Sosyal Medya

YaÅŸam

Plakaya ceza iÅŸlemi bitiyor

Bir araç sahibinin plakasına kesilen cezaya itiraz etmesi sonucunda Anayasa Mahkemesi haklı bulunarak ceza iptal edildi.



Hatay'da bir vatandaÅŸ plakasına kesilen ve adresine gönderilen 1.407 TL'lik trafik cezasına itiraz etti. Cezanın kesildiÄŸi gün ve saatte aracını kendisinin kullanmadığını, bu sebeple de plakasına kesilen cezayı kabul etmediÄŸini belirtti. Anayasa Mahkemesi'ne kadar uzanan davada, araç sahibi haklı bulundu, hak ihlali tespit edildi.

Emsal oluÅŸturabilecek kararı deÄŸerlendiren Avukat Cevat Kazma, araç sahiplerinin sorumlu tutulduÄŸu trafik cezalarına itiraz hakkı doÄŸduÄŸunu belirtti.

“Karara göre, suçu iÅŸleyen kiÅŸi araç sahibi deÄŸilse ve cezanın kesildiÄŸi zaman diliminde olay yerinde bulunmadığını ispatlarsa cezayı ödemekle yükümlü tutulamayacak.” diyen Avukat Cevat Kazma, cezanın, suçu iÅŸleyen kiÅŸiye ait olduÄŸunu ve devredilemeyeceÄŸini vurguladı. Ayrıca, Anayasanın 38. Maddesinin suç ve cezaların kanuniliÄŸi ilkesi gereÄŸince, hiç kimsenin, iÅŸlemediÄŸi bir suçtan, ihmali ve kusuru bulunmadığı bir fiilden dolayı ceza alamayacağının altını çizdi.

Taksileri de Etkiliyor!

Çıkan karar, taksi ÅŸoförlerini ve plaka sahiplerini yakından ilgilendiriyor.

Ticari taksilerin neredeyse tamamının plaka sahibi tarafından kullanılmadığını belirten Cevat Kazma,“Plakaya kesilen cezalarda aracın ÅŸoför tarafından kullanıldığı belgelenirse, plaka sahibi cezadan sorumlu tutulamaz. Ceza, o zaman diliminde çalışan ÅŸoföre rücu eder” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.