Sosyal Medya

Güncel

Diyarbakır'da HDP'lilere taşlı saldırı

Diyarbakır'da, 'Kent Ormanı' olarak ayrılan alanda fidan dikimine giden HDP'li milletvekili ve başkanlara taşlı saldırıda bulunuldu.



Diyarbakır'da, 'Kent Ormanı' olarak ayrılan alanda fidan dikimine giden HDP Diyarbakır Milletvekilleri ÇaÄŸlar Demirel, Ziya Pir, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Gültan Kışanak, EÅŸ BaÅŸkan Fırat Anlı'nın da aralarında bulunduÄŸu gruba, arazinin kendilerine ait olduÄŸunu öne süren gruplar taÅŸ atıp, havaya rastgele ateÅŸ açtı.

Polisin müdahale ettiÄŸi olayda, BüyükÅŸehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, başına isabet eden taÅŸla yaralanırken, saldırganlar çevredeki tarlaları ateÅŸe verdi.

TOKÄ° Genel MüdürlüÄŸü ile yapılan sözleÅŸme sonucu Kent Ormanı olarak ayrılan 1 milyon 230 bin metrekarelik alanda, BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından bugün fidan dikme etkinliÄŸi düzenlendi. Fidan dikme etkinliÄŸine, HDP Diyarbakır Milletvekilleri ÇaÄŸlar Demirel, Ziya Pir, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Gültan Kışanak, EÅŸ BaÅŸkan Fırat Anlı'nın da aralarında bulunduÄŸu yüzlerce kiÅŸi katıldı.

Milletvekilleri, belediye baÅŸkanları ve HDP'li yöneticiler, yakındaki Talaytep Mahallesi ileri gelenleri ve muhtarı ile yaptıkları görüÅŸmeden sonra fidan dikimi için Kent Ormanı alanına geldi. Ancak dikim öncesi alana gelen bir grup, belediye baÅŸkanlarının da aralarında bulunduÄŸu gruba ellerindeki taÅŸ ve sopaları attı. Silahlı rastgele ateÅŸ açılmdı.

Saldırıda silahla yaralanan olmazken, BüyükÅŸehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, atılan bir taşın başına isabet etmesi sonucu yaralandı.

Tarlaları ateÅŸe veren köylüleri, büyükÅŸehir ve merkez ilçe belediyelerine baÄŸlı zabıta ekipleri engellemeye çalışırken, sevk edilen itfaiye ekipleri çıkan yangına müdahale ederek kontrol altına aldı.

Ortalığın sakinleÅŸmesinin ardından, milletvekilleri ve belediye baÅŸkanları ile beraberindekiler, Kent Ormanı'nda 400 adet fidanın dikimine baÅŸladı. Ä°lk dikilen fidana ise, 'Diren' adı verildi. Sembolik dikim sonrası, 400 fidanın dikimi ve çevre düzenlemesi için belediye iÅŸ makineleri ile Kent Orman Projesi doÄŸrultusunda alanda çalışma baÅŸlatıldı.

"ÇETEVARÄ° YAKLAÅžIMLAR, ORMANA ENGEL OLAMAYACAK"

Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Gültan Kışanak, bazı grupların kendine çıkar saÄŸlamak için olay çıkarmaya çalıştığını belirterek, ÅŸöyle dedi:

"Bugün partimiz, milletvekillerimiz, sivil toplum örgütü, ekoloji hareketi, kent konseyi bir bütün olarak, Diyarbakır'ın iradesini temsil eden tüm kurumlar, tüm inisiyatifler buraya Kent Ormanı'ndaki çalışmaları baÅŸlatmak için geldik. Kent Ormanı Diyarbakır'ın kamusal hakkıdır. Bu ÅŸehirde yaÅŸayan milyonlarca insanımızın geleceÄŸini korumakla ilgili bir projedir. Kentimizin daha yeÅŸil bir kent, daha temiz havası bir kent, daha yaÅŸanılabilir bir kent olması için burada Kent Ormanı yapılması ile ilgili belediyemizin baÅŸlatmış olduÄŸu bir çalışma var. Bazı grupların, ben bunlara köylü de demek istemiyorum; kendi menfaatlerini her ÅŸeyin önünde tutan bir yaklaşımla Kent Ormanı ile ilgili çalışmamızda sorun ve sıkıntı yaÅŸadık. Ama bugün buradayız, kentimizin bütün dinamikleri ile birlikteyiz. Büyük bir kararlılıkla Kent Ormanı çalışmamızı baÅŸlattık. Yine yol açılması ile ilgili çalışmamızı baÅŸlattık. Bu çalışmamız büyük bir kararlılıkla devam edecek. Ve biz bu Kent Ormanı'nı Amed halkına, çocuklarımıza armaÄŸan edeceÄŸiz. Hiç kimsenin bireysel çıkarları, menfaatleri hatta çetevari yaklaşımları buna engel olamayacak. Biz köylülerle diyalog halindeyiz. Köy muhtarıyla, köyün ileri gelenleriyle diyalog halindeyiz. Biz asla ve asla halkımızın, köylülerimizin menfaatlerinin, kendi haklarının zarar görmesini istemeyiz."

ANLI: İŞGALE İZİN VERMEYECEĞİZ

Belediye EÅŸ BaÅŸkanı Fırat Anlı ise Kürtçe yaptığı konuÅŸmada, Talaytepe ve MastfroÅŸ Tepe'nin Kent Ormanı olacağını belirterek, "Gün be gün buradaki orman, hem daha da gürleÅŸiyor, hem de kente yeni yollar yapılıyor. Bu karar sadece belediyenin kararı deÄŸil, kent birleÅŸenlerinin, siyasi partilerimizin kararıdır, bu bir iradenin kararıdır. Herkes ÅŸunu bilsin ki, halkın iradesi her ÅŸeyin üstündedir. Biz halkımızın geleceÄŸi için birlikte çalışacağız, bazen sorunlarla karşılaÅŸsak da sonunda iyilik kazanacaktır. UNESCO ve konferanslarımızın kararı bu yönde, bundan böyle iÅŸgale izin vermeyeceÄŸiz, iÅŸgalcileri halkımıza teslim edeceÄŸiz" diye konuÅŸtu.

HDP'LÄ° PÄ°R: FABRÄ°KALAR KAPÄ°TALÄ°ZMÄ°N AVM'LERÄ° YAPILMAYA ÇALIÅžILIYOR

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir de, insanoÄŸlu bir yanılgıyla yaÅŸadığını, bu yanılgıyı yıkmak için fidan dikmeye geldiklerini ifade ederek, yeÅŸil alanların bir deÄŸeri bulunduÄŸunu anlattı. Pir, ÅŸöyle dedi:

"BoÅŸ yeÅŸil araziler rüzgardır, softur. Yani herhangi bir deÄŸeri yoktur. Üzerinde bir bina, ev, fabrika, alışveriÅŸ merkezi varsa o zaman bu kıymetlidir. Her zaman üzerinde bina olan araziler daha güçlü olduÄŸu için güya, arazilerin üzerine her zaman binalar, fabrikalar kapitalizmin AVM'leri yapılmaya çalışılıyor. Oysa insanoÄŸlu artık ÅŸunu kavraması gerekiyor. Bu günlerde yeÅŸil alanlar artık soft deÄŸildir. Onların da bir deÄŸeri vardır. Biz bugün buraya geldik, bu boÅŸ alanı vahÅŸi kapitalizmin elinden kurtarmak için, deÄŸeri olduÄŸunu göstermek için burada aÄŸaç diktik. Fidanların adını diren koyduk. Neye karşı direnmek bu; insanoÄŸlunun doÄŸaya verdiÄŸi tahribata karşı direnmektir. Kapitalizmin tahribatına karşı direnmektir."

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.