Sosyal Medya

Coğrafyamız

İnsan Hakları Örgütü'nden YPG iddiası

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, YPG çocuk askerler konusundaki uluslararası yasaları ihlal ediyor...



Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, iç savaşın devam ettiÄŸi Suriye'de YPG'nin çocuk askerleri örgütten çıkarmak konusunda verdiÄŸi sözü yerine getirmediÄŸini ve bu konuda uluslararası yasaları ihlal ettiÄŸini bildirdi. 

Örgütten yapılan açıklamada, YPG'nin 5 Haziran 2014'te "Geneva Call" adlı sivil toplum kuruluÅŸuyla bir ay içinde 18 yaÅŸ altındaki tüm savaÅŸçıların çatışma alanlarından çekilmesini içeren "Taahhüt SözleÅŸmesi" imzaladığı belirtildi. Açıklamada, buna raÄŸmen geçen yıl reÅŸit olmayan çocukların YPG ve örgütün kadın kolu YPJ içinde çatışmalara girdiÄŸine iliÅŸkin vakaların tespit edildiÄŸi vurgulandı. 

Uluslararası insani yasalara ve Roma Statüsü'ne göre, silahlı kuvvetlerin veya silahlı örgütlerin 15 yaşından küçükleri askere ya da örgüte almasının savaÅŸ suçu teÅŸkil ettiÄŸine iÅŸaret eden Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, YPG ve YPJ'nin 2014 yılının haziran ayından bu yana aralarında gönüllülerin de bulunduÄŸu, 10'u 15 yaşından küçük 59 çocuÄŸu örgüte aldığına iliÅŸkin yerel ve uluslararası örgütlerden bilgi aldığını ifade etti.

Ayrıca, 2015'te YPG saflarında savaÅŸan 18 yaşından küçük bazı çocukların çatışmalarda hayatını kaybettiÄŸi açıklandı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.