Sosyal Medya

Sağlık

Türkiye'de obezite yüzde 30'lara yükseldi

Türkiye'de obezite oranları yüzde 30'lara vardı. 1,5 milyonun üzerinde insan ameliyat bekliyor.



Türkiye'de obez oranının yüzde 30'lara vardığıbelirtiliyor. Yine Türkiye'de 1,5 milyonun üzerinde insan da ameliyat bekliyor.

Emsey Hospital Obezite Cerrahisi Merkezi Hekimi Prof. Dr. Umut Barbaros, Türkiye'de obezitenin hızla arttığını belirterek, "Türkiye'de obezite oranları yüzde 30'lara vardı. SaÄŸlık Bakanlığı verileri yüzde 20'lerde çünkü bunlar kaydedilen veriler. 1,5 milyonun üzerinde insan ameliyat bekliyor" dedi.

Obezite cerrahisi ve uygulamaları konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Barbaros, obezitenin sinsi bir rahatsızlık olduğunu belirterek, sadece kozmetik bir sorun olmadığını anlattı.

Kalp, ÅŸeker ve damar hastalıklarının obeziteyle daha da görünür hale geldiÄŸini ifade eden Barbaros, obez hastaların 80'li yaÅŸları görememesinin sürpriz olmadığını, hastaların obeziteye yandaÅŸ hastalıklardan hayatını kaybettiÄŸini dile getirdi.

Özellikle obez erkeklerde kalın bağırsak kanserinin yaygın olduÄŸunu, kadınlarda ise obezitenin meme kanserini tetiklediÄŸini aktaran Barbaros, ÅŸunları kaydetti:

" Obezite çocukluk çağında baÅŸlıyor. Genetik yönü de var. Altında organik bir hastalık da olabilir. Çok az yürüyen, az hareket eden, onun dışında saÄŸlıksız beslenen toplumlar olduk. Türkiye'deobezite oranları yüzde 30'lara vardı. SaÄŸlık Bakanlığı verileri yüzde 20'lerde çünkü bunlar kaydedilen veriler. 1,5 milyonun üzerinde insan ameliyat bekliyor. Bu insanlar, tedavi edilmezse çok çok kilo alıyor ve evden çıkamaz hale geliyor." 

Barbaros, baÅŸta Ä°stanbul olmak üzere metropollerde obezitenin daha yaygın olduÄŸunu ifade ederek, yaÄŸlı gıdaların fazla tüketildiÄŸi doÄŸu ve güneydoÄŸu da obezite vakalarında artış olduÄŸu bilgisini verdi. 

OBEZÄ°TE CERRAHÄ°SÄ°

Obezitenin 30'lu yaÅŸlarda zirve yaptığını, ergenlik dönemine giren çocuklarda da obezite oranının her geçen gün arttığını kaydeden Umut Babaros, ÅŸiÅŸmanlığın hastalık olarak görülmesi gerektiÄŸini vurgulayarak, ÅŸu tavsiyelerde bulundu:

"Kilo vermeyi en baÅŸta baÅŸarabilirlerse, kırmızı çizgileri geçmeden ameliyatsız çözüm söz konusudur. Vücut kitle endeksi 30'larda bulunurken, diyetle ve sporla bunu engelleyebiliyorlar. Ä°ÅŸ kırmızı çizgileri aÅŸtığında, yani vücut kitle endeksi 40'ları geçtiÄŸinde onun artık ameliyatsız çözümü yüzde 1-2 civarındadır. Bu hastalar diyet de yapsalar tekrar eski hallerine dönüyorlar. O kısır döngüyü kırmaları gerekiyor. Bu çizgileri geçmiÅŸ insanların ehil ellerde, büyük merkezlerde ve ciddi hazırlıklarda ameliyat edildiklerinde baÅŸarı oranı yüzde 99'lara ulaşıyor."

Cerrahi müdahale sonrası ölüm vakalarına da deÄŸinen Barbaros, tüm ameliyatlardaki binde 3'ük ölüm riskinin her alanda olduÄŸunu belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.