅŸyazısı, saldırının IŞİD'in iÅŸi olduÄŸunun varsayıldığı tespiti ile baÅŸlıyor. Gazete bu durumun, "Türkiye'nin güney sınırındaki kaosu zaptetme yaklaşımı açısından bir dönem noktası olabileceÄŸi"kanısında.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın, Türkiye'nin büyük Kürt azınlığı tarafından, IŞİD'in barbarlıklarını görmezden gelmekle suçlandığını belirtiyor Times. Gazete "Türk güçlerinin Kobani kuÅŸatmasına seyirci kaldığına ve çatışmayı Kürt YPG milislerine bıraktığına ÅŸüphe yok. Tıpkı Sayın ErdoÄŸan'ın Batılı liderlere, IŞİD'in yenilgiye uÄŸratılması yerine Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad'ın devrilmesine öncelik vermeleri için yalvardığı gibi" diye de ekliyor.

ERDOÄžAN'A UYARI

Gazete saldırının, "CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan için bir uyarı olması gerektiÄŸi" yorumunda bulundu. 

ERDOÄžAN KÜRTLERLE Ä°ÅžBÄ°RLİĞİ YAPMALI

IŞİD'in ilk kez Türkiye'ye topraklarında saldırdığı belirtilen yazı ÅŸöyle sürüyor:

"Sayın ErdoÄŸan CumhurbaÅŸkanı olarak kabadayı tarzıyla ve Türk laikliÄŸini aşındırmasıyla biliniyor. Ancak daha önce BaÅŸbakan ve Ä°stanbul Belediye BaÅŸkanı olduÄŸu dönemlerde uyanık ve pragmatik olabildiÄŸini göstermiÅŸti. Åžimdi bu niteliklerini yeniden canlandırması gerek."

"Sayın ErdoÄŸan, IŞİD'e karşı mücadele edenler arasında sahada fark yaratan tek güç olan Kürtlerle iÅŸbirliÄŸi yapmalı. Türkiye'nin NATO'daki müttefikleri ile de tam bir iÅŸbirliÄŸi içerisinde olmalı. Müttefikler, Türkiye'nin gerçek desteÄŸi ile IŞİD militanlarını bölgeden uzaklaÅŸtırma yolunda çok daha fazlasını yapabilir. Burada Amerikan Genelkurmay BaÅŸkanı'nın 20 yıl sürebileceÄŸini söylediÄŸi bir mücadeleden söz ediyoruz."

IŞİD KARŞITI İTTİFAKIN KALBİNDE OLMALI

Times, "ErdoÄŸan'ın kabusu" olarak nitelendirdiÄŸi mevcut ortamın siyasi bir öÄŸesi olduÄŸuna da dikkat çekiyor. ErdoÄŸan'ın IŞİD'e karşı tutarlı bir strateji belirlemekte ve Türkiye'nin Kürtlerini desteklemekte baÅŸarısız olmasının, partisinin geçen ay beklenmedik ÅŸekilde Meclis'te çoÄŸunluÄŸu kaybetmesinde etkili olduÄŸunu vurguluyor.

Yazı şu satırlarla noktalanıyor:

"Türkiye'nin güneyinde sınırın öbür tarafındaki bazı kasabalarda, YPG IŞİD'den bazı toprakları geri almakta ve onları korumakta baÅŸarılı oldu. Türkiye'de ise HDP'nin karizmatik ve uzlaÅŸmacı lideri Selahattin DemirtaÅŸ, ülkenin Kürtlerini on yıllardır radikal çizgiye mahkum eden isyancı eÄŸilimleri dizginliyor.

"Sayın ErdoÄŸan bunun altında kalmamalı ve DemirtaÅŸ'ın destekçilerine tazyikli sudan fazlasını vermeli. Kendisinin stratejik Ä°ncirlik Üssü'nün Batı'nın hava kuvvetlerine açması gerekir. EÄŸer IŞİD karşıtı ittifak baÅŸarılı olacaksa, Türkiye bu ittifakın kalbinde olmalıdır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.