Sosyal Medya

Güncel

Miting bombalamada baş şüpheli 'UYAP'

İçişleri Bakanı Öztürk, miting bombacısının yakalanmamasında ihmal olduğunu bunun da UYAP'tan kaynaklandığını düşündüklerini söyledi



Ä°çiÅŸleri Bakanı Sebahattin Öztürk, HDP’nin Diyarbakır mitinginde 4 kiÅŸinin öldüÄŸü, 414 kiÅŸinin de yaralandığı saldırının ÅŸüphelisi IŞİD üyesi Orhan Gönder’in asker kaçağı olarak yakalanıp, ‘Terör nitelikli kayıp ÅŸahıs’ olduÄŸu halde bırakılmasını ‘ihmal’ olarak deÄŸerlendirdi. Bakan Öztürk, “Bu ihmalin boyutlarına bakıyoruz. Teknik midir, personelin aymazlık ve gafleti midir, bunu müfettiÅŸin hazırladığı rapor sonucunda göreceÄŸiz” dedi.

Diyarbakır’da, genel seçimlere 2 gün kala, 5 Haziran’da Ä°stasyon Meydanı’nda düzenlenen HDP mitingindeki çifte bombalı saldırıda 4 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 414 kiÅŸi de yaralanmıştı. Bombalı saldırıyı düzenlediÄŸi iddiasıyla tutuklanan Orhan Gönder’in saldırıdan 2 gün önce yani 3 Haziran’da, ‘Terör nitelikli kayıp ÅŸahıs’ olarak kayıtlı olduÄŸu halde sadece ‘asker kaçağı olarak’ sorgulanıp bırakıldığı ortaya çıkmıştı.

"KOLLANSA KAÇAK OLARAK YAKALANMAZDI"

Orhan Gönder’in birileri tarafından özel olarak korunup kollanan bir kiÅŸi olması halinde asker kaçağı olarak da yakalanıp sorgulanmayacağını savunan Bakan Öztürk, “GidilmiÅŸ, yakalanıp sorgulanmış ve arandığı görülmemiÅŸse bir ihmal vardır” yorumunu yaptı.

Hürriyet Gazetesi'ne konuÅŸan Ä°çiÅŸleri Bakanı Öztürk, ÅŸüphelendikleri bir nokta olduÄŸuna dikkat çekerek ÅŸunları söyledi:

‘UYAP’TAN ÅžÜPHELENÄ°YORUZ’

“UYAP’ta (Ulusal Yargı Ağı BiliÅŸim Sistemi) görünmüyor. Polisin, Kaçakçılık Ä°stihbarat Harekât Dairesi’nde bu ve benzeri kayıtlar tutulur. Kayıt UYAP’a girilmiÅŸse, imzalanan protokol gereÄŸince polise verilen link ve linkteki kayıtlar polis tarafından görülür. Demek ki UYAP’a girilmemiÅŸ. Terör nitelikli bir kayıt ise UYAP’ta olması gerek. Neden girilmediÄŸini tespit etmeye çalışıyoruz. MüfettiÅŸler iki haftadır çalışıyor. Temmuz sonuna kadar raporun tamamlanmasını ve gerçeÄŸin ortaya çıkmasını bekliyoruz.

"YAKALANABÄ°LÄ°RDÄ°"

UYAP’ta yok. Benim kanaatim, bir ihmal var. Kasti mi deÄŸil mi araÅŸtırıyoruz. Ancak teknik de olsa baÅŸka nedenle de olsa ihmal... MüfettiÅŸler ihmalin boyutlarını araÅŸtırıyor. Teknik midir, personelin aymazlık ve gafleti midir? UYAP’ta yok ama poliste ‘kayıp’ baÅŸvurusu nedeniyle arama var. Yani bu baÅŸvuru ile UYAP kaydı olmadan da yakalanabilirdi.

Suriye’den Türkiye’ye IŞİD, EL Nusra ve El Kaide saflarında savaşırken ölen 300’e yakın cenaze geldi. PKK/PYD saflarında ölen ve cenazesi gelen insan sayısı da 800 civarında. Yılbaşından beri üç örgüte katılım iddiasıyla gözaltına alınanların sayısı 500. Bunların 70-80 civarında bir bölümü mahkemelerce tutuklandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.