Sosyal Medya

Güncel

TMMOB 60 yıldır denetlenmiyor

Yabancı devletlerle, terör örgütleriyle ve karanlık yapılarla kirli ilişkilerini deşifre etmemiz üzerine paniğe kapılan TMMOB, hakkındaki iddialara hâlâ cevap vermiyor. Akit’in ulaştığı yeni bilgilere göre, kamu kurumu niteliğinde olan TMMOB’un tam 60 yıldır hiç denetlenmediği ortaya çıktı.



Yeni Akit’in yabancı devletlerle ve karanlık yapılarla kirli iliÅŸkilerini deÅŸifre etmesi üzerine paniÄŸe kapılan TMMOB, hakkındaki iddialara cevap vermek yerine iddiaları dile getiren isimleri cahillikle suçlamaya kalktı. Akit muhabirleri, kamu kurumu niteliÄŸinde olan kapalı kutu TMMOB’la ilgili skandal bir gerçeÄŸi daha ortaya çıkardı. Akit’in ulaÅŸtığı bilgilere göre TMMOB tam 60 yıldır hiç denetlenmiyor.

60 YILDIR DENETLENMEYEN TEK KURUM

1954 yılında çıkartılan kuruluÅŸ kanununda Bayındırlık Bakanlığı tarafından denetleneceÄŸi “Türk Mühendis ve Mimar Odaları BirliÄŸi üzerinde Bayındırlık Bakanlığı’nca, ihtisas dallarına göre odalar üzerinde ise ilgili bakanlıklarca idari ve mali denetim yapılır” maddesiyle hükme baÄŸlanan TMMOB’un Bayındırlık Bakanlığı tarafından hiç denetlenmediÄŸi ortaya çıktı. Ä°smi mahfuz bir Sayıştay üyesi, “Türkiye’de CumhurbaÅŸkanlığı’ndan tutun da en alt idari birimlere kadar kamu gücü kullanan tüm kurumlar denetlenip hesap verirken, TMMOB 60 yıldır sanki bu ülkenin bir kurumu deÄŸilmiÅŸ, dokunulmazlık sahibiymiÅŸ gibi hiçbir denetimden geçmedi” dedi. 

ARSIZLIKLARININ SEBEBÄ° BELLÄ° OLDU

1995 yılında yapılan Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ile ilgili kanunun Anayasa’da Kamu Kurumu NiteliÄŸindeki Meslek KuruluÅŸlarını düzenleyen 135. maddesi “Bu meslek kuruluÅŸları üzerinde devletin idari ve denetimine iliÅŸkin kurallar kanunla düzenlenir” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilerek TMMOB’un denetim yetkisi Bayındırlık Bakanlığı’ndan alındı. Ancak Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılmasının üzerinden 20 yıl geçmiÅŸ olmasına raÄŸmen, TMMOB’un denetlenmesini saÄŸlayacak bir kanun maddesi yapılmadı. Denetimiyle ilgili kanun boÅŸluÄŸu nedeniyle TMMOB denetimsiz kalmaya devam etti. 60 yıldır devletin hiçbir kurumuna hesap vermeyen TMMOB, devlet içinde özerk bir yapılanma gibi hareket ederek mimar ve mühendislik meslek mensuplarının faaliyetleri konusunda tek yetkili diktatoryal bir yapıya kavuÅŸtu. Gayrı milli faaliyetlerini ve vesayetçi yapısını deÅŸifre eden Akit’e tehditler savuran TMMOB, göstermelik basın toplantılarıyla dokunulmazlıklarını korumaya çalışıyor.

‘KENDÄ° KENDÄ°MÄ°ZÄ° DENETLÄ°YORUZ’ Ä°TÄ°RAFI

Akit’in etkili haberleri nedeniyle köÅŸeye sıkışan ve basın toplantısı yapmak zorunda kalan TMMOB, hakkındaki iddialara iliÅŸkin cevap vermek yerine maÄŸdur rolüne büründü. TMMOB açıklamasında “Kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek örgütlerinin denetimleri, genel kurullarında belirlenen denetim organlarınca yapılmakta, hukuksal denetimi ise yargı organları tarafından yerine getirilmektedir” ifadeleriyle odaların denetim merciini “TMMOB Denetim Kurulu” olarak gösterdi. Böylece TMMOB, hiçbir devlet kurumu tarafından denetlenmediÄŸini de itiraf etmiÅŸ oldu. 

TMMOB’LA Ä°LGÄ°LÄ° BU Ä°DDÄ°ALAR CEVAP BEKLÄ°YOR 

60 yıldır denetlenmediÄŸi için mezhepsel bir örgütlenmenin yuvası, bir vesayet odağı haline gelen TMMOB, Akit’in günlerdir sürmanÅŸetten yönelttiÄŸi soruların hiçbirine cevap veremedi. Akit, TMMOB’a ÅŸu soruları sormuÅŸtu: 

1- 1 milyar TL (eski parayla 1 katrilyon)’un üzerinde elde ettiÄŸiniz yıllık geliri nereye harcıyorsunuz?

2- Elde ettiÄŸiniz gelirlerden DHKP-C ve benzeri yasa dışı sol terör örgütlerini finanse ettiÄŸinize iliÅŸkin iddialarla ilgili neden sessizsiniz?

3- Sol ideolojiyi benimsemeyen meslek mensuplarını sorgusuz sualsiz meslekten men ettiğinize dair iddialar doğru mudur?

4 Türkiye’nin mega projelerine olan düÅŸmanlığınızın Almanya ile bir ilgisi var mıdır, Alman Konrad Vakfı’ndan milli projelere karşı açtığınız davalar için ne kadar para aldınız?

5- Türkiye’nin kendi altınını çıkarmasını siyanür gerekçesiyle dava edip engellediÄŸiniz halde neden Koç grubu ve Paralel destekli Akın Ä°pek’in siyanürle altın çıkarmasına tek bir dava açmadınız?

6- 60 yıldan bu tarafa hiçbir devlet kurumu tarafından denetlenmediÄŸiniz ortaya çıktı. Kendi kendinize yaptığınız denetim raporlarını kamuoyu ile paylaşır mısınız?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.