Sosyal Medya

Sağlık

Berberlere 'doktor' şartı

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre berber, kuaför, hamam, kaplıca, saunalar ile kuru temizlemeciler tehlikeli iş sınıfı kapsamına girdi.



Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüÄŸe girdi. Bu tarihten itibaren bütün iÅŸyerleri iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi açısından kanunun kapsamına alındı. Ancak iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve iÅŸyeri hekimi görevlendirmek için bazı geçiÅŸ süreleri öngörülmüÅŸtü. Bu kapsamda 50 ve daha fazla çalışanı bulunan ‘çok tehlikeli' sınıftaki iÅŸyerleri 30 Aralık 2012'den itibaren iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve iÅŸyeri hekimi istihdam etmek zorundaydı. Çok tehlikeli sınıftaki iÅŸyerleri denilince akla fabrikalar, ÅŸantiyeler geliyor. Ancak tehlike sınıfları belirlenirken bazı iÅŸyerlerinin bu sınıftaki iÅŸyerleri ile aynı tehlike sınıfında olması ÅŸaÅŸkınlık yaratmıştı. Bu ÅŸaÅŸkınlık iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirme zorunluluÄŸu ortaya çıkınca ve geçiÅŸ süreci tamamlanınca daha da gün yüzüne çıktı. DiÄŸer yandan az tehlikeli sınıftaki iÅŸyerlerinden 10'dan az çalışanı olanların iÅŸ güvenliÄŸi hizmetlerinin iÅŸveren veya iÅŸveren vekili tarafından yürütülmesine olanak veren yönetmelik de yürürlüÄŸe girince bazı iÅŸyerleri için tehlike sınıfının önemi daha da arttı.

Berber, hamam tehlikeli sınıfta

DiÄŸer yandan belki de tehlike sınıfları konusundaki en büyük maÄŸduriyet kuaför, hamam, kaplıca ve saunalar için geçerli. Erkek berberleri, kadın kuaförleri, güzellik salonları, sauna ve hamamlar ‘tehlikeli' sınıfta. Bu sınıfta olmaları dolayısıyla da 1 Ocak 2014'ten itibaren iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve iÅŸyeri hekimi görevlendirmek zorunda. Dolayısıyla kendi başına dükkân açan ve bir tek kendisi çalışarak hizmet veren kuaförler hariç bütün kuaförler 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve iÅŸyeri hekimi görevlendirmek zorunda. Halbuki yan yana oldukları emlakçı, bakkal, kırtasiye gibi diÄŸer esnaflar ‘az tehlikeli' sınıfta yer aldıkları için 1 Temmuz 2016'ya kadar iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirme zorunlulukları yok.

AYLIK 6 BÄ°N LÄ°RA CEZA...

1 Ocak 2014'ten bugüne iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirmek zorunda olan bir berber dükkanı, eÄŸer görevlendirme yapmadıysa her ay için 6 bin 167 TL idari para cezası öder.  DiÄŸer yandan geriye dönük olarak ceza yazılması da mümkün. Dolayısıyla 18 ay boyunca görevlendirme yapmadığı içi toplamda 111 bin TL para cezası ile karşılaÅŸabilir.
Ayrıca iÅŸyeri hekimi görevlendirmediÄŸi için de aynı miktarda ceza söz konusu olacaktır. Toplamda 222 bin TL'lik ceza berber dükkanının zaten kapanmasına neden olacaktır. Küçük esnafın bu cezanın altından kalkması mümkün deÄŸil.

Kendi kendinin uzmanı!

Geçen hafta çıkan yönetmelik uyarınca 10'dan az çalışanı bulunan ‘az tehlikeli' iÅŸyerlerinin iÅŸverenleri veya iÅŸveren vekilleri Çalışma Bakanlığı'nın uzaktan eÄŸitim yoluyla düzenleyeceÄŸi eÄŸitim programına katılan iÅŸverenler bu eÄŸitim sonrası kendi iÅŸyerlerindeki iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerini yürütebilecek.  
1 Temmuz 2016'dan sonra bu eÄŸitimi almış iÅŸverenler iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve iÅŸyeri hekimi görevlendirmek zorunda kalmayacak. Böyle olunca da, çalışan başına her ay 30 TL gibi bir rakam ödemeyecekler. Berberler ise ne yazık ki bu imkandan yoksun kalacak. Çünkü tehlikeli sınıftalar ve bu yönetmeliÄŸin kapsamı dışında kalıyorlar.

Kuru temizleme ‘çok tehlikeli'

ÖrneÄŸin inÅŸaat sektörü ile kuru temizleme faaliyetlerinin ‘çok tehlikeli' sınıfta yer alması çok da anlaşılır deÄŸil. DiÄŸer yandan kuru temizleme faaliyetleri ‘çok tehlikeli' sınıftayken, kuru temizleme makinesi imalatı ise ‘tehlikeli' sınıfta. Bu konuda muhakkak bir adım atılması gerekiyor.

1 Ocak'ta süreler uzayacak

Tehlikeli sınıfta yer alan berber, hamam, sauna gibi iÅŸyerleri, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanından çalışan başına her ay 8 dakika hizmet almak zorunda. 5 çalışanı olan bir berber dükkanı her ay 40 dakika hizmet almak durumunda. Ä°ÅŸyeri hekimliÄŸinde ise çalışan başına aylık süre 6 dakika. 5 çalışanı olan bir berber dükkanı iÅŸyeri hekiminden ayda en az 30 dakika hizmet alacak. Bu süreler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren artacak. Ä°ÅŸyeri hekiminin süresi çalışan başına 10 dakikaya, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanının süresi ise 20 dakikaya çıkacak. Yani berberlerin iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi maliyetleri artacak.

Aylık maliyet 150-250 TL

Ä°ÅŸyerleri, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve iÅŸyeri hekimleriyle bireysel olarak sözleÅŸme imzalayabildikleri gibi Ortak SaÄŸlık ve Güvenlik Birimleri'nden de (OSGB) hizmet alabilir. Çalışan sayısı başına hizmet alınması gereken süreye göre maliyetler deÄŸiÅŸiyor. Piyasa koÅŸullarına, iÅŸyerinin yerine ve hizmetin kalitesine göre fiyatlar farklılık göstermekle birlikte tehlikeli sınıfta OSGB'ler çalışan başına 30 ila 50 TL arasında aylık fiyatlar sunuyor. Dolayısıyla 5 çalışanı olan bir berber dükkanı OSGB'ye iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirmesi için aylık 150 ila 250 TL arasında ödeme yapmak durumunda.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.