Sosyal Medya

Dünya

İran anlaşması ABD Kongresi'nde

ABD hükümeti, İran ile varılan nihai nükleer anlaşmayı ABD Kongresi'nin onayına gönderdi. Kongre 60 günün sonunda anlaşmayı reddederse, Başkan Obama kararı veto edecek.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı, Ä°ran ile 5+1 ülkeleri arasında saÄŸlanan nükleer anlaÅŸmayı ABD Kongresi’nin onayına sundu. Kongre, 60 gün içinde anlaÅŸmayı oylayacak.

DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke ve Almanya (P5+1) ile Ä°ran arasında varılan nihai nükleer anlaÅŸmanın ABD Kongresi’ne sunulduÄŸunu açıkladı.

Kirby, Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın (JCPOA), anlaÅŸmanın eklerinin ve ilgili diÄŸer materyallerinin yanı sıra, istihbarat servisince hazırlanan gizli deÄŸerlendirme raporunun da kongreye sunulduÄŸunu söyledi.

Obama vetoya hazır

Kongre’nin anlaÅŸmayı Eylül ayı baÅŸlarında oylaması bekleniyor. Kongre, ABD hükümetinin yaptığı bu anlaÅŸmayı reddederse, bunu belirten bir yasa teklifi hazırlaması gerekiyor. ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Kongre’nin anlaÅŸmayı reddetmesi halinde bu yasa teklifini veto edeceÄŸini söylemiÅŸti.

ABD BaÅŸkanı tasarıyı veto ederse, 435 vekilden oluÅŸan Temsilciler Meclisi ve 100 senatörden oluÅŸan ABD Senatosu'nun üçte ikisinin bu kararı deÄŸiÅŸtirmesi mümkün. Bu durumda karar geçerli oluyor.

Netanyahu’dan vekillere çaÄŸrı

ABD parlamentosundaki lobi gücüyle bilinen Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’li vekillere anlaÅŸmayı reddetme çaÄŸrısı yaptı.

Ä°ran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in “Batı’ya karşı mücadelemiz sürecek” açıklamasını temel alan çaÄŸrıda Netanyahu, Ä°ran’a yönelik ambargonun kaldırılmasıyla kazanılacak paranın nükleer silah yapımında kullanılacağını savundu.

Almanya’dan ekonomi heyeti

Ä°ran’a yönelik ekonomik ambargoların da kaldırılmasını öngören anlaÅŸma sonrası, Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel baÅŸkanlığındaki bir ekonomi heyeti üç günlüÄŸüne Ä°ran’ın baÅŸkenti Tahran’a gitti

Gabriel burada Ä°ran Devlet BaÅŸkanı Hasan Ruhani ve Ä°ranlı iÅŸ adamları ile görüÅŸmeler yapacak.

Kaynak: Reuters, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.