Sosyal Medya

Coğrafyamız

Gazze yaralarını saramıyor

İsrail'in Gazze'ye 8 Temmuz 2014'te başlattığı ve 2200'den fazla kişinin öldüğü saldırıların üzerinden tam bir yıl geçti. Yeniden inşa için gerekli malzemelerin sadece yüzde 1'i bölgeye ulaştı.



8 Temmuz 2014... Ä°srail ordusu Gazze Åžeridi'ne yoÄŸun bombardıman baÅŸlattı. Saldırılar 51 gün sürdü. 2 bin 205 Filistinli hayatını kaybetti. 100 binden fazla Filistinli de artık evsizdi. Ä°srail saldırısından bir yıl sonra havadan çekilen bu görüntüler, Gazze'de aradan geçen bir yılda hâlâ yaraların sarılamadığının göstergesi. Gazze'de 20 bin kiÅŸi geçeci barınaklarda yaÅŸam mücadelesi veriyor. 

51 gün sürdü

Ä°srail yönetimi, Gazze'ye ölüm ve yıkımlarla dolu haftalar yaÅŸatmasına gerekçe olarak 12 Haziran 2014'te Batı Åžeria'daki Gush Etzion yerleÅŸim biriminde kaybolduÄŸunu açıkladığı üç Yahudi yerleÅŸimcinin cesetlerinin bulunmasını gösterdi. Ä°srail bu ölümlerden Hamas'ı sorumlu tuttu. Hava saldırılarını gözaltı ve tutuklamalar takip etti. Ä°srail'in bu saldırılarına karşılık Gazze tarafından roketler atıldı.

Bu sürecin ardından Ä°srail 8 Temmuz 2014'te "Koruyucu Hat Operasyonu" adını verdiÄŸi saldırılarını baÅŸlattı. Ramazan'da baÅŸlayan saldırılar 51 gün sürdü. BM'ye göre 2 bin 205 Filistinli hayatını kaybetti. Bunlardan bin 483'ü sivil, 521'i çocuk, 283'ü kadın. Ä°srail tarafından ise 66 asker, bir güvenlik koordinatörü ve 4 sivil öldü. Bir yabancı uyruklu sivil de yine Ä°srail'de hayatını kaybetti. 11 binden fazla kiÅŸi yaralandı.

Uluslararası toplum BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) okullarının bile hedef alındığı saldırıları deÄŸil çoÄŸu Ä°srail savunma sistemine takılan roketleri kınamayı tercih etti.

Önce havadan sonra karadan vurdu

İsrail'in 8 Temmuz'da başlattığı hava saldırılarından yaklaşık bir hafta sonra, 15 Temmuz 2014'te İsrail kabinesi Mısır'ın hazırladığı ateşkes teklifini kabul etti. Gazze'deki Hamas ateşkes teklifini bu haliyle reddedip İsrail'in 8 yıldır Gazze'de nefes aldırmayan ablukayı kaldırmasını istedi.

17 Temmuz'a gelindiÄŸinde ise, Ä°srail yoÄŸun hava bombardımanı eÅŸliÄŸinde 5 yıl sonra ilk kez Gazze'ye karadan girecekti. Ä°srail ayrıca sahilde top oynayan 4 çocuÄŸu öldürdü. Bu saldırı dünya çapında protesto edildi. (Haziran 2015'te Ä°srail ordusu, 4 çocuÄŸun ölümüyle ilgili davayı kimseye ceza vermeden kapatacak, Ordu Sözcüsü Yarbay Peter Lerner de, "pilotların hukuka uygun hareket ettiÄŸini" söyleyecekti.)

Ä°srail'in Gazze'deki Åžecaiye mahallesine düzenlediÄŸi saldırılarda ise 140 Filistinli öldürüldü. BM ile ABD'den taraflar Kahire'de buluÅŸup ateÅŸkes saÄŸlanması için çalışma baÅŸlattı. Ancak bundan bir sonuç çıkmadı.

Okullar, pazar yerleri vuruldu

30 Temmuz'da Ä°srail ikinci kez BM'nin okulunu vurdu. Okuldaki 16 evsiz Gazzeli hayatını kaybetti. BaÅŸka bir Ä°srail bombası da Åžecaiye'deki bir pazar yerinde 20 sivili öldürdü.

1 AÄŸustos'ta 3 günlük ateÅŸkes ilân edildikten 90 dakika sonra bozuldu. Hamas 2 Ä°srail askerini öldürdü. Ä°srail Refah'ın güneyine en ÅŸiddetli bombardımanı baÅŸlattı.

3 AÄŸustos'ta Ä°srail üçüncü bir BM okulunu daha vurdu. 10 sivil hayatını kaybetti. BM Genel Sekreteri Ban-ki Moon, "Bu delilik bitmeli” derken başından beri Ä°srail'i destekleyip Hamas'ı kınayan ABD de ilk kez Ä°srail'e karşı sesini yükseltip, BM okulunun vurulmasını “utanç verici" olarak nitelendirdi.

4 AÄŸustos'ta Ä°srail ve Hamas Mısır'ın önerdiÄŸi 72 saatlik ateÅŸkesi kabul etti.

5 AÄŸustos'ta Ä°srail Gazze'den askerlerinin tamamını çektiÄŸini açıkladı. Ancak karadan biten saldırılar havadan sürdü. 27 AÄŸustos'ta ise Hamas ile Ä°srail arasında ateÅŸkese varıldı.

Ambargo nedeniyle evler yapılamadı

Yardımlarla ÅŸehre zar zor getirilen inÅŸaat malzemelerine çok fazla kiÅŸini ihtiyacı var.
 
Saldırılarda yaklaşık 18 bin ev, okul ve cami yıkıldı, 108 bin Filistinli evsiz kaldı. Geçen bir yıla raÄŸmen 100 bin kiÅŸi hâlâ evinden uzakta. Yaklaşık 20 bin Filistinli geçici barınaklarda yaşıyor. ÇoÄŸu barınakta elektrik ve su yok. GeniÅŸ aileler bir tek odayı paylaÅŸmak zorunda. YaÅŸam koÅŸulları kötüye gittikçe Filistinliler için hayat daha da zorlaşıyor.

Gazze hâlâ ambargo altında olduÄŸu için de inÅŸaat malzemelerinin giriÅŸi sınırlı. Bu da yıkılan evlerine yerine yenilerinin yapılmasına engel. Gazze'nin ihtiyacı olan malzemelerin sadece yüzde 1'i bölgeye ulaÅŸmış durumda. BM'ye göre bu, Gazze'deki yıkımın yeniden inÅŸasının 30 yıl sürebileceÄŸini gösteriyor. Son olarak Ä°srail 663 konut için gerekli malzemenin Gazze'ye giriÅŸine verdi. 

Hasayine, yaptığı yazılı açıklamada, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Proje Hizmetleri Ofisi (UNOPS) gözetiminde Filistinli ve Ä°srailli yöneticilerin Gazze'ye inÅŸaat malzemesi girdirilmesi konusunda anlaÅŸmaya vardığını belirtti.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) ait sınırlı miktarda malzemenin, 51 gün süren saldırılardan sonra Gazze'ye giriÅŸine izin verilmiÅŸti. Daha sonra BM, Ä°srail ve Filistin arasında 8 Ekim'de yapılan anlaÅŸma uyarınca, 14 Ekim'de de malzeme yüklü yaklaşık 75 kamyon Gazze'ye geçmiÅŸti.

Son olarak geçen ay Mısır, Gazze'nin dünyayla baÄŸlantısını saÄŸlayan Refah Sınır Kapısı'ndan bölgeye inÅŸaat malzemelerinin geçiÅŸine izin verdi. 8 bin tonluk iki parça malzeme birkaç gün aralıklarla Gazze'ye ulaÅŸtırıldı.

Ne ilk ne de son

Ä°srail'in "Koruyucu Hat Operasyonu" adını verdiÄŸi saldırıları altı yıl içinde Gazze Åžeridi'ne düzenlenen üçüncü büyük saldırıydı.

Temmuz 2014'teki saldırıdan önce en son Kasım 2012'de Ä°srail ordusunun Gazze Åžeridi'ni sekiz gün boyunca havadan bombalaması sırasında böyle büyük bir gerginlik yaÅŸanmıştı.

"Bulut Sütunu" diye adlandırılan saldırılarda 100'den fazlası sivil olmak üzere 170 Filistinli öldürüldü.

Ä°srail ordusu, 2008 Aralık ve 2009 Ocak aylarında Gazze'de Dökme KurÅŸun adıyla 22 gün süren bir operasyon yürüttü. Saldırılarda yaklaşık 1.400 Filistinli ve 13 Ä°srailli öldü. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.