EÄŸitim
Temel liseliler: BoÅŸlukta gibiyiz
Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptal etmesinin ardından, temel liselere dönüşen okullara kayıt yaptıran öğrenciler ve velileri şaşkın. Kafalarında pek çok soru var: Belirsizlik ne zaman bitecek, kayıt yaptırdığımız kurum okul olarak mı dershane olarak mı yoluna devam edecek, paramız yanacak mı?
Dershane dönüÅŸüm süreci, yeni bir okul türünü de ortaya çıkardı. 2 bin 240 dershane dönüÅŸüm için baÅŸvuru yapmıştı. Okul olmak için son hazırlıklarını yapan kurumlar, öÄŸrenci ön kayıtlarını yapıyordu. Bir kısmı ise 2014-2015 eÄŸitim öÄŸretim yılının başında dershaneden ‘Temel Lise’ye dönüÅŸtü bile. Bir yıldır ‘hem okul hem dershane’ diyerek eÄŸitim vermeye baÅŸladılar.
Kafalar karışık
Kimi öÄŸrenciler, temel liselerde bir yıl boyunca eÄŸitim aldı. Kimileri ise yeni kayıt yaptırıyordu. Köklü ve iyi Anadolu Liselerinin özelikle son sınıfta okuyan öÄŸrencileri bile sınava hazırlık kaygısıyla ‘temel lise’lere kayıtlarını aldırıyorlardı. Åžimdi bu kurumlar yola nasıl devam edeceklerine karar vermek için Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını bekliyor. ÖÄŸrencilerin ve velilerin kafası ise karışık.
"Plansızlığın maÄŸduru öÄŸrenci"
Bu öÄŸrencilerden biri Maltepe Anadolu Lisesi’nde lise son sınıfa geçen Ä°layda Akça. Akça, üç yıl boyunca girmek için çaba harcadığı lisesini bırakmaya karar vermiÅŸti. Hatta gideceÄŸi temel liseye kaydını yaptırdı, ön kayıt için bir miktar para ödedi bile. Ancak henüz Maltepe Anadolu Lisesi'nden naklini aldırmamıştı.
Akça’nın babası Özgür Akça, yaptıkları tüm planların mahkeme kararının ardından belirsizleÅŸtiÄŸini söylüyor. Kayıt yaptırdıkları kurumun temel lise olarak mı, dershane olarak mı devam edeceÄŸini bilmediklerini anlatan Akça ÅŸöyle konuÅŸuyor:
"Kararsızız ve belirsizlik var. Kayıt yaptırdığımız temel lise yola devam edecekse kızım da bu okula gider herhalde. Ama bir yandan da 12-13 bin okul ücreti yerine, eski okuluna gitse ve 5-6 bin dershane ücreti mi ödesek diye de düÅŸünüyoruz. Temel Liseler yine aynı eÄŸitim ÅŸartlarını, müfredatı sunabilecek mi? Bu da önemli. Kızımın geleceÄŸi ile ilgili plan yapamıyoruz ÅŸu an. Sonuçta yine eÄŸitim sisteminde son anda yapılan deÄŸiÅŸikliklerin maÄŸduru öÄŸrenci. Plansız, programsız iÅŸ yapma."
"BoÅŸlukta gibiyiz"
Ä°smini vermek istemeyen S.C’nin Suadiye Hacı Mustafa Tarman Anadolu Lisesi’ne giden 12. sınıf öÄŸrencisi kızı da temel liseye ön kayıt yaptıran öÄŸrencilerden. Onlar da mahkeme kararının ardından kararsızlık yaşıyor. Dershaneler olmayacağı ve kızının iyi bir üniversite kazanmasını istedikleri için temel liseye geçiÅŸ kararı verdiklerini anlatan veli, durumlarını "Åžu anda boÅŸlukta asılı gibiyiz" diye özetliyor.
Gelecek ve okul ücreti kaygısı
Kararın ardından ön kayıt yaptırdıkları kurumu aradıklarını anlatan S.C ÅŸöyle konuÅŸuyor:
"Ä°nsanın aklına hemen çocuÄŸunun geleceÄŸi ardından da ödeyeceÄŸi paranın yanıp yanmayacağı geliyor. 1000 TL ön kayıt parası vermiÅŸtik. Yıllık 13 bin okul ücretini de aylık ödemek için banka ile anlaÅŸma yapmıştık. Taksitle ödeyecektik. Ä°ptal kararını duyunca okulu aradık. Bayramdan sonra durumun netleÅŸeceÄŸini söylediler. Henüz naklimizi kızımın okuduÄŸu okuldan almamıştık. Ön kayıtta da vazgeçersek paramızın yanıp yanmayacağını sormuÅŸtuk. Bir yönetici yanmaz derken, biri ön kayıt için verilen 1000 TL yanar demiÅŸti. Dershane olarak devam edersek de 13 binin bir kısmını iade edip, dershane ücreti olacak kadarını da yine bankaya ödeyeceÄŸimizi söylemiÅŸlerdi. EÄŸitim sisteminin geleceÄŸine dair planlar yapılmıyor Türkiye’de. Yüzeysel kararlar veriliyor. Kaygılarımız var."
Temel lise olan kurumların aklında pek çok soru var
Bir yıldır temel lise olarak eÄŸitim veren kurumlar da en az öÄŸrenciler ve veliler kadar ÅŸaÅŸkın. Ä°stanbul Eyüp’te dershane iken geçen sene Özel Sentez Temel Lisesi’ne dönüÅŸen kurumun sahibi Mehmet Uslu, "Hayatımda ilk defa bir metre önümü göremiyorum" diyor.
2014-2015 öÄŸretim döneminde 80 öÄŸrenci ile eÄŸitim vermeye baÅŸlayan okul, bu yıl için de 100’ün üzerinde kayıt almıştı. Uslu’nun kafasında pek çok soru var: "Kayıt yaptıranlar vazgeçip, dershaneye gider mi, temel liselere saÄŸlanan ÅŸartlar devam edecek mi, dershanelerin varlığı temel liselere olan kayıtları azaltır mı?"
"Makul olan isteyenin dönüÅŸmesi, isteyenin dershane olarak kalmasıydı"
Ruhsat alan temel liselerin eÄŸitim hayatına devamında bir sıkıntı olmayacağını söyleyen Uslu ÅŸöyle konuÅŸuyor:
"ÖÄŸrenci, veli ve dershaneler için tam bir kaos. Yüzlerce öÄŸrenci daha ruhsat alma aÅŸamasında olan kurumlara kayıt yaptırdı. Para ödedi. Biz okul olduk ve ilk yılımız iyi geçmiÅŸti. Kaliteli okullardan da son sınıf öÄŸrencileri üniversite hazırlık için temel liselere geçiÅŸ yapıyordu. Artık temel liselere gelmezler. Kafaları karışıktı zaten okullarını bırakıp bırakmama noktasında. TEOG’da istediÄŸi puanı alamayan öÄŸrenciler temel liseye gelmeye devam eder. Ancak iyi öÄŸrenci temel liseye geçiÅŸ saÄŸlamayabilir artık. 4 yıl sonunda okula dönüÅŸmemiz gerekiyordu. Åžimdi kaygımız var. Özel okul olma noktasında bize yine aynı imkânları sunacaklar mı? Çevremdekilerin kimi dershaneciliÄŸe dönerim kimi de temel lise olarak devam ederim diyor. Aslında en baÅŸtan beri makul olan isteyenin temel lise olması isteyenin dershane olarak devam etmesiydi. "
Henüz yorum yapılmamış.