Sağlık
Obezite tehlikesi Türkiye'de salgın hastalık gibi ilerliyor
Obezite, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunlarının başında gelirken, Türkiye’de obezite sıklığı kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülüyor.
KiÅŸilerin sosyal hayatını da olumsuz yönde etkileyen obezite; tip 2 diyabet, hipertansiyon, dislipidemi, koroner arter hastalıkları, eklem rahatsızlıkları ve uyku apne sendromu gibi ek hastalıklara da neden olarak insanların yaÅŸam süresini kısaltıyor.
Türkiye’de obezite tablosunun her geçen yıl olumsuz yönde ilerlediÄŸini belirten Emsey Hospital’dan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Umut Barbaros konuyla ilgili bilgilendiriyor.
“Obezite farklı hastalıklara neden olan ve sinsi ilerleyen bir hastalıktır”
Obezite “saÄŸlığı bozabilecek derecede anormal ya da fazla yaÄŸ birikimi” olarak tanımlanmaktadır. Vücut yaÄŸ kütlesinin yaÄŸsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluÄŸuna göre vücut ağırlığının olması gereken düzeyin üstüne çıkmasıdır. KiÅŸinin boy ve ağırlığı arasındaki iliÅŸki bu nedenle çok önemlidir.
Obezite beraberinde baÅŸka hastalıklara da neden olan sinsi bir hastalıktır. Kansere baÄŸlı ölümler ve kanser artışı, obeziteye paraleldir. Özellikle erkeklerde kolon kanseri, kadınlarda da meme kanseri oranları obeziteye anlamlı derecede artmaktadır.
Günümüz hızlı yaÅŸam koÅŸullarında;
⦁ Yanlış beslenme, aşırı tüketim ve fast food beslenme alışkanlığı
⦁ Hareketsiz yaÅŸam
⦁ Genetik etmenler, hormonal ve metabolik etkiler
⦁ Psikolojik nedenler
⦁ Zararlı alışkanlıklar; sigara – alkol tüketimi
⦁ Kullanılan bazı ilaçlar
⦁ Kadınlarda doÄŸum sırasında ve sonrasında alınan kilolar, hormonal deÄŸiÅŸimler
⦁ Bilinçsizce yapılan diyetler hızla kilo alınmasına neden olabiliyor.
Yeni yöntemler obezite tedavisinde baÅŸarı ile uygulanıyor
Obezite hem önlenebilir hem de tedavi edilebilir bir hastalıktır. Obeziteye sebep olan en önemli ÅŸey günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerjinin vücutta yaÄŸ olarak depolanmasıdır. Bu nedenle alınan enerjinin tüketilen enerjiden az olması ve bu ÅŸekilde negatif enerji dengesi oluÅŸturulmalıdır.
Obezite tedavisinde tıbbi beslenme tedavisi (diyet), egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, farmokolojik tedavi ve ciddi vakalarda cerrahi tedavi uygulanması gerekmektedir.
ÅžiÅŸmanlık (obezite) ameliyatları ya da diÄŸer bir sık kullanılan adıyla bariatrik cerrahi ameliyatları günümüzde baÅŸarı ile uygulanabiliyor.
Aşırı ÅŸiÅŸman hastalarda diyet ve benzeri tedavi yöntemlerinin kalıcı baÅŸarı saÄŸlama olasılığı % 1-2 kadarıdır. Bu yüzden aşırı kilolu hastalarda cerrahi tedavi en etkili yöntemdir.
Bu yöntemlerden bazıları;
⦁ Ayarlanabilir Mide Bandı
⦁ Tüp Mide Ameliyatı
⦁ Gastrik By-Pass (Roux-N-Y)
⦁ Klasik Biliyopankreatik Diversiyon (BPD) operasyonu olarak gerçekleÅŸtiriliyor.
Tüm ameliyatlar kapalı (Laparoskopik) uygulamakta ve hastanede yatış süresi 3 gün kadar olmaktadır.
Kalıcı kilo kontrolünde en etkili operasyonlardan olan obezite cerrahisi, diyet yöntemi ile kilo veremeyen ve saÄŸlığı tehdit eden durumlarda hastalar için uygulanıyor. Operasyon sonrası sosyal hayatı da olumlu yönde etkileyen obezite cerrahisinde, hastalar ikinci bir hayata merhaba diyor…
Henüz yorum yapılmamış.