Sosyal Medya

Coğrafyamız

Müslüman mezarlığına Yahudi yerleşimi

Batı Kudüs'te tarihi Müslüman mezarlığı enkazı üzerine Yahudi yerleşim birimi kurulması planı onaylandı.



Kudüs Belediyesi'nin, tarihi Müslüman mezarlığı enkazı üzerine Yahudi yerleÅŸim birimi kurulması planını onayladığı bildirildi.

Ä°srail’in Haaretz gazetesinin haberine göre, Kudüs Belediyesi'ne baÄŸlı Ä°srail Planlama ve Ä°nÅŸaat Komitesi, Müslümanların yüzyıllardır kabristan olarak kullandığı alana 192 konut, 480 odalı bir otel ve ticaret merkezi inÅŸa edilmesi kararına onay verdi.

Söz konusu alana mahkeme binalarının inÅŸasını öneren asıl planın Ä°srail Yüksek Mahkemesi kararıyla iptal edildiÄŸi belirtildi. Ä°srail Tarihi Eserler Ä°daresi'nin, bölgede arama yaptığı 6 noktanın 5'inde kabirlerin ve büyük heykellerin izine rastladığı kaydedildi.

Üzerine yerleÅŸim birimi yapılacak söz konusu kabristan, yıllar önce büyük protestolara raÄŸmen Ä°srail'in enkazı üzerine müze yaptığı Me'menallah Mezarlığı'nın yakınlarında bulunuyor.

El-Aksa Vakıf ve Kültür Mirası Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kudüs belediyesinin bu projeyle Me'menallah Mezarlığı'nı "YahudileÅŸtirme" adımlarını tamamlamayı hedeflediÄŸini belirtilerek, "Müslüman kabristanı, iÅŸgalcilerin Ä°slam tarihi ve medeniyetini yok etme giriÅŸimlerine raÄŸmen yine mezarlık olarak kalacak" ifadelerine yer verildi.

Kurumdan daha önce yapılan açıklamada, Me'menallah Mezarlığı bölgesindeki kazıların 1948'de 200 bin metrekareye ulaÅŸan alanın büyük bir kısmının yıkılmasına neden olduÄŸu belirtilmiÅŸti.

Açıklamada, çevresinde birçok sahabenin, ÅŸehitlerin ve din adamlarının mezarlarının bulunduÄŸunu kabristanın büyük bir kısmının, Ä°slam medeniyetinin izlerini silmek amacıyla Ä°srail tarafından park ve konser alanına dönüÅŸtürüldüÄŸü kaydedilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.