Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Tampon bölge Kürt devletini engeller'

Milliyet gazetesinden Namık Durukan'a konuşan Suriye Geçici Hükümeti’nin Başbakanı Dr. Ahmet Toma, Türkiye’nin Suriye sınırında tampon bölge oluşturmasını istedi.



PYD'nin amacının bağımsız Kürt devleti kurmak olduÄŸunu ifade eden TOMA, “Tampon bölge Kürt devletini engeller” diye konuÅŸtu. Toma, Esad sonrası Suriye'de federasyon ya da özerklik gibi oluÅŸumlara izin vermeyeceklerini vurgularken, “IŞİD'i bitirip rejimin yaÅŸatılmasını istemiyoruz. Suriye dostlarından isteÄŸimiz, ikisini de yok etmektir. Sonra biz PYD ile nasıl mücadele edeceÄŸimizi biliyoruz” dedi.

Türk ordusu Suriye sınırında yığınak yapıyor. Ordunun Suriye'ye girmesi halinde tavrınız ne olur?

Önemli geliÅŸmeler yaÅŸanıyor. Türk ordusunun sınırda hareketliliÄŸi var. Türkiye'nin Suriye'ye girmesi o kadar önemli deÄŸil. Biz önce Türk ordusunun Suriye'ye girmesini çok istiyorduk. Türkiye'nin tampon bölge oluÅŸturmak amacıyla Suriye'ye girmesini arzu ederiz. Tampon bölge Kürt devletinin durdurulmasını, PYD'nin bölgede yayılmasını engeller. Birkaç ay önce ABD'nin ‘EÄŸit-donat' projesi vardı. IŞİD'e karşı mücadele vermesi için projeye ÖSO'nun katılmasını istediler, ancak bu proje baÅŸarıya ulaÅŸmadı. Nedenlerden birisi ÖSO'nun mücahitleri, sadece IŞİD'e karşı savaÅŸmak istemiyorlar. Ama ABD, sadece IŞİD'e karşı mücadele verilmesini istiyor. ÖSO zor durumda kaldı.

Biz IŞİD'in bölge açısından büyük risk taşıdığını ve Suriye'nin geleceÄŸini de çok etkileyeceÄŸini biliyoruz. Ancak Esad rejimi bizim için önemli. ÖSO'da bu projeye katılan az sayıda grup var. ABD bu mücadeleye karşı yeni alternatifler ortaya çıkardı. Bu alternatiflerden biri PYD'dir ve çok risk taşıyor. Çünkü PYD, IŞİD'e karşı savaşırken eski projesini gerçekleÅŸtirmek istiyor. Bu proje Türkiye sınır hattında bir Kürt devleti kurmaktır. Bu bizim için çok büyük risk taşıyor, aynı zamanda Türkiye'nin milli güvenliÄŸi açısından da sakıncalıdır. Bu riskin ne kadar önemli olduÄŸunu Türkiye de anlamıştır. IŞİD'e karşı savaşı PYD baÅŸlatmadı. Sadece PYD savaÅŸmıyor. ABD ilk kez Tel Abyad'da Apaçi uçaklarını kullandı. ABD uçakları önce bölgeyi bombalıyor ardından PYD güçleri, ilerleyerek bölgeyi ele geçiriyor. Önemli bir geliÅŸme dikkatimizi çekti. Türk kardeÅŸlerimiz dikkate almalılar; eminim ki dikkat etmiÅŸlerdir.

PYD ile ABD arasındaki anlaÅŸma, ‘siz havadan vurunuz biz karadan onları kovalarız' ÅŸeklindedir. Ancak PYD'nin üzerinde önemli durduÄŸu bölgeleri ele geçirdikten sonra, özellikle Tel Abyad'da savaÅŸmak istemiyor. PYD, Suriye'de demokratik bir ülke kurmayı deÄŸil; bölgede bir Kürt devleti kurmayı amaçlıyor. PYD, Suriye'deki Sünni Araplar ile Türkiye arasındaki iletiÅŸimi kesmek istiyor. Biz bunu kesinlikle kabul etmeyeceÄŸiz.

Bir yanda IŞİD var, diÄŸer tarafta PYD. Bazı ÖSO bileÅŸenleri IŞİD'e karşı PYD ile birlikte savaşıyor. Bunu nasıl karşılıyorsunuz?

ÖSO gruplarının PYD'ye katılımını kınıyoruz. Bu gruplardan Ebu Ä°sa'nın grubu ile konuÅŸtuk, PYD'ye destek verilmesinin yanlış olduÄŸunu ilettik. Daha önce IŞİD'e karşı büyük mücadele veren ve güçlü olan Suvar Rakka Tugayı ÅŸimdi PYD ile birlikte çalışıyor.

Bu bizim için büyük risk taşıyor. Böylece PYD'nin geniÅŸlemesine ve geniÅŸ bir devlet kurmasına zemin hazırlayacak. Suvar El Rakka'yı IŞİD'e sürüyorlar, ancak onlara hiçbir faydası olmayacak.

IŞİD'le bir ilişkiniz, diyalogunuz var mı?

IŞİD'le ne yakından ne uzaktan bir iliÅŸkimiz var. Gelecekte de hiçbir iliÅŸki kurmayacağız. Onlar bize ve halkımıza gelecekte büyük bir tehdit oluÅŸturacaklar.

IŞİD bir kanserdir, birlikte mücadele verip kanseri bitirmek istiyoruz. IŞİD'i bitirip rejimin yaÅŸatılmasını da istemiyoruz. Suriye dostlarından isteÄŸimiz, ikisini de yok etmektir. Sonra biz PYD ile nasıl mücadele edeceÄŸimizi biliyoruz…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.