Sosyal Medya

YaÅŸam

Bugünden itibaren Afrika sıcakları geliyor

Bugünden itibaren Afrika üzerinde gelen aşırı sıcaklar nedeniyle bazı bölgelerde hava sıcaklıkları rekor seviyelere ulaşacak.



AA'da yer alan habere göre, Ä°stanbul Teknik Üniversitesi (Ä°TÜ) Meteoroloji MühendisliÄŸi Bölümü  ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Åžen, yaptığı açıklamada, Avrupa'yı  kasıp kavuran Afrika sıcaklarının önümüzdeki hafta Türkiye'de etkili olacağını  belirtti. 
 
ÇarÅŸamba gününden itibaren Akdeniz ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgeleri  baÅŸta olmak üzere birçok ilde sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkacağını ifade  eden Åžen, ''Sıcak hava dalgası, hafta başından itibaren ülkemize geliyor.  Sıcaklıklar, mevsim normallerinin 5-6 derece üzerine çıkacak'' diye konuÅŸtu. 
 
Åžen, doÄŸu ve orta Pasifik'te, "El Nino" olarak bilinen deniz suyunun  yüzey sıcaklığının 1,5 derece arttığını, bu meteorolojik olayın tüm dünyada  sıcaklıkların yükselmesine neden olduÄŸunu vurguladı. 
 
Dünyanın birçok yerinde sıcaklıklarla kuraklığın da artacağının tahmin  edildiÄŸini ifade eden Åžen, küresel ısınma nedeniyle mevsimlerde yaÅŸanan  deÄŸiÅŸikliklere dikkati çekti. 
 
METEOROLOJÄ° DE UYARDI
 
Meteoroloji Genel MüdürlüÄŸü'nden yapılan açıklamada, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceÄŸi kaydedilerek, vatandaÅŸlar sıcak havanın neden olabileceÄŸi rahatsızlıklara karşı uyarıldı.
 
Meteoroloji Genel MüdürlüÄŸü'nden yapılana açıklama ÅŸöyle; 'Basra alçak merkezinin etkisi altında olan ülkemizde bayram süresince genel olarak mevsim normallerinde, güney kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde hava sıcaklıkları meydana geldi. Hafta başından itibaren hava sıcaklıklarının artarak ülkemiz genelinde mevsim normallerinin 2 ila 5 derece üzerinde seyredeceÄŸi ve yurdun kuzeydoÄŸu kesimleri dışında büyük bir bölümünün yağışsız geçeceÄŸi tahmin ediliyor. Hafta sonuna kadar en yüksek hava sıcaklıklarının; Ankara'da 33-35,Ä°stanbul'da 30-32, Ä°zmir'de 35-37, Antalya'da 38-40, Adana'da 34-36, Diyarbakır'da 39-41 ve Erzurum'da 28-30 dereceler civarında seyretmesi bekleniyor.
 
ÖZELLÄ°KLE SAÄžLIÄžA DÄ°KKAT
 
Yüksek hava sıcaklıklarının oluÅŸturabileceÄŸi baÅŸta saÄŸlık sorunları olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.'
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.