Sosyal Medya

EÄŸitim

Dershane yasası iptal

Anayasa Mahkemesi, 1 Eylül'de dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptal etti.



Anayasa Mahkemesi, dershanelerin kapatılmasını düzenleyen kanunu iptal etti. Ä°ptal kararı oy çokluÄŸu ile alındı. Bu karar sonrası 1 Eylül 2015'te kapanması öngörülen dershaneler, eÄŸitim hizmeti vermeye devam edecek.

Yasa ne getiriyordu?

Dershanelerin kapatılarak özel okullara dönüÅŸtürülmesini içeren kanunla ortaöÄŸretime veya yükseköÄŸretime giriÅŸ sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliÄŸinde kurs açılması engelleniyor.Yasayla, eÄŸitim ve öÄŸretim sunmak amacıyla yürütülen tüm faaliyetler Milli EÄŸitim Bakanlığı'nın izin ve denetimine tabi olacak. Kanun, Milli EÄŸitim Bakanlığı’ndaki müsteÅŸar yardımcıları, Talim Terbiye Kurulu baÅŸkan ve üyeleri, tüm genel müdürler, grup baÅŸkanları ile 81 ildeki milli eÄŸitim müdürlerinin görevlerine, yürürlüÄŸe girdiÄŸi anda son verilmesini, yani bir anlamda Milli EÄŸitim Bakanlığı kadrosunun sil baÅŸtan oluÅŸturulmasını içeriyor. CHP'nin Anayasa'ya aykırı bulduÄŸu madde de bu.

Dershane ve öÄŸrenci etüt merkezleri, eÄŸitim - öÄŸretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018 - 2019 eÄŸitim - öÄŸretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüÅŸecek.
DönüÅŸüm sürecinin bitiminde, dönüÅŸme talebinde bulunan örgün eÄŸitim kurumlarından gerekli ÅŸartları karşılayamayanların kurum açma izinleri iptal edilerek, faaliyetlerine son verilecek.

Kaynak: Al Jazeera ve DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.