Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

İstenmeyen SMS'te yeni dönem

Hizmet sağlayıcının kullanıcıların elektronik iletişim adreslerine gönderdiği ticari elektronik iletiler için önceden onay alınacak.



Elektronik iletiÅŸim araçlarıyla yapılan ticari iletiÅŸime dair bilgi verme yükümlülüklerine ve ticari elektronik iletilerde uyulması gereken hususlara iliÅŸkin usul ve esasları düzenleyen "Ticari Ä°letiÅŸim ve Ticari Elektronik Ä°letiler Hakkında YönetmeliÄŸi" yürürlüÄŸe girdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının konuya iliÅŸkin yönetmeliÄŸi Resmi gazete'de yayımlandı. Buna göre yönetmelik gerçek ve tüzel kiÅŸilerin mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ya da iÅŸletmesini tanıtmak veya bunları baÅŸkaları adına gerçekleÅŸtirmek amacıyla elektronik iletiÅŸim araçlarıyla yapılan her türlü ticari iletiÅŸimi kapsıyor. YönetmeliÄŸin uygulanmayacağı iletiler ÅŸunlar olacak:

"Devletin, mahalli idarelerin ve diÄŸer kamu tüzel kiÅŸilerin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla gönderdikleri iletiler. Elektronik HaberleÅŸme Kanunu kapsamındaki iÅŸletmecilerin abone ve kullanıcılarına, münhasıran kendi mal ve hizmetlerini tanıtmak amacıyla gönderdiÄŸi ticari elektronik iletiler. Kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸları ile kamuya yararlı dernekler ve vergi muafiyeti saÄŸlanan vakıfların, kendilerine ait ticari iÅŸletmelerin faaliyetleriyle ilgili olarak, üyelerine gönderdiÄŸi iletiler. Radyo ve televizyon yayıncılığı yapan kuruluÅŸlarca, kamuoyunu bilgilendirmek ve eÄŸitmek amacıyla yapılan yayın hizmetlerine iliÅŸkin bilgilendirme iletileri. Vakıf üniversitelerinin öÄŸrencilerine ve bunların velilerine gönderdiÄŸi iletiler."

ELEKTRONÄ°K Ä°LETÄ°LER Ä°ÇÄ°N ONAY ÅžARTI

YönetmeliÄŸe göre, hizmet saÄŸlayıcının, mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak, iÅŸletmesinin reklamını yapmak ya da kutlama ve temenni gibi içeriklerle tanınırlığını artırmak amacıyla alıcıların elektronik iletiÅŸim adreslerine gönderdiÄŸi ticari elektronik iletiler için önceden onay alınacak. Onay, reddetme hakkı kullanılıncaya kadar geçerli olacak. Alıcının kendisiyle iletiÅŸime geçilmesi amacıyla iletiÅŸim bilgilerini vermesi halinde, temin edilen mal veya hizmetlere iliÅŸkin deÄŸiÅŸiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmayacak.

Devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat veya benzeri durumlara iliÅŸkin bildirimleri içeren iletiler ile hizmet saÄŸlayıcıya ilgili mevzuatla getirilen bilgi verme yükümlülüÄŸü durumlarında önceden onay alma zorunluluÄŸu aranmayacak. Ancak bu tür bildirimlerde herhangi bir mal veya hizmet özendirilemeyecek, bunların tanıtımı yapılamayacak. Tacir veya esnaf olan alıcıların elektronik iletiÅŸim adreslerine gönderilen ticari elektronik iletiler için önceden onay alınması zorunlu olmayacak. Ancak tacir ve esnafların reddetme hakkını kullanması halinde onayları alınmadan ticari elektronik ileti gönderilemeyecek. Sermaye piyasasına iliÅŸkin mevzuat uyarınca aracılık faaliyetinde bulunan ÅŸirketlerce müÅŸterilerine bilgilendirme amaçlı gönderilen ticari elektronik iletiler için de onay alınması zorunlu olmayacak.

PROMOSYONLAR AÇIKÇA BELÄ°RTÄ°LECEK

Onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletiÅŸim aracıyla alınabilecek. Onayda, alıcının ticari elektronik ileti gönderilmesini kabul ettiÄŸine dair olumlu irade beyanı, adı ve soyadı ile elektronik iletiÅŸim adresi yer alacak. Fiziki ortamda alınan onayda, onayı verenin imzası aranacak. Onayın elektronik ortamda alınması durumunda, onayın alındığı bilgisi, reddetme imkanı da tanınmak suretiyle, alıcının elektronik iletiÅŸim adresine aynı gün içinde iletilecek. Alıcının elektronik iletiÅŸim adresine ticari elektronik ileti gönderilerek onay talebinde bulunulamayacak.

Onay; abonelik, satış ve üyelik sözleÅŸmesi gibi bir sözleÅŸmenin içeriÄŸine dahil edilerek alınıyorsa sözleÅŸmenin sonunda, olumlu irade beyanından veya imzadan önce, ticari elektronik ileti kenar baÅŸlığı altında, reddetme imkanı da tanınarak en az 12 punto ile yazılarak alınacak. Hizmet saÄŸlayıcı aldığı onayı, kendi mal veya hizmetleri ile birlikte olmak kaydıyla promosyon olarak sunulan mal ve hizmetler için de kullanabilecek. Ancak bu promosyon iliÅŸkisinin bir sözleÅŸmeye baÄŸlı olma ÅŸartı aranacak. Ticari elektronik ileti içeriÄŸinin, alıcıdan alınan onaya uygun olması gerekecek.

Ticari elektronik iletinin baÅŸlığında veya içeriÄŸinde, tacirler için MERSÄ°S numarası ve ticaret unvanına, esnaflar için adı ve soyadı ile T.C. Kimlik Numarası'na yer verilecek. Hizmet saÄŸlayıcı, bunlara ek olarak marka veya iÅŸletme adı gibi kendisini tanıtan diÄŸer bilgilere yer verebilecek. Ticari elektronik iletide, elektronik iletiÅŸim aracının türüne baÄŸlı olarak hizmet saÄŸlayıcının telefon, faks, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi gibi eriÅŸilebilir durumdaki iletiÅŸim bilgilerinden en az birine yer verilecek. Ticari elektronik iletide indirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı Yarışma veya oyunlar olması halinde bu husus iletide açıkça belirtilecek.

REDDETME HAKKI VE BÄ°LDÄ°RÄ°M YÖNTEMÄ°

Alıcı istediÄŸinde hiçbir gerekçe göstermeksizin ticari elektronik ileti almayı reddedebilecek. Alıcının ret bildiriminde bulunması, bildirimin yapıldığı iletiÅŸim kanalına iliÅŸkin onayı geçersiz kılacak. Onay için taraflardan birine yapılacak ret bildirimi tarafların tümüne yapılmış sayılacak. Ret bildirimini alan taraf, bu hususu diÄŸer tarafa bildirmekle yükümlü olacak. Hizmet saÄŸlayıcının, alıcının ret bildirimi için ticari elektronik iletide, müÅŸteri hizmetleri numarası, kısa mesaj numarası veya yalnızca ret bildirimine özgülenmiÅŸ bir URL adresi gibi eriÅŸilebilir iletiÅŸim adresini vermesi gerekecek. Ticari elektronik ileti hangi iletiÅŸim kanalıyla gönderildiyse ret bildirimi de kolay ve ücretsiz bir ÅŸekilde olmak üzere aynı iletiÅŸim kanalıyla saÄŸlanacak.

Ret bildirimi imkanı, gönderilen her ticari elektronik iletide yer alacak. Alıcı tarafından reddetme hakkının kullanılmış olması, hizmet saÄŸlayıcının tabi olduÄŸu ilgili mevzuat hükümlerine göre alıcıya gönderilmesi zorunlu olan bildirimlerin yapılmasına engel teÅŸkil etmeyecek. Hizmet saÄŸlayıcı, alıcının ticari elektronik iletiyi almayı reddettiÄŸine iliÅŸkin talebinin kendisine ulaÅŸmasını müteakip üç iÅŸ günü içinde alıcıya ticari elektronik ileti göndermeyi durduracak. Hizmet saÄŸlayıcı, önceden onayını aldığı alıcılara ticari elektronik iletileri kendisi gönderebileceÄŸi gibi aracı hizmet saÄŸlayıcılar vasıtasıyla da gönderebilecek. Aracı hizmet saÄŸlayıcı, gönderilen ticari elektronik iletilerin içeriÄŸinde kendisine ait marka adı, ticaret unvanı veya iÅŸletme adı bilgilerinin en az birine yer verecek. Aracı hizmet saÄŸlayıcı baÅŸkaları adına, onların mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ya da iÅŸletmesini tanıtmak amacıyla ticari elektronik ileti göndermek için onay alamayacak.

Hizmet saÄŸlayıcı ve aracı hizmet saÄŸlayıcı, yönetmelik çerçevesinde yapmış olduÄŸu iÅŸlemler ve sunduÄŸu hizmetler nedeniyle elde ettiÄŸi verilerin, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla muhafazasından ve hukuka aykırı olarak bunlara eriÅŸilmesini ve iÅŸlenmesini önlemek amacıyla gerekli tedbirlerin alınmasından sorumlu olacak. Åžikayet konusu iÅŸlemlerde ispat yükümlülüÄŸü hizmet saÄŸlayıcıya ve/veya aracı hizmet saÄŸlayıcıya ait olacak. Hizmet saÄŸlayıcı ve/veya aracı hizmet saÄŸlayıcı onay kayıtlarını, onayın geçerliliÄŸinin sona erdiÄŸi tarihten, ticari elektronik iletilere iliÅŸkin diÄŸer kayıtları ise kayıt tarihinden itibaren bir yıl süreyle saklayacak. Talep edilmesi halinde bu kayıtlar Bakanlığa sunulacak.

ŞİKAYETLER İNTERNETTEN YAPILABİLECEK

Åžikayet baÅŸvuruları, elektronik ortamda e-devlet Kapısı veya Bakanlığın internet sitesi üzerinden veya yazılı olarak ÅŸikayetçinin ikametgahının bulunduÄŸu yerdeki il müdürlüÄŸüne yapılacak. Åžikayet baÅŸvurusu, ticari elektronik iletinin gönderildiÄŸi tarihten itibaren üç ay içinde yapılacak. Åžikayetçi ancak kendisine ait elektronik iletiÅŸim adreslerine gönderilen ticari elektronik iletilere iliÅŸkin ÅŸikayette bulunabilecek. Bakanlık, hizmet saÄŸlayıcı ve aracı hizmet saÄŸlayıcının yönetmelik kapsamında gerçekleÅŸtirdiÄŸi faaliyet ve iÅŸlemleri denetlemeye yetkili olacak. YönetmeliÄŸe aykırı hareket edenlere kanunun ilgili maddesi uyarınca uygulanacak idari para cezalarını vermeye, hizmet saÄŸlayıcı ve aracı hizmet saÄŸlayıcının sicile kayıtlı merkezinin bulunduÄŸu yerdeki il müdürü yetkili olacak.

SESSÄ°Z KALINMASI DURUMUNDA REDDEDÄ°LMÄ°Åž SAYILACAK

YönetmeliÄŸin yürürlük tarihinden önce ticari elektronik ileti gönderilmesi amacıyla alıcının açık irade beyanını içerecek ÅŸekilde alınan onaylar geçerli olacak. Kanunun yürürlük tarihinden önce hizmet saÄŸlayıcı ve alıcı arasında doÄŸrudan mal veya hizmet teminine yönelik iÅŸlemler sırasında alıcının elektronik iletiÅŸim adresini vermesi ile oluÅŸturulan veri tabanlarının onaylı olduÄŸu kabul edilecek. Bu ÅŸekilde verildiÄŸi kabul edilen onay acente, özel yetkili ya da bayi iÅŸletme için verilmiÅŸ ise sözleÅŸmenin diÄŸer tarafı için de verilmiÅŸ kabul edilecek. Onay verdiÄŸi kabul edilen alıcıya, yönetmeliÄŸin yayımı tarihinden sonra, reddetme hakkı da tanınarak gönderilen ilk ticari elektronik iletide, gönderene ait veri tabanında kayıtlı olduÄŸuna dair bilgiye yer verilecek.

Kanunun yürürlük tarihinden önce, baÅŸkaları adına ticari elektronik ileti gönderilmesi amacıyla genel nitelikli onay alınmış ve bu onaya dayanılarak alıcıya ticari elektronik ileti gönderilmiÅŸ olması kaydıyla üç ay içinde ve bir defaya mahsus olmak üzere, adına ticari elektronik ileti gönderilenler tarafından onay alınması amacıyla alıcılara ticari elektronik ileti gönderilebilecek. Bu iletide, genel onayın kim tarafından alındığı bilgisine de yer verilecek. Onay talebine sessiz kalınması durumunda talep reddedilmiÅŸ sayılacak. Söz konusu maddede düzenlenen hususlara iliÅŸkin ispat yükümlülüÄŸü ticari elektronik iletiyi gönderene ait olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.