Sosyal Medya

Dünya

Bulgaristan'da Müslüman isimlerinin iadesinde kolaylık

Bulgaristan'da Meclis'te kabul edilen yasayla, komünist rejim döneminde Müslümanlara zorla verilen Bulgarca isimler kaldırılacak eski isimler iade edilecek



Bulgaristan'da kabul edilen yeni bir yasaya göre hayatta olmayan Türk ve Müslümanların isimleri mahkemesiz iade edilecek. Bulgaristan Meclisi, ülkede 1989 yılına kadar iktidarda olan Komünist Parti'nin Bulgar isimleri verdiÄŸi Türk ve Müslümanlardan hayatta olmayanlara asıl isimlerinin iade edilebilmesine karar verdi.

Üyelerinin çoÄŸunluÄŸunu Türklerin oluÅŸturduÄŸu muhalefetteki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekilleri, Nüfus Kayıt Kadastrosu'nda deÄŸiÅŸiklik öngören yasa tasarısı hazırladı. Tasarı, mecliste 22 oya karşı 128 oyla kabul edildi. Eski Bulgaristan Komünist Partisi'nin (BKP) devamı olan, ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) milletvekillerinin büyük bir bölümü yasa deÄŸiÅŸikliÄŸine karşı çıktı.

DeÄŸiÅŸiklikle, ölen Türk ve Müslümanların asıl isimleri, varislerin talebi üzerine kolaylaÅŸtırılmış bir prosedürle iade edilebilecek. Åžimdye kadar 1985-89 zorunlu isim deÄŸiÅŸtirmede Türkçe adları Bulgarcayla deÄŸiÅŸtirilen kiÅŸiler, isimlerini iade etmek için mahkemeye baÅŸvuruyorlardı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.