Sosyal Medya

Dünya

Sembol isim için imza kampanyası

Doğu Türkistan'ın sembol ismi Rabia Kadir'in Türkiye'ye giriş yasağının kaldırılması ve kendisine vize verilmesi için imza kampanyası başlatıldı. Kampanya hem internet üzerinden hem de şubeler tarafından kurulacak stantlar aracılığıyla sürdürülecek.



Ä°hlas Haber Ajansı'nın haberine göre; Türk Ocakları tarafından yapılan açıklamada, “Rabia Kadir, Uygur Türkleri'nin haklarını müdafaa etmekte ve Çin gibi Türkiye'ye de giriÅŸ yasağı bulunmaktadır. Yasağın kaldırılması, DoÄŸu Türkistan'daki insan hakları ihlallerinin Türk ve dünya kamuoyunun gündemine daha örgütlü biçimde taşınmasını saÄŸlayarak Uygur Türkleri'nin onurlu mücadelesini destekleyecektir” ifadeleri yer aldı. Hedefin hem internet üzerinden hem de ıslak imzalarla 1 milyon imza olduÄŸu belirtilen açıklamada, toplanan imzaların Türkiye Cumhuriyeti'nin yetkili kurumlarına iletileceÄŸi açıklandı.

Kampanyanın sloganının “DoÄŸu Türkistan için, Rabia Kadir için ÖzgürlüÄŸe "VÄ°ZE" ver” olduÄŸu açıklanırken, kampanyaya katılmak isteyenlerin www.turkocaklari.org.tr/rabiakadir adresini ziyaret etmeleri ya da sosyal medyadan Türk Ocakları Genel Merkezi'nin hesaplarına baÅŸvurmaları gerektiÄŸi ifade edildi. Türk Ocakları ÅŸubelerinin de imza kampanyasına katılacağı ifade edilen açıklamada, ÅŸubelerin ne zaman nerede imza toplayacaklarının Türk Ocakları Genel Merkezi internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından takip edilebileceÄŸi belirtildi.

Rabia Kadir kimdir?

1947 yılında DoÄŸu Türkistan'da doÄŸdu. Fakir bir çocukluk dönemi yaÅŸadı. En alt kademeden baÅŸladığı iÅŸ hayatında azmi ve çalışkanlığı sayesinde yükseldi. Artan iÅŸ imkanları üzerine iÅŸçi ihtiyacını Uygur Türklerini iÅŸe alarak karşıladı. Urumçi'de Müslüman kadınları iÅŸ hayatına kazandırmak için 'Bin Ana Projesi'ni yürüttü. BM'nin 4. Dünya Kadınlar Konferansı'nda görev aldı.

Uygur kadınlarının kendi iÅŸlerini kurmasını destekleyen bir yardım kampanyasını yönetti. EÅŸi Sıddık Ruzi, 1996'da Çin'den göç etti ve DoÄŸu Türkistan'ın bağımsızlığı için çalışmaya baÅŸladı. Bu sırada Rabia Kadir siyasete atılmak istedi. Kocasının yaptığı açıklamalar yüzünden engellendi. EÅŸine gazete göndermesi, 'ulusal güvenliÄŸi tehlikeye atma suçu sayıldı. AÄŸustos 1999'da DoÄŸu Türkistan'ın bağımsızlığını savunma ve bunun için mücadele etme suçlamasıyla gözaltına alındı. Mart 2000'de sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aynı zamanda ülkenin en zengin kadını olarak biliniyordu. 6 yıl hapis yattı. Uluslararası Af Örgütü baÅŸta olmak üzere birçok insan hakları kuruluÅŸu, insan hakları savunucusu Rabia Kadir'in özgürlüÄŸüne kavuÅŸması için kampanyalar düzenledi. Rabia Kadir, hapisten çıktıktan sonra Türkiye'den beklediÄŸi davet gelmeyince ABD'ye yerleÅŸti ve burada sürgün hayatı yaÅŸamaya baÅŸladı. Çin devleti, onu bir numaralı devlet düÅŸmanı ilan etti. 2004 yılında Norveç tarafından 'Rafto Barış Ödülü' kendisine verildi. 2006 yılında Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. Aynı yıl Dünya Uygur Kongresi baÅŸkanı oldu. Halen dünyanın dört bir yanında Uygur Türkleri'nin haklarını müdafaa etmekte ve Çin gibi Türkiye'ye de giriÅŸ yasağı bulunmaktadır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.