Sosyal Medya

Güncel

Haberleşmenin gizliliğini ihlal edene meslekten ihraç

Yapılan değişiklikle dinlemeler sırasında edindiği kişisel bilgi veya belgeleri yetkisiz kişilerle paylaşan emniyet mensupları ihraç edilecek



Emniyet Örgütü Disiplin TüzüÄŸünde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Tüzük, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tüzük, görev gereÄŸi yapılan dinlemeler sırasında edindiÄŸi kiÅŸisel bilgi veya belgeleri yetkisiz kiÅŸilerle paylaÅŸan veya basına servis eden ya da sanal ortamda yayımlayan emniyet mensuplarının meslekten çıkarılması hükmünü getiriyor.

Ayrıca kiÅŸiler arasındaki haberleÅŸmenin gizliliÄŸini ihlal etmek ve tarafların rızası olmaksızın kaydetmek de meslekten çıkarılmayı gerektiren eylem, iÅŸlem ve tutumlar arasında yer alıyor.

"Emniyet Örgütü Disiplin TüzüÄŸünde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Tüzük" 23 Mart 1979 tarihli 7/17339 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüÄŸe konulan "Emniyet Örgütü Disiplin TüzüÄŸü"nde yapılan deÄŸiÅŸiklikleri içeriyor. 

Daha önceki tüzüÄŸün adının "Emniyet TeÅŸkilatı Disiplin TüzüÄŸü" olarak deÄŸiÅŸtirilmesini öngören tüzük, Bakanlar Kurulun'ca 26 Haziran'da kabul edildi.

YENÄ° TÜZÜKTEKÄ° DEĞİŞİKLÄ°KLER

Yeni kabul edilen tüzük ile daha önce yürürlükte olan disiplin tüzüÄŸünün meslekten çıkarılmaya iliÅŸkin eylem, iÅŸlem ve tutumları düzenleyen 8. maddesinde yer alan 42 fıkraya, 5 yeni fıkra daha eklendi.

Meslekten çıkarılmaya iliÅŸkin düzenlemeleri içeren söz konusu maddeye yeni eklenen fıkralara göre, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu gereÄŸince yapılan dinleme ve kaydetme iÅŸlemleri sırasında, "kiÅŸiler arasındaki haberleÅŸmenin gizliliÄŸini ihlal etmek",  "haberleÅŸme içeriklerini ifÅŸa etmek", "aleni olmayan konuÅŸmaları tarafların herhangi birinin rızası olmaksızın kaydetmek ve bu ÅŸekilde kaydedilen verileri ifÅŸa etmek", iÅŸten çıkarılmayı gerektiren eylem arasında yer aldı.

Bu tip dinleme ve kaydetme iÅŸlemleri sırasında "kiÅŸilerin özel hayatına iliÅŸkin görüntü veya sesleri ifÅŸa eden", "kiÅŸisel verileri kaydeden, baÅŸkasına veren, yayan veya ele geçiren", "kanunların belirlediÄŸi sürelerin geçmiÅŸ olmasına karşın verileri sistem içinde yok etmekle yükümlü olduÄŸu halde bunu kasten yerine getirmeyen", "gerçeÄŸin meydana çıkmasını engellemek amacıyla suç delillerini yok eden, silen, gizleyen, deÄŸiÅŸtiren veya bozan ve bu fiilleri emir vermek suretiyle yaptıran" emniyet teÅŸkilatı mensupları da meslekten men edilecek.

"Görevli olmadığı halde elektronik ortamda veya bilgisayar loglarında kiÅŸisel verilerle ilgili sorgulama yapmak, bu bilgileri paylaÅŸmak veya yayım yoluyla duyurmak", "log kayıtlarını deÄŸiÅŸtirmek veya silmek", "görevi gereÄŸi öÄŸrendiÄŸi veya edindiÄŸi kiÅŸisel bilgi veya belgeleri yetkisiz kiÅŸilerle paylaÅŸmak veya basın yayın kuruluÅŸlarına vermek ya da sanal ortamda yayımlamak" da meslekten çıkarılmayı gerektiren eylemler olarak sıralandı.

Meslekten men edilmeyi gerektiren tutum ve eylemler arasında, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini, TBMM'yi, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teÅŸkilatını alenen aÅŸağılamak" da bulunuyor.

Yeni düzenlemeye göre, borçlarını sürekli olarak ödemediÄŸi belirlenen Emniyet TeÅŸkilatı mensupları, bu fiil nedeniyle 5 yıl içinde 5. cezalandırılmaları halinde iÅŸten çıkarılacak.

Borçlarını ödememeyi alışkanlık haline getirme, daha önceki düzenlemenin 6. maddenin C bendine göre 10 ay durdurma cezasını gerektiren eylem, iÅŸlem, tutum ve davranışlar arasında yer alıyordu.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.