Coğrafyamız
'Ölüm Yolu'nda barış yürüyüşü
Srebrenitsa katliamının 20. yıl dönümünde ölümden kaçanların kullandığı güzergâhtaki ‘Barış Yürüyüşü’ başladı. Binlerce kişi 100 km yol kat ederek pazar günü Potoçari Mezarlığı’na ulaşacak.
Avrupa'da, Ä°kinci Dünya Savaşı'nın ardından yaÅŸanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa'daki katliamdan kaçanların orman yolundan Tuzla ÅŸehrine ulaÅŸmak için kullandığı ve halk arasında 'ölüm yolu' olarak da bilinen güzergahta "Barış YürüyüÅŸü" (MarÅŸ Mira) binlerce kiÅŸinin katılımıyla Nezuk kasabasından baÅŸladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Nezuk kasabasında toplanmaya baÅŸlayan binlerce kiÅŸi, soykırım kurbanları için dua edip saygı duruÅŸunda bulunduktan sonra yola çıktı.
Bosna Hersek'in yanı sıra birçok farklı ülkeden yürüyüÅŸe katılmak üzere Nezuk'a gelen yaklaşık 8 bin kiÅŸi, Srebrenitsa soykırımından kaçanların kullandığı orman yolunda buluÅŸtu. Bu yıl 11. kez düzenlenen yaklaşık 100 kilometre uzunluÄŸundaki "Barış YürüyüÅŸü"ne katılanlar, 10 Temmuz günü, kurbanların defnedildiÄŸi Potoçari Anıt Mezarlığı'na ulaÅŸacak.
Potoçari'ye ulaÅŸmak için her gün yaklaşık 35 kilometre yol kat edecek katılımcılar, üç günü yolda geçirecek. Geceleri daha önce belirlenen ormanlık alanlardaki konaklama noktalarında geçirecek katılımcılara, soykırımla ilgili bilgiler verilecek, "ölüm yolu"nu kullanarak hayatta kalmayı baÅŸaranlar anılarını anlatacak.
'Verilecek mesaj önemli'
"Barış YürüyüÅŸü" Organizasyon Komitesi BaÅŸkanı Hamdiya Feyziç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yürüyüÅŸe katılanların sayısının deÄŸil, yürüyüÅŸle verilecek mesajın önemli olduÄŸunu belirterek, "YürüyüÅŸ ilk kez düzenlendiÄŸinde sadece 300 kiÅŸi katılmıştı ancak o zaman da dünyaya barış, hoÅŸgörü, bir arada yaÅŸam ve bu yolda hayatını kaybedenlerin hiçbir zaman unutulmayacağı mesajı verilmiÅŸti" diye konuÅŸtu.
Srebrenitsa Belediye BaÅŸkanı Çamil Durakoviç de yürüyüÅŸün başında yaptığı konuÅŸmada, "Barış YürüyüÅŸü"nün evrensel ve çok milletli bir yürüyüÅŸ olduÄŸunu ifade etti. Srebrenitsa yakınlarındaki Bratunats'ta doÄŸan ancak savaşın ardından Kakany ÅŸehrine yerleÅŸen Haris DautbaÅŸiç, bu yıl dokuzuncu kez "Barış YürüyüÅŸü"ne katıldığını belirterek, "Soykırımda kardeÅŸimi kaybettim. Benimle birlikte Kakany'dan 65 kiÅŸi daha soykırım kurbanlarını anmak amacıyla yola çıkıyor. YürüyüÅŸe her yıl daha fazla gencin katılması sevindirici" diye konuÅŸtu. Bratunatslı Samir Goliç de bu yıl ikinci kez yürüyüÅŸe katıldığını ifade ederek, soykırımda kaybettiÄŸi amcası ve soykırım kurbanı tüm diÄŸer Srebrenitsalılar için yürüyüÅŸe katıldığını söyledi.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmamış.