Sosyal Medya

Ekonomi

Vergi Usul Kanunu yenileniyor

Maliye Bakanı Şimşek, 54 yıldır yürürlükte olan Vergi usul Kanunu'nun yeni şartlara uygun olarak değiştirileceğini açıkladı



Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, 1961 yılından bu yana uygulamada olan Vergi Usul Kanunu'nu, günümüz ÅŸartlarına uyacak ÅŸekilde yenilediklerini bildirdi. ÅžimÅŸek, "Yaklaşık 2 yıldır süren çalışma tamamlandı. ÇeÅŸitli kanunlarla birlikte toplam 521 madde, 321'e indirildi" dedi.

Konuya iliÅŸkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan ÅžimÅŸek, Türk vergi sisteminin temel taÅŸlarından olan Vergi Usul Kanunu'nun yeniden yazımına iliÅŸkin çalışmaların büyük ölçüde bittiÄŸini söyledi.

Söz konusu kanunun 1961 yılından bu yana uygulandığına iÅŸaret eden ÅžimÅŸek, yarım asırlık kanunda yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸin, büyük bir reform niteliÄŸinde olduÄŸunu ifade etti.

ÅžimÅŸek, yaklaşık 2 yıldır süren büyük bir çalışmayla, kanunu günümüz koÅŸullarına uyacak ÅŸekilde yenilediklerini kaydetti.

“KONUNUN MUHATAPLARININ GÖRÜÅžLERÄ° ALINDI”

Kanunun yeniden yazımıyla ilgili çalışmaların Eylül 2013'te baÅŸladığını anlatan ÅžimÅŸek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Yazım sürecinde Türkiye Serbest Muhasebeci Mali MüÅŸavirler ve Yeminli Mali MüÅŸavirler Odaları BirliÄŸi (TÜRMOB), Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB), üniversiteler, Türk Sanayicileri ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi (TÜSÄ°AD), Müstakil Sanayici ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi (MÜSÄ°AD), Türkiye Bankalar BirliÄŸi ve Türkiye Barolar BirliÄŸi gibi konunun ilgilisi olan kuruluÅŸların görüÅŸleri alındı. Vergi Konseyi tarafından daha önce hazırlanmışVergi Usul Kanunu taslağı da incelendi.

Ayrıca Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı'nın daha önce verdiÄŸi görüÅŸler, mahkeme kararları, konuyla ilgili görüÅŸ, öneri ve makaleler de titizlikle deÄŸerlendirildi, vergi usul hukukuna iliÅŸkin uluslararası uygulamalar analiz edildi. Aralık 2014'ten itibaren de Vergi Usul Kanunu, müesseseler bazlı ele alınarak madde yazım çalışmalarına yoÄŸunluk verildi ve ÅŸuan itibariyle madde yazımları neredeyse tamamlandı."

DETAYLAR ÖNÜMÜZDEKÄ° GÜNLERDE PAYLAÅžILACAK

Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, yapılan çalışmaları ve kanunun neler getirdiÄŸini, ilerleyen günlerde detaylı olarak kamuoyuyla paylaÅŸacaklarını bildirdi.

Åžu an için sadece bazı özetler yapabileceÄŸini dile getiren ÅžimÅŸek, 1961 yılından bu yana 63 farklı kanunla deÄŸiÅŸiklik yapılan tüm hükümlerin yeniden ele alındığını, maddelerin daha kısa, anlaşılır hale getirildiÄŸini dile getirdi.

ÅžimÅŸek, Vergi Usul Kanunu baÅŸta olmak üzere, 3100 sayılı Katma DeÄŸer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanmaları Mecburiyeti Hakkındaki Kanun, 1905 sayılı Ä°hbar Ä°kramiyesine Ä°liÅŸkin Kanun, 4358 sayılı Kanunun vergi kimlik numarasıyla ilgili hükümleri ve 5604 sayılı Kanunun mali tatil ihdasıyla ilgili hükümlerinin gözden geçirildiÄŸini söyledi.

Bu kanunlarda düzenlenen hususların, günümüz koÅŸullarına uygun olarak yeni Kanun içinde ele alındığını aktaran ÅžimÅŸek, "Vergi Usul Kanunu ve yukarıda yer verilen kanunlarda yer alan toplam 521 kanun maddesi, 321 maddeye indirildi" diye konuÅŸtu.

"MÜKELLEF HAKLARI KAVRAMI ÖN PLANA ÇIKARTILDI"

E-Defter, E-Fatura gibi uygulamalardan daha etkin ÅŸekilde faydalanmak ve benzer uygulamalar geliÅŸtirmek amacıyla birçok maddenin, elektronik yöntem ve uygulamalara imkan saÄŸlayacak ÅŸekilde yeniden yazıldığını belirten ÅžimÅŸek, uluslararası ekonomik iÅŸ ve iÅŸlemlerin yaygınlaÅŸtığı göz önüne alınarak, uluslararası anlaÅŸma hükümlerine iliÅŸkin yeni hükümlerin ihdas edildiÄŸini kaydetti.

Ayrıca, kayıt dışı ekonomiyle mücadele hedefine yönelik, ceza hükümleri baÅŸta olmak üzere pek çok maddenin yeniden ele alındığı bilgisini veren ÅžimÅŸek, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"Mükellef hakları kavramı kanun metnine yerleÅŸtirilerek, ön plana çıkartıldı. Mükelleflerin vergi uyum dereceleri belirlenerek, uyumlu mükelleflere pozitif ayrımcı uygulamalar yapılma imkanı getiriliyor. Hızla deÄŸiÅŸen ekonomik hayata daha hızlı adapte olmayı saÄŸlayacak tedbirler getiriliyor, kanunun idareye verdiÄŸi yetki maddeleri de yeniden ele alınıyor. Kanun taslağını ilk etapta kamuoyu ve ilgili Bakanlıkların görüÅŸlerine açacağız ve görüÅŸlerin alınmasının ardından Bakanlar Kuruluna sunacağız."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.