Sosyal Medya

Dünya

Uygurlara karşı 'IŞİD' bahanesi

Uygurlara uyguladığı yoğun baskılar nedeniyle dünya kamuoyundan tepki alan Çin, bu tepkileri dindirmek için 'IŞİD'e katılacaklar' bahanesini kullanıyor.



DoÄŸu Türkistan'da Uygurlara karşı uyguladığı baskıcı uygulamaları tepki çeken Çin yönetimi IŞİD gerekçelerini öne sürmeye baÅŸladı. GeçtiÄŸimiz günlerde 109 Uygur Türkünü teslim alan Çin, bu kiÅŸilere karşı insanlık dışı muamelede bulunduÄŸu için aldığı tepkilere karşı, onların Suriye ve Irak'ta devam eden çatışmalara katılmak için ülkeyi terkettiklerini iddia etti.

Ülkenin resmi haber ajansı olan Xinjua‘nın iddasına göre bugüne kadar Çin polisi bu çatışma gruplarına üye toplayan birçok grubu deÅŸifre etti. GeçtiÄŸimiz sene Tayland'da bu gruplara üye olduÄŸu söylenen 300 mülteci yakalanmış ve bu mültecilerin geneli kadın ve çocuklardan oluÅŸan 173 kiÅŸilik kısmı Türkiye'ye teslim edilmiÅŸti.

BirleÅŸmiÅŸ Milletlere ve Avrupa BirliÄŸine baÄŸlı birçok insan hakları örgütü ise Çin'in Uygur Türklerine çeÅŸitli yollarla baskı uyguladığını açıkladı.

Almanya'da bulunan Uygur Ä°nsan Hakları Örgütü BaÅŸkan Yardımcısı Ömer Kanat Dünya Uygur Türkleri Kongresinde bütün bu suçlamaların tamamıyla asılsız birer yalandan ibaret olduÄŸunu söyledi.  Grup sözcülerinden biri de konu hakkında “Çin'den kaçmaya çalışıyorlar çünkü baskı altındalar. Özgür bir ülkeye gitme çabaları radikallik diye anılıyor.” dedi. 
 
Uluslararası Af Örgütü DoÄŸu Asya sorumlusu Tayland 90 Uygur'u yaka paça Çin'e göndermekle uluslararası hukuku ihlal ettiÄŸini, Çin'e giden mahkûmların iÅŸkence ve ortadan kaybolma gibi çeÅŸitli zulümlere maruz kaldığını ifade etti. 

 Åžu an Tayland'ın elinde akıbetinin ne olacağı bilinmeyen 67 DoÄŸu Türkistanlı tutuklu daha bulunuyor

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.