Sosyal Medya

Güncel

İncirlik'e sınırlı onay

Ankara-Washington hattında 2 yıldır devam eden Suriye müzakerelerinde dün ilk somut sonuçlar alındı.



Star'ın haberine göre; Türkiye ile ABD anlaÅŸtı: Ä°ncirlik, Türkiye'nin talep ettiÄŸi ÅŸekilde, “DEAÅž ve Esad terörü ile mücadele amacıyla” silahlandırılmış insansız hava cihazlarının kullanımına açıldı. Sınıra havadan güvenlik ÅŸemsiyesi oluÅŸturacak.

Obama'nın IŞİD ile mücadele Özel Temsilcisi John Allen ile DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸarı Feridun SinirlioÄŸlu, son 2 günde toplam 10 saat süren kıran kırana müzakerelerin ardından, "Kazan Kazan" prensibine uygun olarak anlaÅŸmaya vardı. Buna göre,Türkiye ABD'nin silahlandırılmasını talep ettiÄŸi 2 Predatör'ün Ä°ncirlik'i operasyonel amaçlı kullanmasına izin verdi.

Buna karşılık ABD ise Ä°ncirlik'i kullanacak bu insansız hava cihazlarının, Türkiye'nin talep ettiÄŸi ÅŸekilde, IŞİD ve Esad ile mücadelede kullanılacağını taahhüt etti. Edinilen bilgiye göre, 2 Predatör aynı zamanda, KırÅŸehir'de eÄŸitilen EÄŸit-Donat savaÅŸçıları sahaya indiklerinde, IŞİD ve Esd'den kurtardıkları bölgelerin korunması amacıyla da hizmet verecek.

 Rus-Çin vetosu böyle aşılacak

Kaynaklar, Predatörlerin, "Havadan güvenlik ÅŸemsiyesi" oluÅŸturarak, Türkiye'nin talep ettiÄŸi 'Güvenli Bölge'ye de yumuÅŸak geçiÅŸ saÄŸlayacağını vurgularken, "Türkiye, güvenli bölgeyi hem sınırlarını terörden kurtarmak hem de yeni mülteci akınlarını önlemek amacıyla istiyordu. Ancak bunun için sürekli Rusya ve Çin tarafından veto edilen BM kararı gerekiyor. Varılan anlaÅŸma ile kurtarılan bölgelerin yeniden DEAÅž ya da Esad Rejimi'nin eline geçmesi önlenecek. Bu bir anlamda Güvenli Bölgeye geçiÅŸ saÄŸlayacak 'Güvenlik Åžemsiyesi' oluÅŸturacak" açıklamasını yaptı.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu sinyali vermiÅŸti

 DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, anlaÅŸmanın yakın olduÄŸunun sinyalini 2 hafta önce yaptığı bir açıklamada vermiÅŸti. EÄŸit-donat programı kapsamında KırÅŸehir'de eÄŸitilmesi öngörülen Suriyeli muhaliflere sahada hava desteÄŸi saÄŸlanması konusunda ABD ile prensipte anlaşıldığını söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, "EÄŸit-donat programındaki güçlere hava desteÄŸi konusunda ABD ile bir iÅŸ birliÄŸi var mı?" sorusuna, "Elbette, havadan desteklenmeleri gerekiyor. Bu olmazsa programın amacı ne" yanıtını vermiÅŸti. ÇavuÅŸoÄŸlu, bu desteÄŸin Ä°ncirlik Hava Üssü'nden kalkacak silahlı Ä°nsansız Hava Araçları'nın da dahil olup olmadığı sorusuna ise "Bunlar teknik detaylar. Prensipte anlaÅŸma var. Nasıl olacağı konusu, ordunun sorumluluÄŸundadır" demiÅŸti.

Türkmenler dönsün o bayrak insin

TÜRK yetkililer görüÅŸmede ayrıca, Esed rejiminin IŞİDve PYD ile olan gizli baÄŸlantısına vurgu yaptı. Rejimin Halep'in kuzeyini IŞİD'e bıraktığı istihbaratını ABD'li yetkililerle paylaÅŸan Türk tarafı, bu senaryonun gerçekleÅŸmesi halinde mevcut 2 milyon Suriyeli mülteciye ek olarak 4.5 milyonluk yeni göçün yaÅŸanabileceÄŸini belirtti.

'Kanton mesajı' delil oldu

Türk tarafı, Tel Abyad'ın IŞİD'den kurtulmasının önemli bir geliÅŸme olduÄŸunu ancak PYD'nin burada bir etnik temizliÄŸe giriÅŸmesi durumunda bir Kürt-Arap çatışmasının tetiklenebileceÄŸi kaygısını ABD'li yetkililerle paylaÅŸtı. Ankara PYD Kandil baÄŸlantısı konusunda da Tel Abyad'ın düÅŸmesinin ardından Kandil'den gelen 'iki kantonun birleÅŸmesini kutlayan' açıklamayı delil olarak gösterdi. PYD ile olan itilafın nedenini, örgütün rejim ile olan gizli ittifakı ile açıklayan Ankara, "PYD Tel Abyad gibi yanlışlar yaparsa hem Türkiye'ye, hem Suriye'ye hem de kendilerine zarar verirler. Ancak rasyonel davranırlarsa bölgede bir aktör olabilir" deÄŸerlendirmesini yaptı. Ankara, PYD'den beklentilerini ise "Çatışma sırasında kaçan Tel Abyad halkı geri dönsün. PYD bayrağı insin. Yerel yönetimde etnik hiyerarÅŸi kurulmasın" olarak sıraladı.

Türkiye'nin tek taraflı müdahale ihtimali ise tek ÅŸarta baÄŸlandı: Ulusal güvenliÄŸimiz tehdit altına girerse...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.