Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

1,6 milyon kilometreden Dünya

NASA, DSCOVR uydusunun 1,6 milyon kilometre öteden çektiği ilk Dünya fotoğrafını yayımladı.



Apollo 17 mürettebatının 1972'de çektiÄŸi ve tarihe 'Mavi Bilye' adıyla geçen tarihi fotoÄŸraf, NASA'nın Derin Uzay Ä°klim Gözlemevi (DSCOVR) uydusu tarafından bir kez daha yenilendi. Yıllar boyunca birçok uydu tarafından elde edilen görüntü, ilk kez bu kadar uzak bir mesafeden çekildi.

DSCOVR projesinde yer alan Adam Szabo, Apollo 17'nin 45 bin kilometreden çektiÄŸi fotoÄŸrafa kıyasla, 1,6 milyon kilometreden alınan görüntünün beklentilerini aÅŸtığını söyledi. Szabo, "FotoÄŸrafta çöllerdeki kum yapısı, nehir sistemleri ve karmaşık bulut desenleri bile belli oluyor. DSCOVR sayesinde bilim insanları keÅŸfedilecek birçok bilgiye ulaÅŸacak" ifadesini kullandı.

NASA'nın sayfasında yer alan bilgiye göre, fotoÄŸraf DSCOVR üzerindeki EPIC (Dünya Polikromatik Görüntü Kamerası), dört megapiksel CCD kamera ve bir teleskopla çekildi. Üç kare bir araya getirilerek oluÅŸturulan renkli görüntü, 6 Temmuz'da Dünya'ya iletilen verilerle oluÅŸturuldu. En yeni 'Mavi Bilye'de öne çıkan kıtalar ise Kuzey ve Güney Amerika oldu. Orijinal Mavi Bilye'de ise Afrika ve Arap Yarımadası görülüyor.

 

Orijinal Mavi Bilye fotoÄŸrafı Apollo 17 mürettebatı tarafından çekildi.
[FotoÄŸraf: NASA]

 

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Twitter hesabında paylaÅŸtığı fotoÄŸrafa, "Sahip olduÄŸumuz tek gezegeni korumamız gerektiÄŸine dair güzel bir anımsatma" ifadesini kullandı.

NASA, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Ä°daresi (NOAA) ve ABD Hava Kuvvetleri'nin ortak projesi olan DSCOVR, bir yıl boyunca GüneÅŸ fırtınalarını gözlemleyecek. Uydu, GüneÅŸ fırtınaları sonrasında muhtemel riskleri erkenden deÄŸerlendirme ÅŸansı sunacak.

Kaynak: NASA ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.