Sosyal Medya

Dünya

BM'den İsrail'e engelleri kaldır çağrısı

AB Dış İlişkiler Konseyi Brüksel'deki toplantıları sonrasında İsrail'e Gazze'ye uyguladığı ambargo, yerleşim yeri kanunsuzlukları konusunda çağrı yaptı



Avrupa BirliÄŸi (AB), Ä°srail'e Gazze'ye uyguladığı izolasyonları sonlandırması ve geçiÅŸ noktalarını tamamen açması çaÄŸrısında bulundu.

Brüksel'de AB dışiÅŸleri bakanlarını bir araya getiren AB Dış Ä°liÅŸkiler Konseyi toplantısı sonuç bildirgesi açıklandı.

Buna göre, Ä°srail-Filistin çatışmasında kapsamlı ve adil bir çözüm gerektiÄŸi ifade edildi.

Ä°srail ve Filistin'in birbirini tanıyarak barış ve güvenlik içerisinde yaÅŸayabileceÄŸi, tarafların iki devletli çözüm dışında alternatifi olmadığı ve iki tarafın da somut adımlarla iki devletli çözüm için yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiÄŸinin altı çizildi.

Bölgede güven ortamının hazırlanmasını AB'nin aktif olarak destekleyeceÄŸi, devletlerin ve diÄŸer aktörlerin barış ve güvenlik için sorumlu davranması gerektiÄŸi anlatıldı.

Ä°NSANÄ° YARDIMLARI ENGELLEMEYÄ°N

Ä°srail'in Gazze'ye uyguladığı izolasyonun hafifletilmesinin olumlu ancak yetersiz olduÄŸu, insani yardımların bölgede tamamen yerine ulaÅŸması gerektiÄŸi ifade edildi.

Gazze Åžeridi'nde siyasi, ekonomik ve güvenlik açılarından esaslı deÄŸiÅŸim gerektiÄŸine dikkati çeken AB, bölgedeki izolasyonların son bulmasını ve geçiÅŸ noktalarının tamamen açılmasını istedi.

Ä°srail'e, Susya ve Abu Nwar'da Filistinli'lerin ev ve altyapılarını imha etmeyi durdurması, Filistin'lileri zorunlu göç ettirmeye son vermesi çaÄŸrısında bulunuldu.

YENİ YERLEŞİMLER KANUNSUZ

Ä°srail'in yeni yerleÅŸimlerinin uluslararası hukuka uygun olmadığı vurgulanarak, Ä°srail 'in yerleÅŸim politikaları ve bu baÄŸlamda yaptıklarına ÅŸiddetle karşı çıkıldı.

Ayrıca, taraflar ÅŸiddet karşıtı ve barışçıl bir tutuma davet edilirken, kalıcı ateÅŸkes çaÄŸrısında bulunuldu

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.