Sosyal Medya

Güncel

Uygur Türkleri Çin'e iade edildi

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden kaçarak Tayland'a sığınan yaklaşık 200 Doğu Türkistanlı'dan 90'ı tekrar Çin'e iade edildi. İade haberinden önce İstanbul Zincirlikuyu'daki Tayland Konsolosluğu binasına gelen yaklaşık 100 kişi, kapı ve camları kırarak içerideki klasör ve evrakları sokağa döktü. 9 kişi gözaltına alındı.



Uygur Özerk Bölgesi'nden kaçarak Tayland'a sığınan yaklaşık 200 DoÄŸu Türkistanlı'dan 90'ı tekrar Çin'e iade edildi. Açıklamayı Tayland hükümet sözcüsü yaptı. 

Bu açıklama öncesinde, dün gece, Ä°stanbul'da Tayland KonsolosluÄŸu önünde protesto gösterisi vardı. Ellerinde DoÄŸu Türkistan bayrakları bulunan grup, saat 23.00 sıralarında, Kore Åžehitleri Caddesi, Mithat Ünlü Sokak'ta bulunan Tayland Krallığı Ä°stanbul KonsolosluÄŸu önüne geldi. Grup, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden kaçarak Tayland'a sığınan yaklaşık 200 DoÄŸu Türkistanlının tekrar Çin'e iade edileceÄŸi gerekçesiyle protesto gösterisi yapmaya baÅŸladı.

Bu sırada, grupta bulunan bir kiÅŸi konsolosluÄŸun giriÅŸindeki direÄŸe tırmanarak Tayland bayrağını indirdi. Sloganlar atan grup, daha sonra konsolosluÄŸu taÅŸladı. Konsolosluk binasının kapısını kırarak içeriye de giren gruptakiler, binada bulunan evrak ve dosyaları dışarıya çıkarıp sokaÄŸa döktü. Saldırganlar, konsolosluÄŸa ait klima ve diÄŸer eÅŸyaları da kalas ve taÅŸlarla tahrip etti. 

Olayın ardından gelen polis ekipleri konsolosluk binasında geniÅŸ güvenlik önlemi aldı.

9 kiÅŸi gözaltına alındı

 

Saldırıya katıldıkları belirlenen 9 kiÅŸi gözaltına alındı.
[FotoÄŸraf-AA]

 

Binanın önünde bekleyiÅŸini sürdüren gruptakiler namaz kılıp, dua etti. Sokağı çevreleyen çevik kuvvet polisleri dua sonrasında gruptakileri gözaltına almak istedi. Gruptakilerden bazıları konsolosluÄŸu kendilerinin taÅŸladığını söyleyerek, gözaltına alınmalarını talep etti. Bu kiÅŸilerden 9'u gözaltına alındı.

Gruptakilerden diÄŸerleri ise çevik kuvvet polisi tarafından bina önünden uzaklaÅŸtırıldı. Gruba destek vermek için baÅŸkonsolosluk önüne gelen Uygur Türklerinden bazı kadınlar ise gruba yaklaÅŸtırılmadı.

Kaynak: DHA ve A

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.