Sosyal Medya

Güncel

13 ÅŸehidin nedeni: Yorgunluk!!

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde PKK saldırısı sonucu 13 askerin şehit edilmesi ile ilgili haklarında, 'İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 4 komutanın beraatine karar verildi. Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, operasyona giden birliğin intikal sırasında bile yorgunluktan uyukladığını belirterek, komutanların ihmali olmadığına hükmetti.



Silvan'da 14 Temmuz 2011 tarihinde 13 askerin ÅŸehit edildiÄŸi saldırıda görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla tutuksuz yargılanan Silvan 4'üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Murat Toprak, 4'üncü Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Åžahin, 1'inci Bölük Komutanı ÜsteÄŸmen M.Emin Karagöz ve 2'nci Bölük Komutanı ÜsteÄŸmen Necmettin ErdoÄŸan, Diyarbakır 7'nci Kolordu Askeri Mahkemesi'nce ihmalleri olmadığı gerekçesiyle beraat ettirildi.

Davanın sona ermesi ardından açıklanan gerekçeli kararda askeri savcının esas hakkındaki görüÅŸüne yer verildi. Sanıkların görevlerinde ihmal ve gecikme gösterdiÄŸini söyleyen savcı, ÅŸehit olan ve yaralanan askerlerin maÄŸduriyetine sebep olan 4 subayın cezalandırılmasını istedi.

"ÇOCUKLAR HORLAYACAK DERECEDE YORGUNDU"

Kararda yargılanan subayların ifadesine yer verildi. Sanık Binbaşı Milbay Åžahin olaydan önce sık operasyon yapıldığını belirterek, ÅŸöyle dedi:

"Alay Komutanı, yorgun olan 2'nci bölüÄŸü dinlendirmemiz teklifini reddetti. Personelin yorgunluÄŸu çok belliydi. Ä°çinde uyuklayanlar vardı. Çocuklar horlayacak derecede yorgundu. Komutanı arayıp bulunduÄŸumuz yerde tertipleneceÄŸimizi söylemek istedim. Ancak, istirahatte olduÄŸunu söylediler. Saat 11.00'da Alay Komutanı arayarak telsiz kestirmesi alındığını, kestirmede askerlerin sallana sallana gezdiÄŸinin geçtiÄŸini söyledi. Askerlerden dolaÅŸan veya gezen kimse yoktu. Saldırı sonrası çıkan yangın bizi sıkıştırdı. Panikte bilinçsizce ateÅŸ etmek isteyen askerler vardı. Dumandan terörist ateÅŸi azaldı. Bizim yanacağımızı düÅŸündüler."

"HER YERDEN ATEÅž GELÄ°YOR, YANIYORUZ"

Yorgun olan bölüÄŸün operasyona gitmemesi için komutanı uyardıklarını ifade eden ÜsteÄŸmen M.Emin Karagöz ise, komutanın 1 ve 2'nci bölüÄŸün araziye çıkacağını söylediÄŸini, ÜsteÄŸmen Necmettin ErdoÄŸan'ın, bunun üzerine çok yorgun askerlerin uyumadığını belirttiÄŸini anlattı. ÜsteÄŸmen Karagöz, ÅŸöyle dedi:

"3'üncü bölüÄŸün iyi durumda olduÄŸunu ve bölüklerin deÄŸiÅŸmesini istedik. Alay Komutanı planda bir deÄŸiÅŸiklik yapmayacağını söyledi. Araziye çıktığımızda 2'nci bölüÄŸün askerleri çok yorgundu. Hızımız iyice düÅŸmüÅŸtü. Askerin uyuduÄŸunu gördüm. Askerler birbirlerine çok yakın uyuyordu. Ä°yice yavaÅŸlamaya baÅŸlamıştık. Karanlıkta bir ÅŸey göremiyorduk. Askerin adım atacak yeri yoktu. Necmettin üsteÄŸmen askerlerin halüsinasyon görmeye baÅŸladığını söyledi. Gündüz olunca sıcaktan askerler uyuyamıyordu. Bir süre sonra mevzime atış gelmeye baÅŸladı. Komutana ulaÅŸarak, 'Acil helikopter ve yardım gönderin. Her yerden ateÅŸ geliyor, yanıyoruz' dedim. Yangın yüzünden nefes alamayanlar vardı. Taarruz helikopteri geldi ama pilot dere yatağındaki teröristleri göremiyordu. Yangın ilerliyor ve askeri tahliye etmemiz gerekiyordu. Takviyenin faydasız olduÄŸu Hazro Ä°lçesi tarafına takviye birlikler indirildi."

"ASKERLER HALÄ°SÜNASYON GÖRÜYORDU"

ÜsteÄŸmen Necmettin ErdoÄŸan ise, bölüÄŸün olay tarihinde yorgun olduÄŸunu, ancak alay komutanının toplantıda, "Buraya özel birliklerin girmesi lazım. Çok tehlikeli bir bölge. Daha önce ÅŸehit vermiÅŸtim. Ä°çimde öyle bir his var" dediÄŸini bildirirken ifadesinde ÅŸöyle dedi:

"Toplantıdan sonra hazırlık yaptık. BölüÄŸüm yorgun olduÄŸu için önde yürüdü. Sık sık mola verdik. Bölük çok yorgun olduÄŸu için oturduÄŸu yerde uyuyanlar vardı. Bir asker önünden 2-3 kiÅŸi geçtiÄŸini söyledi. Arkasındaki askere sorduÄŸumda, 'O zaten yol boyunca bir hayli adam geçtiÄŸini söyledi' dedi. Yorgun olan askerin halüsinasyon gördüÄŸünü anladım. Hava çok sıcaktı. Asker gün boyu çelik baÅŸlık takmakta zorlanıyordu. Bölükte herkese yetecek çelik yelek yoktu."

"ASKERÄ°N HORLAMA SESÄ° DUYULUYORDU"

Operasyona katılan askerler kararda yer alan ifadelerinde 3 gün arazide kaldıklarını, havanın çok sıcak ve çok yorgun olduklarını bildirirken, ÅŸunları söyledi:

"Ä°stirahat etmeden göreve çıktık. Birliklere dinlenme süresi bırakılmıyordu. Sıcaktan uyuyamıyorduk. Yürüyemeyecek durumda ve uykusuzduk. Askerler yürürken düÅŸüyordu. Operasyon baÅŸladığı sırada yorgun ve açtık. Uyuyan askerlerin horlama sesi duyuluyordu. 'Kalk' emri verildiÄŸinde askerler 'Kalkmıyorum, git başımdan' diyordu. Timin hiç uyumayan askeri bile hareket etmiyordu. Her 'Çök' emrinde askerler oldukları yerde uyuyordu. Yorgun olduÄŸumuz bilindiÄŸi halde dinlenmiÅŸ tabur yerine operasyona biz çıktık. Yeni timler gelmesine raÄŸmen bizi çıkardılar. Uykusuzluktan göz kapaklarımızı dahi açamıyorduk. Çin Bixisi denilen uzun-namlulu tüfek tozdan dahi tutukluluk yapıyordu. Bixinin namlusu fırladı ve bir daha çalışmadı."

Askerlerin yorgun olması nedeniyle birliÄŸin hedeflenen bölgeye gidemediÄŸi belirtilen kararda, Binbaşı Milbay Åžahin'in durumu merkeze bildirdiÄŸi, bu sırada Alay Komutanı'nın istirahat halinde olduÄŸu kaydedildi. Kararda saldırının ayrıntılarına yer veren mahkeme, 75 ve 50 metreden yoÄŸun silah ve roketatar, 200 metreden de makineli tüfek ve keskin niÅŸancı atışları yapıldığını belirtti. Kararda PKK'lıların 15 metre mesafeden mevzilere el bombası attığı ifade edildi.

HELÄ°KOPTER 1 SAAT 30 DAKÄ°KA SONRA GELDÄ°

Saat 14.15'te baÅŸlayan çatışmaya müdahale etmek için Diyarbakır'dan kalkan taarruz helikopterlerinin, saat 15.45'te ulaÅŸtığı belirtilen kararda, ÅŸehit ve yaralıları tahliye etmek üzere kalkan helikopterin saat 16.00'da vardığı kaydedildi. Mahkeme pilotlarının yoÄŸun duman ve alev nedeniyle iniÅŸte zorlandıklarını ancak, ÅŸartları zorlayarak önce yaralıları, sonra ÅŸehitleri tahliye ettiklerini vurguladı.

KOMUTANLIK BÄ°LGÄ° VE TECRÜBESÄ° KULLANILMADI

Kararda bilirkiÅŸi raporuna da yer verildi. BirliÄŸin sarf ettiÄŸi efor nedeniyle çok yorulduÄŸu ve erlerin uyuduÄŸu belirtilen raporda, bu nedenle hedef bölgeye ulaşılamadığı vurgulandı. Raporda verilen görevi yerine getiremeyen tabur komutanının emrin yerine getirilmediÄŸini zamanında üstlerine bildirmediÄŸi belirtildi. BirliÄŸin yeri konusunda üst komutanlığa doÄŸru ve zamanında bilgi verilmediÄŸi belirtilen raporda, "Etki-tepki-rapor sisteminin iÅŸletilmesinde gecikme yaÅŸanmıştır. Seçilen arazi savunma için uygun deÄŸildir. Komutanlık bilgi ve tecrübesi kullanılmamıştır" denildi.

YAKLAÅžMALARINA Ä°MKAN VERÄ°LDÄ°

Raporda seçilen bölgenin taktik açıdan uygun olmadığı, emniyet saÄŸlanmasına imkan vermediÄŸi, terörist tehdidine ve telsiz ikazlarına raÄŸmen aynı yerin kullanımına devam edildiÄŸi ifade edildi. BirliÄŸin hareket tarzının kurallara uygun olmadığı kaydedilen raporda, disiplin ve lider zafiyeti nedeniyle gizlilik kuralının ihlal edildiÄŸi, birliÄŸin deÅŸifre olduÄŸu, komutanların kontrol görevini aksattığı vurgulandı. Raporda el bombası atma mesafesine gelene kadar görülemeyen teröristlerin, 15-20 metre mesafeye yaklaÅŸmasına imkan verildiÄŸi belirtildi.

BİLİRKİŞİ: HERKES KUSURLU

Raporda 'telsiz kestirmesi' alınmasına raÄŸmen üs bölgesinin deÄŸiÅŸtirilmediÄŸi, uyuyan askerlerin uyandırılmadığı ve önlem alınmadığı kaydedildi. Etkin irtibat sistemi kurulamadığı vurgulanan kararda sevk ve idarede zafiyet olduÄŸu vurgulandı. Raporda Albay Toprak'ın 'etki-tepki-rapor' sistemine uygun hareket etmediÄŸi ve durumu üst komutanlığa iletmediÄŸi kaydedildi.

Raporda, Binbaşı Milbay Åžahin'in ise birliÄŸini emredilen bölgeye götüremediÄŸi, üs bölgesi seçimine dikkat etmediÄŸi, komutanlık bilgi, tecrübe ve otoritesini kullanmadığı, teröristlerin saldırıda bulunabileceÄŸi emaresi ortaya çıkmasına raÄŸmen emniyet tedbirlerinde deÄŸiÅŸiklik yapmadığı kaydedildi. Sahadaki komutanların hataları sonucu meydana gelen olayda Tabur ve Bölük Komutanlarının asli kusurlu olduÄŸu belirtilen raporda, olayın arazide görev yapan tek erden tabur komutanına kadar tüm personelin yaptığı hataların birleÅŸmesi sonucu meydana geldiÄŸi kaydedildi.

"SOMUT OLAYDA DOÄžAN ZARAR, 13 ÅžEHÄ°T"

Kararda Albay Toprak'ın birliÄŸin plan dışında bir yerde kalmasını üst komutanlığa bildirmemesinin 'ihmali davranış' olduÄŸu belirtildi. Ä°hmali davranış ile doÄŸan zarar arasında sebep sonuç iliÅŸkisi bulunması gerektiÄŸini belirten mahkeme kararında, ""Somut olayda doÄŸan zarar; çatışma sırasında 13 askerin ÅŸehit olması ve 13 askerin yaralanması olduÄŸuna göre; ihmali davranışın bu zararın doÄŸmasına sebep olması durumunda suçun oluÅŸtuÄŸundan bahsedilebilir. BirliÄŸin yerinin bildirilmemesi nedeniyle sonucun meydana geldiÄŸini ileri sürmek hukuken mümkün deÄŸildir" denildi.

BÄ°NBAÅžININ 9 KUSURDAN BAÅžKA Ä°HMALÄ° YOK

BilirkiÅŸi raporuna göre Binbaşı Milbay Åžahin'in 9 kusurunun tespit edildiÄŸini, bunun dışında ihmal ve gecikmesinin olmadığını belirten mahkeme, askerin dinlendirilmeden faaliyete sevk edildiÄŸini kaydetti. BirliÄŸin en zayıf personeli kadar hızlı yürüyebileceÄŸi belirtilen kararda personelin son günlerde yaÅŸanan yoÄŸun faaliyetlerin etkisiyle çok yorgun olduÄŸu, hatta bazı personelin yaya intikal sırasında uyukladığı vurgulandı.

HELÄ°KOPTER GÖNDERME DIÅžINDA TEDBÄ°R ALINMADI

Üslenme yapılan Åžorik Tepe'nin korunaklı olmadığı belirtilen kararda, bu eksikliÄŸin personelin iyi gözetleme yapması ve silahların verimli kullanılmasıyla kapatılabileceÄŸi belirtildi. Personelin ikazlara raÄŸmen yorgunluk ve sıcağın etkisiyle yeterince gözetleme yapmadığını vurgulayan mahkeme, çatışmanın haber verilmesinden 1 saat 6 dakika sonra helikopterin olay yerine ulaÅŸtığını, üst komutanlığın çatışma bölgesine helikopter sevk etmek dışında teröristlerin püskürtülmesini saÄŸlayacak tedbir almadığını kaydetti.

"KARAR HUKUKÄ° DAYANAKTAN UZAK"

Kararın açıklanması ardından ÅŸehit ailelerinin avukatı Nesrin YakÅŸi, Askeri Yargıtay'a temyiz baÅŸvurusu yaptı. Kararın hukuki dayanaktan uzak olduÄŸunu belirten YakÅŸi, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Olaydan sonra Genelkurmay BaÅŸkanlığı'nca görevlendirilen tahkikat heyetinin raporunda sanıkların emirleri yerine getirmediÄŸi, uygun üs bölgesinin seçilmediÄŸi gibi 20'ye yakın eksiklik tespit edilmiÅŸ ve sanıkların 1'nci dereceden kusurlu oldukları belirtilmiÅŸtir. BilirkiÅŸi raporunda ise olayın meydana gelmesi ve zayiat verilmesinin hatalardan kaynaklandığı belirtilmiÅŸtir. Bu raporlara raÄŸmen sanıkların beraat etmesi hukuka, yasaya ve vicdana aykırıdır. Mahkemenin verdiÄŸi kararı hukuka aykırı bulduÄŸumuz için temyiz ettik. Yargıtay'ın bu hukuki hatayı düzelteceÄŸini bekliyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.