Sosyal Medya

Coğrafyamız

Açlık greviyle serbest kaldı

İsrail, İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Hıdır Adnan’ı serbest bıraktı. Adnan, İsrail'in idari tutuklama uygulamasını protesto için yaklaşık iki ay açlık grevi yapmıştı.



Ä°srail cezaevinde idari tutuklu olarak bulunan, Ä°slami Cihad Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Hıdır Adnan, serbest bırakıldı. 37 yaşındaki Adnan, Filistin Ä°slami Cihad Hareketi mensupları ve yakınları tarafından Cenin kentinde karşılandı.

Ä°srail cezaevinden sabah erken saatte çıkarılan Adnan, yaptığı basın açıklamasında, alışılmadık bir saatte serbest bırakıldığına iÅŸaret etti. "Ä°srail, beni tutuklayarak ilk hatasını yaptı. Ä°kinci hatası ise serbest bırakma iÅŸlemini alışılmışın dışında sabahın erken saatlerinde gerçekleÅŸtirerek yaptı. Böyle yaparak Filistin halkının sevincini azaltabileceÄŸini sandı" dedi.

Ä°srail'in Filistin halkının sevincinden korktuÄŸunu belirten Adnan, "Ä°srail bu gece baÅŸarısız olduÄŸunu görecek. Bu gece kutlama için Filistinlilerin akın akın geleceÄŸini görecek" diye konuÅŸtu.

Hıdır Adnan, geçen ayın sonlarında Ä°srail hapishaneler idaresiyle yaptığı "Ramazan Bayramı öncesinde serbest bırakılmasını garantileyen" anlaÅŸmanın ardından 55 gün sürdürdüÄŸü açlık grevini sona erdirmiÅŸti.

10 kere tutuklandı

Ä°srail’in 10 defa tutukladığı Adnan, son olarak 8 Temmuz 2014'te Cenin kentindeki bir güvenlik noktasında gözaltına alınmıştı. Adnan, idari tutukluluk kararının uzatılmasını protesto için 5 Mayıs 2015'te açlık grevine baÅŸlamıştı. Daha önce de 66 gün açlık grevi yapan Adnan’ın saÄŸlık durumu bozulmuÅŸtu.

Avukat Cevad Boulos, Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada müvekkili Adnan’ın bir daha idari tutuklulukla karşı karşıya kalmaması yönünde, Ä°srail’in kendilerine güvence verdiÄŸini söyledi. Adnan’ın hapishanede yattığı toplam süre 6 yılı buluyor.

Ä°srail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun Ä°srail güvenliÄŸi için tehlike teÅŸkil ettiÄŸine karar verilmesi halinde askeri hâkim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor. Filistinli aileler sık sık gösteri düzenleyerek, uluslararası toplum ve kuruluÅŸlardan bu konuda yardım talep ediyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.