Sosyal Medya

YaÅŸam

Çölleşme milyonları tehdit ediyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, çölleşme ve kuraklığın dünyayı tehdit ettiği, Türkiye'nin mücadele faaliyetlerinde ise dünyada ilk 5 ülke arasında yer aldığını aktardı.



AA'nın haberine göre, Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, sadece yanlış sulama nedeniyle dünyada her yıl 500 bin hektar alanın çölleÅŸtiÄŸini belirterek, "BM Çevre Programı (UNEP) verilerine göre, çölleÅŸme süreci dünyaya, her yıl 42 milyar dolardan fazla mali yük getirmektedir. Sadece Afrika'nın yıllık kaybı 9 milyar dolardır" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

EroÄŸlu, günümüzde dünyada 250 milyondan fazla insanın doÄŸrudan çölleÅŸme ve kuraklıktan etkilendiÄŸini kaydederek, 4 milyar hektardan fazla arazinin çölleÅŸme tehdidi altında bulunduÄŸunu vurguladı.

EroÄŸlu'nun verdiÄŸi bilgiye göre, 110'dan fazla ülkede yaklaşık 1,2 milyar insan çölleÅŸme tehdidi altında. Dünya topraklarının yüzde 25'i, dünyadaki kurak alanların yüzde 75'i ve geliÅŸmekte olan 110 ülkenin yüzde 90'ı çölleÅŸme riskiyle karşı karşıya. EroÄŸlu, "Dünyanın çöller hariç kurak alanlarının yüzde 70'den fazlasının bozulmuÅŸ olduÄŸu gerçeÄŸi göz önüne alındığında, bu soruna karşı ciddi önlemler alınmalıdır" ifadesini kullandı.

"Türkiye, çölleÅŸmeden en fazla etkilenecek ülkeler arasında"

Türkiye'deki çölleÅŸme tehlikesine de deÄŸinen EroÄŸlu, Türkiye'nin, dünya üzerindeki konumu, jeolojik yapısı, topoÄŸrafyası ve iklimi gibi nedenlerden dolayı iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinden ve çölleÅŸmeden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Bakan EroÄŸlu, "Türkiye topraklarının yüzde 65'i kurak, yarı kurak ve yarı nemli iklim özeliklerine sahiptir. Ülkemiz, özellikle Ä°ç Anadolu Bölgesi, GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi, Dünya ÇölleÅŸme Risk Haritasında 'aşırı hassas' ve 'çok hassas' olarak gösterilmektedir" açıklamasında bulundu.

"Türkiye, çölleÅŸmeyle mücadelede dünyada ilk 5 ülke arasında"

Türkiye'nin, çölleÅŸme ve erozyonla mücadele faaliyetlerinde dünyada ilk 5 ülke arasında yer aldığı belirten EroÄŸlu, iklimsel verilere göre, IÄŸdır ve Konya ovaları ile GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi'nin, kuraklık ve çölleÅŸmeye en hassas bölgeler olarak ortaya çıktığını dile getirdi.

"ÇölleÅŸme ve erozyonla mücadele dünya gündeminde tutulacak"

Bakan EroÄŸlu'nun verdiÄŸi bilgiye göre, 12-23 Ekim 2015 tarihleri arasında Ankara'da BirleÅŸmiÅŸ Milletler ÇölleÅŸme ile Mücadele SözleÅŸmesi Taraflar Konferansı'nın 12'incisi (UNCCD COP 12) yapılacak. Konferansa, sözleÅŸmeye taraf 195 ülkeden devlet baÅŸkanları, bakanlar, parlamenterler, iÅŸ adamları, sivil toplum kuruluÅŸları ve delegasyonlar ile yaklaşık 10 bin uzmanın katılımı bekleniyor.

EroÄŸlu, söz konusu tarafların, çölleÅŸme ve erozyonla mücadeleyi dünya gündeminde tutup, BirleÅŸmiÅŸ Milletler ÇölleÅŸme ile Mücadele SözleÅŸmesi'nin uygulanması için ülkelerin gerekli çalışmaları yapmalarını teÅŸvik etmek amacıyla bir araya geldiklerini aktardı.

Toplantı sonunda Afrika ülkeleri baÅŸka olmak üzere dünya ülkelerinde su ve gıda güvenliÄŸini tehlikeye sokan arazi bozulmasının azaltılması ve bozulan arazilerin ıslahı için baÄŸlayıcı kararlar alınması bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.