Sosyal Medya

Coğrafyamız

Tunus artık ABD'nin 'NATO dışı ana müttefik'i

ABD Başkanı Obama Tunus'u ülkesinin NATO dışı ana müttefiki seviyesine çıkardı



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı, ülke BaÅŸkanı Barack Obama’nın, Tunus ile ülkesinin iliÅŸkisini “NATO dışı ana müttefik” seviyesine yükselttiÄŸini açıkladı.

Tunus'a verilen “NATO dışı ana müttefik” statüsünün, ülkenin demokratikleÅŸme alanında yaptığı reformlara verilen desteÄŸin bir sinyali olduÄŸunu belirtilen açıklamada, "Bu, Tunus'un dünya demokrasisine katılma kararı ve ABD'nin bu karar karşısında kendilerine sundukları bir dostluÄŸun yansımasıdır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "'NATO dışı ana müttefik' statüsü, dostluÄŸumuzun bir sembolü olmakla birlikte, eÄŸitim, donatım, ortak araÅŸtırma ve geliÅŸtirme projeleri ve 'yabancı askeri destek' gibi ayrıcalıkları da içinde bulundurmaktadır" denildi.

Obama geçen mayıs ayında Tunus CumhurbaÅŸkanı El-Baci Kayid es-Sibsi ile Beyaz Saray’da bir araya gelmiÅŸ ve Tunuslu lidere “NATO dışı ana müttefik” sözü vermiÅŸti.

Tunuslu lider ise “Önümüzde uzun bir yol bulunuyor. Demokratik sisteme ulaÅŸmak için yapılması gereken daha çok iÅŸ var” demiÅŸti.

ABD, "NATO dışında ana müttefiklik" statüsü oluÅŸturma kararını 1989 yılında aldı. ABD’nin "NATO dışı ana müttefiki" kabul ettiÄŸi ülkeler arasında Afganistan, Arjantin, Avustralya, Bahreyn, Mısır, Ä°srail, Japonya, Ürdün, Kuveyt, Fas, Yeni Zelanda, Pakistan, Filipinler, Tayland ve Güney Kore yer alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.