Sosyal Medya

Coğrafyamız

Darbeden sonra ilk genel seçim

Mısır'da darbe yapıldıktan sonra ilk kez yapılacak genel seçimlerin birinci turu ekim ayında, ikinci turu ise kasım ayında yapılacağı açıklandı



Mısır'da darbenin ardından ilk genel seçimin ekim ayında yapılacağı bildirildi.

AA muhabirine konuÅŸan CumhurbaÅŸkanlığı Seçim Ä°ÅŸleri MüsteÅŸarı TuÄŸgeneral Rafet Kumsan, "Genel seçimin birinci turu ekim ayının başında, ikinci turu ise kasım ayının ortalarında yapılacak" dedi.

CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi'nin vaatlerine göre meclisin en geç aralıkta çalışmalarına baÅŸlayacağını söyleyen Kumsan, Yüksek Seçim Kurulu'nun oluÅŸturulmasının ardından seçim takviminin açıklanacağını ifade etti.

Kumsan, Yüksek Seçim Kurulu'nun 7 üyesinden 5'inin emeklilik yaşına geldiÄŸini, diÄŸerlerinin de 30 Haziran'da görevlerinden uzaklaÅŸtırıldıklarını belirterek, Sisi'nin yeni üyeleri belirleyeceÄŸini kaydetti.

Hükümet kaynakları ise Yüksek Seçim Kurulunun resmi seçim takvimini açıklamak için yeni üyeleriyle ilk toplantısını Ramazan Bayramı'ndan sonra yapacağını ifade etti.

Mısır Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı'nın (Ä°hvan) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) cumhurbaÅŸkanı adayı Muhammed Mursi Haziran 2012'deki ilk bağımsız seçimlerde yüzde 52 oy alarak iktidara gelmiÅŸti. Dönemin Genelkurmay BaÅŸkanı Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetleri, ülkede devam eden protestolar sırasında hükümet ve eylemcilere verdiÄŸi 48 saatlik uzlaÅŸma süresinin dolması üzerine 3 Temmuz 2013 tarihinde ülke yönetimine askeri darbe yapmıştı. Ülke tarihinin ilk seçilmiÅŸ hükümeti olan HAP Kabinesi de darbe ile yönetimden uzaklaÅŸtırılmıştı.

Darbenin ardından oluÅŸturulan yönetim, geçen Aralık ayında Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı'nı (Ä°hvan) "terör örgütü" ilan etmiÅŸti. Mahkemeler de darbenin ardından yargılanan darbe karşıtı yüzlerce kiÅŸiye idam dahil çeÅŸitli cezalar vermiÅŸti.

Anayasa Mahkemesi, 1 Mart'ta, "seçim bölgelerinin taksimine iliÅŸkin" maddenin anayasaya aykırı olduÄŸuna hükmetmiÅŸ, Yüksek Seçim Kurulu da söz konusu kararın ardından, ilk turu mart sonunda yapılması planlanan parlamento seçimlerinin ertelendiÄŸini duyurmuÅŸtu. Sisi de konuyla ilgili çalışma yapılmasını istemiÅŸ ve çalışmaların "bir aydan uzun sürmemesi" çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.