Sosyal Medya

Sağlık

Beş kişi öldü, dokuz şehirde kene alarmı verildi

Adana’da kenenin ısırdığı Özmen çiftinin beş dakika arayla hayatını kaybetmesi sonrası 9 ilde kene alarmı verildi



SaÄŸlık Bakanlığı; Orta Anadolu, Orta Karadeniz, Kelkit Vadisi baÅŸta olmak üzere GümüÅŸhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum, Yozgat, Kastamonu, Karabük ve Çankırı'da kene riskinin yüksek olduÄŸunu belirterek, bu illerde kene seti yerine beyaz tülbent dağıtacak.

Haberturk’te yer alan habere göre Bakanlık, vakalar üzerine Kırım Kongo kanamalı ateÅŸi (KKKA) hastalığı ile mücadele için harekete geçti. 2015'in ilk 6 ayında vaka sayısı 378 olarak kaydedildi. Vakalar en çok Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi'nde, Kelkit Vadisi baÅŸta olmak üzere GümüÅŸhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum, Yozgat, Kastamonu, Karabük ve Çankırı illerinde görülüyor.

Adana'da kene ısırması sonucu Selahattin Özmen ve Mine Özmen çifti 5 dakika arayla hayatını kaybetti. Bu vaka ve havaların ısınmasıyla kene alarmı veren SaÄŸlık Bakanlığı, ilk olarak 2002'de görülmeye baÅŸlanan kenenin bugüne kadar Türkiye'de 6 bin 500 kiÅŸiyi ısırdığını ve bunların 650'sinin öldüÄŸünü açıkladı.

Türkiye'de yaÅŸayan 46 kene türünün 38'inin öldürüldüÄŸünü açıklayan SaÄŸlık Bakanlığı, kene ile mücadelede için önceki yıllarda halka "kene seti" dağıtmaya baÅŸlamıştı. Ancak bakanlık, bu yıl vücuda yapışan keneyi çıkarmaya yarayan kene kartı ve bu setleri dağıtmayacak. Gerekçe ise kene kartının kullanılmaması. Bakanlık yetkilileri, özellikle çiftçilerin bu kartları yanlarında taşımadıklarını tespit ettiklerini söyledi.

Riskli bölgelerde vatandaÅŸlara halk saÄŸlığı müdürlükleri tarafından, keneyi rahatlıkla fark edebilecekleri açık renk çorap ve keneyi çıkarmakta kullanabilecekleri tülbent dağıtılacak. Vücuttaki keneyi çıkarmak için ÅŸu öneriler yapılıyor: "Eldiven, naylon parçası veya bez kullanarak keneyi deriye tutunduÄŸu en yakın yerden parmaklarınızla tutup yavaÅŸ ve sabit kuvvetle çekin."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.