Sosyal Medya

Dünya

Çin'den Türkiye'ye: Eğer devam ederse..

Uygurların oruçlarına engel olunduğuna yönelik haberlerle ilgili Çin devlet şirketi Sinosteel, iş çevrelerine mektup gönderdi. Mektupta, yatırımlar etkilenir denildi.



Çin iÅŸ dünyasının Türkiye'deki temsilcileri, son günlerde Uygurlar'ın oruç ve ibadetlerine yönelik baskılar olduÄŸu yönünde ülkelerine yönelik tepkilere karşı harekete geçti. Çin'in demir-çelik sektöründe maden çıkarma dahil bütün üretim ve pazarlama aÅŸamalarında faaliyet gösteren devlet ÅŸirketi Sinosteel'in Türkiye temsilcisi Li Song, iliÅŸkide olduÄŸu iÅŸ çevrlerine mektup gönderdi. Song mektubunda, "Asılsız haberler inanmmayın. Hükümet, Müslümanların Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde oruç tutma, ibadet için toplanma, iftar ve benzeri etkinlikleri yapmalarına engel olacak hiçbir ÅŸeye izin vermez" dedi. Mektubunda Çin Anayasası'nın din ve inanç özgürlüÄŸünü düzenleyen maddelerini anlatan Song, "Hiçbir devlet makamı, sosyal kuruluÅŸ veya ÅŸahıs, vatandaÅŸları bir dine inanmaya veya inanmamaya zorlayamaz" ifadesini kullandı. Song, mektubunu "Sincan'da Müslümanlar, ramazan ayı boyunca ve her zaman huzur içinde yaÅŸam sürdürmektedir" diyerek bitirdi.

'DEVAM EDERSE YATIRIMLAR ETKÄ°LENÄ°R'

Türk-Çin Ä°ÅŸ Konseyi BaÅŸkan Yardımcısı Necati AbacıoÄŸlu, "Çinli misafirlerim sokaÄŸa çıkmaya korkuyor. Olaylar böyle devam ederse ticari iliÅŸkiler etkilenir" dedi. Türkiye ve Çin arasındaki dış açığın ticaret yoluyla asla kapanamayacağını vurgulayan AbacıoÄŸlu, ÅŸunları söyledi: "Bu yüzden Türkiye doÄŸrudan yatırım çekmek için 5 yıl önce ataÄŸa kalkmıştı. Üç yıldır da bunun meyveleri alınıyor. Hiçbir doÄŸrudan yatırımcı tedirgin olduÄŸu yere gelmez."


ALMANYA'YI GEÇTÄ°, RUSYA'NIN ENSESÄ°NDE

2013'te Almanya'yı geçerek Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı ikinci ülke konumuna yükselen Çin 24.9 milyar dolarla, enerji ithalatı nedeniyle lider olan Rusya'nın sadece 300 milyon dolar gerisinde bulunuyor. Türkiye'nin Çin'den tüketici elektroniÄŸi ithalatı bilinen bir gerçek. Ancak Türkiye'deki elektronik üretiminde de ara malında kilit rol oynuyor. Ä°letiÅŸim ve eÄŸlence amaçlı elektronik eÅŸya üretiminde kullanılan ithal parçaların yarısı Çin'den alınıyor. Türkiye, Çin'in toplam ihracatında yüzde 1.06'lık bir paya sahip. Çin, maden ithlatında mermerin yüzde 52'si ve kromun yüzde 14'ünü Türkiye'den alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.