Sosyal Medya

Güncel

Çin'den suçlama: Türkiye yasadışı göçü teşvik ediyor

Doğu Türkistan'da tırmanan gerginlik nedeniyle Çin'den Türkiye'ye ‘yasadışı göçü teşvik' suçlaması geldi. Tayland, Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Konsolosluğunu geçici olarak kapattı.



Çin DışiÅŸleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye yönelik ‘yasadışı göçe destek' eleÅŸtirisinin ardından devlete baÄŸlı Global Times gazetesinde isim verilmeden Türkiye'ye yönelik suçlamalar yer aldı.

Gazetede Kamu Güvenlik Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan haberde ‘bir ülkenin Uygurlara pasaport çıkarttığı ve vatandaÅŸlık belgeleri dağıtarak Çin'den yasadışı göçe teÅŸvik ettiÄŸi' suçlamasında bulunuldu.

Türkiye on gün kadar önce, Tayland'daki sığınmacı kamplarından 173 Uygur Türkü'nü kabul etmiÅŸti. Tayland hükümeti bu kiÅŸilerin TC vatandaşı olduÄŸunu bildirmiÅŸti.

TAYLAND ÇÄ°N'E HEYET GÖNDERÄ°YOR

Bu arada Tayland hükümeti, kendisine sığınan Uygurları koruması ve Çin'e göndermemesi için yapılan uluslararası baskı karşısında yeni önlemler açıkladı. Hükümet, Çin'e gönderilen Uygur Türklerinin durumunu kontrol etmek üzere Çin'e heyet gönderileceÄŸini bildirdi. Bangkok Post gazetesi, Tayland hükümetinin, heyete eÅŸlik etmeleri için uluslararası kuruluÅŸlardan temsilcileri de davet edeceÄŸini yazdı.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı 109 Uygur Türkünün Çin'e gönderilmesinin ardından Tayland hükümetini kınayan bir açıklama yayınlamış ve bu hareketin Tayland'ın uluslararası yükümlülükleri ile baÄŸdaÅŸmadığı açıklaması yapmıştı.

TAYLAND KONSOLOSLUÄžU'NA SALDIRI

Tayland BaÅŸbakanı Prayuth Chan-ocha, yoÄŸun uluslararası eleÅŸtirileri, ‘Çin'in söz konusu kiÅŸilerin can güvenliÄŸini garanti ettiÄŸi' gerekçesiyle geri çeviriyor. BaÅŸbakan, televizyonda yaptığı açıklamada, "Niye Tayland'ı Türkiye ile, Çin ya da Uygurlarla anlaÅŸmazlığa sürüklemek istiyorsunuz. Kalmalarına izin verip üçüncü nesle kadar onlara bakmamızı mı bekliyorsunuz?" diye konuÅŸmuÅŸtu.

TÜRKÄ°YE'DEKÄ° PROTESTOLAR

Son günlerde Asyalı görünümlü turistlere yönelik saldırılar ve diplomatik temsilcilikler önünde düzenlenen protesto gösterileri nedeniyle Tayland'ın Ankara'daki BüyükelçiliÄŸi ve Ä°stanbul'daki Konsolosluk bugün açılmadı. Tayland hükümet sözcüsü, "Büyükelçilik ve Konsolosluk cuma günü geçici olarak kapatıldı, durum günlük bazda deÄŸerlendirilecek" açıklaması yaptı.

Kaynak: sputniknews

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.