Sosyal Medya

YaÅŸam

Yargıtay'dan flaş karar: İş yerinde sigara içen...

Yargıtay, işyerindeki soyunma odasında ve tuvalette gizlice sigara içen işçinin tazminatsız olarak işten çıkarılmasına ilişkin kararı bozdu.



Yargıtay kararında kapalı yerde sigara içmenin cezasının idari para cezası olduÄŸu ve iÅŸ güvenliÄŸi açısından özel olarak tehlike yaratılmadığı sürece iÅŸyerinde sigara içmenin haklı fesih nedeni olamayacağı belirtildi.

Ä°stanbul’da bir iÅŸyerince çalışan iÅŸçi, tuvalette sigara içerken yakalanınca tazminatsız olarak iÅŸten kovuldu. Ä°ÅŸçi, sözleÅŸmesinin haksız feshedildiÄŸini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatlarıyla maaÅŸ, ikramiye ve diÄŸer tüm alacaklarının ödenmesi talebiyle Bakırköy 16. Ä°ÅŸ Mahkemesi’nde dava açtı.

ÖNCE Ä°HTAR EDÄ°LDÄ°

Davalı iÅŸveren ise davacıya verdiÄŸi cevapta, davacının yasak olduÄŸu halde soyunma odasında sigara içtiÄŸinin tespiti üzerine ihtar edildiÄŸini, buna raÄŸmen, yine tuvalette sigara içmesi sebebiyle haklı sebeple sözleÅŸmenin feshedildiÄŸini savundu.

Mahkeme, kanıtlar ve bilirkiÅŸi raporuna dayanılarak, davanın reddine karar verdi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay’a geldi. 9. Hukuk Dairesi, kapalı ortamda sigara içmenin cezasının idari yaptırım olduÄŸuna dikkat çekerek sigara içmenin haklı fesih sayılabilmesi için sigara içilen yerin ve iÅŸçinin iÅŸ güvenliÄŸini tehlikeye düÅŸürecek bir hal olması gerektiÄŸini vurguladı.

"HAKLI FESİH" DEĞİL

Somut olayda iÅŸçinin sigara içtiÄŸi yerin tuvalet olduÄŸuna ve burada sigara içmenin iÅŸ güvenliÄŸini ne ÅŸekilde tehlikeye düÅŸürdüÄŸünün açıklanmadığına dikkat çekilen kararda, “Ä°ÅŸverenin iÅŸin tehlikeye düÅŸürüldüÄŸü yönünde bir iddiası olmadığından davacının tuvalette sigara içmesi eylemi, haklı fesih sebebi oluÅŸturmaz. Bu eylem olsa olsa geçerli fesih sebebi sayılabilir. Bu sebeple davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü gerekirken reddi hatalıdır” denildi.

Daire bu gerekçeyle mahkemenin kararının bozulmasına oybirliÄŸiyle karar verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.