Sosyal Medya

Sağlık

Türkiye sağlık turizminde ilk 10'da

Şifa bulmak için Türkiye'deki hastaneleri tercih eden hasta sayısı son 5 yılda 5 kat artarak 583 bine ulaştı. Türkiye, bu rakamla dünya sıralamasında ilk 10'a girdi.



AA'nın haberine göre, Dünyanın en çok turist çeken 6'ncı ülkesi Türkiye, saÄŸlık turizminde de hızlı büyüyor. Tedavi görmek üzere gelen turist sayısı, son 5 yılda 5 kat artışla 583 bine ulaÅŸtı. 2017'de 1 milyonu hedefleyen hastaneler, 8 milyar dolarlık gelir bekliyor.

AA muhabirinin TÜRSAB SaÄŸlık Turizmi Raporu, SaÄŸlık Bakanlığı ve özel hastanelerden derlediÄŸi bilgilere göre 2010 yılında 109 bin hastanın geldiÄŸi Türkiye, 2014 yılında Libya, Irak ve Almanya baÅŸta olmak üzere çevre coÄŸrafyadan 583 bin hastanın tercihi oldu.

SavaÅŸ coÄŸrafyasından gelen hastaların çoÄŸunlukla ortopedi ve travma tedavisi, diÄŸer ülkelerden ise baÅŸta göz operasyonları için tercih ettiÄŸi hastanelere saç ekimi, diÅŸ ve estetik operasyon yapan saÄŸlık kurumları da eklendiÄŸinde toplam rakamın 700 bine yaklaÅŸtığı tahmin ediliyor.

Devlet teÅŸvikleriyle dış tanıtımı artıran sektörün 2017 hedefi, saÄŸlık turisti sayısını 700 bine, elde edilen geliri ise 2,5 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarmak.

Sektörle ilgili deÄŸerlendirmede bulunan Ege SaÄŸlık Turizmi DerneÄŸi BaÅŸkan Yardımcısı Zeki Hozer, yetiÅŸmiÅŸ saÄŸlık ekibi, modern tesisler ve cazip fiyatlar sunan Türkiye'nin tanındıkça medikal sektörün yıldızı haline gelebileceÄŸine iÅŸaret etti.

Dünyada yıllık 30 milyon kiÅŸinin ÅŸifa bulmak için baÅŸka ülkelere gittiÄŸini, toplam cironun 150 milyar doları bulduÄŸunu, normal turizme göre 5-6 kat daha yüksek katma deÄŸerlerin konuÅŸulduÄŸunu anlatan Hozer, ÅŸu bilgileri verdi:

"Dünya SaÄŸlık Örgütü verileriyle karşılaÅŸtırıldığında Türkiye, 5 yıl önce 17'inci sırada olduÄŸu saÄŸlık turizmi sıralamasında geçen yılki performansıyla ilk 10'a girmeyi baÅŸardı. 2011'de 272 bin hastanın tedavi için geldiÄŸi Türkiye, geçen yıl 583 bine ulaÅŸtı. Bu rakam tüm hastanelerin SaÄŸlık Bakanlığı'na bildirdiÄŸi verilerden oluÅŸuyor. Ancak kayıtları saÄŸlıklı tutulamayan saç ekimi, diÅŸ ve estetik operasyonlar da eklendiÄŸinde turist sayısının 1 milyonu bulduÄŸunu düÅŸünüyoruz.

SaÄŸlık turizminde en baÅŸarılı ülkelere baktığınızda ABD, Almanya gibi geliÅŸmiÅŸ ülkeler baÅŸta geliyor ancak Hindistan, Malezya, Tayland, Küba, Belçika, Polonya, Macaristan gibi ülkeler de oldukça iddialı konumda. Türkiye, saÄŸlıkta bu ülkelerin bir çoÄŸundan daha iyi konumda. Ülkemizdeki yetiÅŸmiÅŸ insan gücüne ve tesislerimizin kalitesine bakıldığında potansiyelimizin yüzde 10'unu kullandığımızı söyleyebiliriz. Emekleme dönemindeyiz ama çok hızlı yol alıyoruz. 2020 yılında 10 milyar dolara yakın gelir bekliyoruz."

- Hedef, zengin Arap ülkeleri

Türkiye SaÄŸlık Turizmini GeliÅŸtirme Konseyi BaÅŸkan Yardımcısı Levent BaÅŸ ise 2011 yılında baÅŸlayan teÅŸviklerle pazarlama ve tanıtım çalışmalarına yüzde 50- 70 arası destek verildiÄŸini, hastaların uçak biletlerinin de yarısının ödendiÄŸini belirterek bu teÅŸviklerin hastaneleri yurt dışına açtığını dile getirdi.

Türkiye'nin ABD ve Almanya'dan sonra kalite anlamında en iyi destinasyon olduÄŸunu savunan BaÅŸ, "Ä°stanbul'daki bir çok saÄŸlık tesisi, cirolarının yarısını yabancı hastalardan karşılar hale geldi" dedi.

Çevre coÄŸrafyadan gelen insanların kalitenin yüksek olması nedeniyle tercih ettiÄŸini, Avrupa ülkelerinden gelenlerin ise maliyeti göz önünde tuttuÄŸunu anlatan BaÅŸ, "Avrupa'dan gelen hastalar genelde göz, diÅŸ, estetik, saç ekimi ve tüp bebek tedavisi için geliyor. Irak, Libya gibi doÄŸru düzgün saÄŸlık altyapısı olmayan ülkeler de coÄŸrafi yakınlık nedeniyle bizi tercih ediyor. Fakat Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ise Almanya'yı tercih ediyor. Ä°yi tanıtım yapabilirsek bu pazarlardan da hasta çekebiliriz. Devletin de ÅŸehir hastaneleriyle bu iÅŸe girmesi, iÅŸi farklı boyuta götürür" dedi.

Levent BaÅŸ, termal turizmde ise yüksek potansiyele raÄŸmen yeteri kadar uluslararası standartta tesisin bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.