Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran'ın imzası Türkiye'yi uçuracak!

İran'ın nükleer müzakerelerde anlaşma sağlamasıyla birlikte yatırımcıların kanalları da açılmaya başlayacak...



Ä°ran'ın nükleer programı nedeniyle Batı ülkeleri tarafından ambargo uygulaması ülkenin ekonomik yapısında kısıtlamalar getirmiÅŸti. Viyana'daki nükleer müzakerelerde Ä°ran ile anlaÅŸma saÄŸlanmasından sonra ambargonun kalkacak olması Türkiye'ye de yarıyor. Buna göre, "Türkiye'nin hem cari açığını hem de enflasyonu olumlu yönde etkileyecek. Altın ticaretindeki kısıtlamaların kalkması, Türkiye'nin petrol ve doÄŸalgaz ticaretini operasyonel olarak kolaylaÅŸtıracak. Ä°ran'ın petrol ve doÄŸalgaz pazarına tüm gücüyle dönmesi, Türkiye'nin global ortamda enerji köprüsü rolünü güçlendirecek ve Türkiye'yi bölgesinde daha güçlü kılacak. Gıda, ilaç, tıbbi malzeme ve otomotiv yedek parçaları baÅŸta olmak üzere, kısıtlamaların askıya alındığı alanlarda Türkiye için de Ä°ran'a ihracat ÅŸansı doÄŸacak," öngörüsü güçleniyor.

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ä°ran'la BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in (BM) beÅŸ daimi üyesi ve Almanya (5+1 ülkeleri) ile arasında Viyana'da 18 gündür süren nükleer müzakerelerde anlaÅŸmaya varılması baÅŸta BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu olmak üzere hükümet tarafından memnuniyetle karşılanırken, dünyada ise dikkatlerin 80 milyonluk ülkenin ticaretine çevirmesinme neden oldu. Ambargonun kalkmasıyla çaÄŸ atlayacak olan Ä°ran'ın tek kelimeyle Türkiye`yi de uçurması bekleniyor.

2020 HEDEFÄ° ÖNE ÇEKÄ°LDÄ°

AnlaÅŸmanın tam olarak uygulamaya konması aylar sürebilir ancak yaptırımların kaldırılmasının Ä°ran'a yapılan ihracatın ve yatırımları 2 kat artması bekleniyor. Uzmanlar ambargoların kalkması ile Ä°ran'ın 250 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi oluÅŸturacağı ve Türkiye'nin de bu pastadan en az yüzde 10 pay alacağını belirtiliyor. Bu durumun iki ülke arasındaki 16 milyar dolarlık ticaret hacminin bir anda 45 milyar dolara yükselmesi anlamına geliyor. Hatta 2020 yılı için Ä°ran'a 35 milyar dolar ihracat hedefi koyan ihracatçılar bu rakamı ÅŸimdiden revize etti. 1 Ocak'ta devreye giren Tercihli Ticaret AnlaÅŸması'nın da etkisiyle yılın ilk 6 ayında bu ülkeye yüzde 30 ihracat artışı saÄŸlayan ihracatçılar 2016 için Ä°ran'a 30 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Uzmanlara göre nükleer anlaÅŸma, dünyadaki son büyük pazarın açılması anlamına geliyor. Yatırım bankası Renaissance Capital'e göre Ä°ran, büyük yatırımcıların henüz girmediÄŸi son büyük ekonomi. Yaptırımların kaldırılmasıyla Tahran Borsası'nın 2016 başında yatırımclara açılması bekleniyor. Ä°lk yıl sermaye giriÅŸlerinin 1 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Åžu ana kadar kurumsal yatırımcılara kapalı olan Ä°ran pazarı iÅŸtah kabartıyor. AnlaÅŸmanın Ä°ran ekonomisi ve küresel enerji piyasalarında da önemli sonuçları olacak. Bun noktada Türkiye'nin jeopolitik konumu nedeniyle Ä°ran'ın doÄŸal kaynaklarının dünyaya ulaÅŸtırılmasında bir enerji koridoru görevi üstleneceÄŸini de belirtiliyor.

TÜRKÄ°YE NELER KAZANACAK?

AnlaÅŸmanın Türkiye'ye etkileri konusunda ÅŸu noktalar dikkat çekiliyor: Dünya piyasalarında petrol ve altın fiyatlarını düÅŸecek. Bu durum Türkiye'nin hem cari açığını hem de enflasyonu olumlu yönde etkileyecek. Altın ticaretindeki kısıtlamaların kalkması, Türkiye'nin petrol ve doÄŸalgaz ticaretini operasyonel olarak kolaylaÅŸtıracak. Ä°ran'ın petrol ve doÄŸalgaz pazarına tüm gücüyle dönmesi, Türkiye'nin global ortamda enerji köprüsü rolünü güçlendirecek ve Türkiye'yi bölgesinde daha güçlü kılacak. Gıda, ilaç, tıbbi malzeme ve otomotiv yedek parçaları baÅŸta olmak üzere, kısıtlamaların askıya alındığı alanlarda Türkiye için de Ä°ran'a ihracat ÅŸansı doÄŸacak. Ä°hracat katlanacak. Ä°ran'da alt yapı ve yatırım ortamı doÄŸacak ve Türk ÅŸirketleri bu durumdan faydalanacak.

Ä°Åž DÜNYASININ BEKLENTÄ°SÄ° BÜYÜK

Ä°ran'la Batılı ülkelerin vardığı anlaÅŸma iÅŸ dünyasını memnun etti. Ä°ÅŸadamları anlaÅŸmanın Türk ekonomisi için birçok fırsatı da beraberinde getireceÄŸini belirterek beklentilerini yükselttiler.

TÜRKÄ°YE POZÄ°TÄ°F ETKÄ°LENECEK

TÄ°M BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi: SaÄŸlanan anlaÅŸmayla Ä°ran'a yaptırımların kalkmasının, Ä°ran Riyali'nin istikrara kavuÅŸmasını ve Ä°ran'ın uluslararası bankacılık sistemine entegrasyonunu kolaylaÅŸtıracağına inanıyoruz. Ä°ran ile yaptığımız tercihli ticaret anlaÅŸması 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüÄŸe girdi. Yılın ilk 6 ayında Ä°ran'a ihracatımız yüzde 30 artarak 1.9 milyar dolara yükseldi. Ä°ran'ın zenginleÅŸmesini saÄŸlayacak geliÅŸmeler, ihracat potansiyelimiz için büyük önem taşıyor. Ä°ran ile ticaret hacmimizin yıl sonunda 16 milyar dolar, 2016 sonu itibariyle ise 35 milyar dolara yükselmesini bekliyoruz.

BÄ°RÇOK SEKTÖR Ä°ÇÄ°N FIRSATLAR SUNACAK

Ä°SO BaÅŸkanı Erdal Bahçıvan: “Dün Batı'daki komÅŸumuzdan, bugün DoÄŸu'daki komÅŸumuz Ä°ran'dan olumlu haberlerin gelmiÅŸ olması, son derece sevindirici. Ä°ran'a uygulanan ambargoların kalkmaya baÅŸlayacak olmasıyla birlikte ikili ticari iliÅŸkilerimiz yeni bir ivme kazanacaktır. Bu anlaÅŸma öncesi özel sektörümüz uygulanan ambargolar nedeniyle Ä°ran'la ekonomik iliÅŸkilerde tereddüt ve korkular yaÅŸamaktaydı. Ä°ÅŸte bu anlaÅŸmayla bu olumsuz hava geride kalıyor. Ä°ran büyük nüfusu ve pazarıyla dayanıklı tüketim malları baÅŸta olmak üzere Türkiye'ye birçok sektör için yeni fırsatlar sunacak.

EKONOMİK DENGELER DEĞİŞİR

TÜRKONFED BaÅŸkanı Tarkan KadooÄŸlu: Ä°ran ile 12 yıl süren sürecin ardından, nükleer anlaÅŸma saÄŸlanması bölgemizde ve dünyada jeostratejik ve ekonomik anlamda dengeleri deÄŸiÅŸtirecek niteliktedir. Uluslararası topluma entegre olmuÅŸ, yaptırımlardan uzak ve dünya ülkeleri ile daha kapsamlı iliÅŸkiler kurabilen bir Ä°ran'ın, hem Ä°ran halkına hem de bölge ülkelerine olumlu yansımaları olacaktır. Ä°ran halkı uzun zamandır ambargolar altında eziliyordu. KomÅŸularımızın refah içerisinde yaÅŸaması, demokrasinin nimetlerinden faydalanması bizi de mutlu eder. AnlaÅŸma siyasi ve ekonomik fırsatlar içeriyor.

Ä°TO, Expo Turkey in Iran Fuarı düzenleyecek

Ä°stanbul Ticaret Odası (Ä°TO) BaÅŸkanı Ä°brahim ÇaÄŸlar geçen ocak ayında Ä°ran'da hazır giyim fuarı düzenlediklerini ve büyük ilgi gördüÄŸünü belirterek 2016 yılı ocak ayında ise bu sefer genel ticaret alanında çok daha büyük bir fuara hazırlandıkları bilgisini verdi. ÇaÄŸlar fuarın Tahran'da ‘Expo Turkey in Iran' adıyla düzenleneceÄŸini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.