YaÅŸam
Yeşil Yol tartışmaları giderek büyüyor
Doğu Karadeniz Master Turizm Planı kapsamında yapılacak "Yeşil Yol" projesi tartışmalara neden oldu. Çevreciler yolun yapılmamasını istiyor. Yetkililer ise halkın yolu istediğini savunuyor
Karadeniz Bölgesi’ndeki 8 ilin yaylalarını birbirine baÄŸlayacak olan YeÅŸil Yol projesiyle ilgili tartışmalar giderek büyüyor. Yolun Karadeniz yaylalarına ve yeÅŸilliÄŸine zarar vereceÄŸini savunan çevreciler çeÅŸitli kampanyalar baÅŸlattı. Rize Valisi'nin açıklamalarına göre ise bölge halkı yolun yapılmasından yana.
Rize'de bir grup çevreci iÅŸ makinelerinin yol çalışması yapmasını engellemek için eylem yaptı. Eyleme tepki gösteren Rize Valisi Ersin Yazıcı, 5-10 günlüÄŸüne bölgeye lüks araçlarıyla gelenlerin eylem yaptığını öne sürdü, "Gelip eÄŸlenecekler, kafasına göre bir ÅŸeyler söyleyecekler. Çalıp oynayacaklar, ahkam kesecekler. Halk bu yolu istiyor. Kimse kusura bakmasın. devlet halkın istediÄŸini yapar" dedi.
Halkın temsilcisi olan 8 muhtar ve 4 sivil toplum kuruluÅŸunun temsilcisi ile YeÅŸil Yol projesi için toplantı yaptığını hatırlatan Yazıcı, "Bir muhtar dışında yolu istediklerini söylediler. Sonra eylemler baÅŸladı. Buralı olup bu kentte yaÅŸamayan, 5-10 günlüÄŸüne gelen ve ekonomik durumu, keyfi yerinde olanlar rahat. Benim buradaki gencim iÅŸsiz kalmış, onun böyle bir derdi yok. Gelecekler eÄŸlenecekler, kafasına göre bir ÅŸeyler söyleyecekler. Çalıp oynayacaklar, ahkam kesecekler. Halk ne istiyorsa ben onu yaparım. Kimse kusura bakmasın. Devlet halkın istediÄŸini yapar. O yaylaları kullanan insanlar bu yolu istiyor. Birilerinin ne dediÄŸi çok önemli deÄŸil. Siz diÄŸer kentlerde yaÅŸayacaksınız, buraya gelip ahkam keseceksiniz. 8 muhtar ile 4 STK temsilcisi bu yolu istiyor. Ben halkın gerçek temsilcilerine sordum. Halkımız ne istiyorsa onu yaparız" diye konuÅŸtu.
ÇEVRECÄ°LER KARÅžI ÇIKIYOR
YeÅŸil Artvin DerneÄŸi’nin sözcüsü NeÅŸe Karahan, YeÅŸil Yol projesinde amaçlananın, Karadeniz’in yüksek kesimlerindeki madenlere ulaÅŸmak olduÄŸunu düÅŸünenlerden. Artvin ve Trabzon Tonya’daki maden arama çalışması yapmak isteyen ÅŸirketlerin varlığına dikkat çeken Karahan, “Bu proje ile yaylalar ve sahil kısmı birbirine baÄŸlanacak. Bu da halkın çıkarına deÄŸil, maden araması yapmak isteyen ÅŸirketlerin çıkarınadır. Bu yollarla, çıkarılan madenlerin ulaşım noktalarına taşınması da kolaylaÅŸacak” dedi.
Fındıklı Derelerin KardeÅŸliÄŸi Platformu’ndan Mehmet Gürkan’a göre de YeÅŸil Yol projesi, ÅŸirketlerin suyun kaynak noktasına ulaşımını kolaylaÅŸtıracak. Projenin, “turizm” adı altında masumlaÅŸtırıldığına iÅŸaret eden Gürkan, birçok bölgede HES yapamayan, vadiye dahi giremeyen ÅŸirketlerin, HES yatırımları ve araÅŸtırmaları için yaylalardan vadilere sızacağını söyledi.
TMMOB üyesi ve Metalurji Mühendisleri Odası Halk SaÄŸlığı ve Ekoloji Komisyonu BaÅŸkanı Cemalettin Küçük de YeÅŸil Yol Projesi’ne karşı mutlaka mücadele edilmesi gerektiÄŸini görüÅŸünde. Küçük, “Bu Karadeniz’i talan etme projesidir, baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir. Köy sakinleri yoksullaÅŸtırılmaya itiliyor ve göç etmek zorunda kalacaklar. Proje derhal durdurulmalı bu yanlıştan dönülmeli” çaÄŸrısı yaptı.
PROJE NE AÅžAMADA
Plana göre ilk aÅŸamada 2 bin 600 km yol yapılması gerekiyor. Bu yolun 1000 km’lik kısmını karayollarının mevcut yolları oluÅŸturuyor. 2012 yılından bu yana yaklaşık 500 km yolda iyileÅŸtirme çalışmaları yapıldı yani ortalama 4 metre geniÅŸliÄŸinde olan yayla arası yollar iki midibüs aracın yan yana geçmesini saÄŸlayacak ÅŸekilde geniÅŸletildi, iyileÅŸtirildi. Geriye kalan alan 1100 km’lik yolun ise 2018’e kadar tamamlanması hedefleniyor. Projeyi yürüten DoÄŸu Karadeniz Bölge Kalkınma Ä°daresi BaÅŸkanlığı (DOKAP) ÅŸu anda haritada gösterilen turizm merkezlerinin planlamasını yapıyor.
Åžehircilik ve Çevre Bakanlığı’nın planları onaylayıp bu bölgeleri turizm merkezleri olarak ilan etmesinin ardından belirlenen merkezlerde çalışmalar baÅŸlayacak.
WWF'DEN AÇIKLAMA
Dünya DoÄŸayı Koruma Vakfı (World Wildlife Fund)'ndan yapılan açıklamda, YeÅŸil Yol projesinin bölgenin özel doÄŸasını ve yaban hayatını riske atacağı ifade edildi. Bu riskler yol çalışmaları sırasında doÄŸaya verilecek zararla sınırlı deÄŸil. Asfaltla kaplanıp geniÅŸletilecek yollar, 40 farklı noktada turistik tesis inÅŸaatlarına ve beraberinde ciddi bir yapılaÅŸmaya da yol açacak. Yolların böldüÄŸü yaÅŸam alanları yaban hayvanlarının hayatta kalma mücadelesini de zorlaÅŸtıracak. Önemli bitki türlerinin geleceÄŸini tehlikeye atacak.
Henüz yorum yapılmamış.