Sosyal Medya

Güncel

'HDP bölünebilir' iddiası

AK Parti Grup Başkan Vekili Naci Bostancı HDP'nin yakın zamanda bölünebileceğini söyledi.



CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde TürkiyelileÅŸmek istediÄŸi mesajını veren HDP'nin Kobani cephesinden gençlerin cenazelerinin gelmesiyle etnik kimliÄŸin siyasal hareketine dönüÅŸtüÄŸünü belirten AK Parti Grup BaÅŸkan Vekili Bostancı, "Daha solda bir siyasal hareketle, etnik kimliÄŸin bayraktarlığını yaptığı bir hareketin ayrışabileceÄŸini söylemek mümkün" dedi

Siyaset, geride bıraktığımız 7 Haziran seçiminin ardından Ankara yapılacak Meclis BaÅŸkanlığı seçimine kilitlenmiÅŸti. GeçtiÄŸimiz hafta gerçekleÅŸen seçimle birlikte AK Parti'nin adayı Meclis BaÅŸkanlığı görevine geldi. Kulislerde çeÅŸitli koalisyon seçeneklerinin ve erken seçimin konuÅŸulduÄŸu bir dönemde Yeni Åžafak muhabiri Nil Gülsüm, AK Parti Grup BaÅŸkan Vekili Prof. Dr. Naci Bostancı'ya kritik sorular yöneltti.

7 Haziran seçimiyle ilgili çeÅŸitli deÄŸerlendirmeler yapılıyor. Siz sandıktan çıkan neticeyi nasıl deÄŸerlendirisiniz, halkın tercihi ne yönde oldu?

Ortaya çıkan tabloya baktığımızda oy kullanan seçmenin yüzde 85 oranında yerli yerinde durduÄŸu görülmekte. Yer deÄŸiÅŸtirenlerin civarı yüzde 13-14 civarında. Seçmenin büyük çoÄŸunluÄŸunun partilerinin siyasetinden memnun olduÄŸu anlaşılıyor. DiÄŸer yer deÄŸiÅŸtiren seçmenin de tabloda oluÅŸturduÄŸu bir deÄŸiÅŸiklik oldu. Bu deÄŸiÅŸim MHP ve HDP oylarının artması neticesini doÄŸurdu, AK Parti ve CHP'de ise bir miktar oy kaybına sebep oldu.

SANDIÄžI ÇÖZÜM SÜRECÄ° ETKÄ°LEDÄ°

Bu deÄŸiÅŸimin temel etkeni neydi? Bu noktada Çözüm Süreci karşımıza çıkıyor. MHP, kategorik olarak karşı olduÄŸunu başından beri ifade ediyordu. HDP ise Çözüm Süreci'yle ilgili kafa karışıklığı yaÅŸayan bir parti. Kendi kitlelerini mobilize etmek için heyecan verici bir tarzda etnik kimliÄŸi öne çıkardığınızda ve bunu yerleÅŸtirmeye çalıştığınız insan hakları evrensel normları baÄŸlamı zayıf kaldığında siz ateÅŸli milliyetçi bir parti olursunuz. Son seçimde özellikle Suriye'de yaÅŸanan olaylar ve DoÄŸu'dan Kobani cephesine giden gençlerin cenazelerinin dönüÅŸü HDP'yi daha aÅŸkın bir biçimde etnik kimliÄŸin bir siyasal hareketine dönüÅŸtürdü.

HDP KAFA KARIÅžIKLIÄžI YAÅžIYOR

HDP'nin nasıl bir kafa karışıklığı vardı? HDP, CumhurbaÅŸkanlığı seçiminden bu yana TürkiyelileÅŸmek istediÄŸi mesajını veriyor. Öte yandan özellikle marjinal grupları kendi çatısı altına toplamak istiyor. Bunu yaparken diÄŸer yandan da Syriza'ya benzer popüler bir reddiye cephesi olarak solda da esaslı bir duruÅŸ sahibi olmak istiyor. Bütün bu farklılıkları bir siyasal yapının çatısı altında nasıl toparlayacak ben de merakla bekliyorum doÄŸrusu.

HDP, SOL VE ETKÄ°N KÄ°MLÄ°K KANADI OLARAK Ä°KÄ°YE BÖLÜNEBÄ°LÄ°R

Bunun mümkün olamayacağı imasında bulunuyorsunuz. Neden HDP bu unsurları bünyesinde barındıramaz? Çünkü bunlar aynı zamanda içinde uzlaÅŸmaz çeliÅŸkiler barındıran unsurlar. Belki güçlü bir siyasi yapıya muhalefet ederken iÅŸe yarayabilir ama iÅŸ yapıp etmeye geldiÄŸinde çatlamaların olacağı bir toparlama gibi görülüyor. GeleceÄŸe doÄŸru baktığımda HDP'nin içinde daha solda bir siyasal hareketle, etnik kimliÄŸin bayraktarlığını yaptığı bir hareketin ayrışabileceÄŸini söylemek mümkün. Erken bir kehanet gibi görülebilir ama ÅŸartlar bunu hazırlıyor gibi görünüyor.

HDP'nin kendi lehine iÅŸlettiÄŸi bir süreci MHP nasıl kendi lehine iÅŸletti? MHP ise bu süreçten ne olur ne olmaz diye endiÅŸelenen bir kesimin oyları ile büyüdü. Özellikle HDP için barajı aÅŸtı aşıyor ifadelerinin kullanılması MHP için kanatlandırıcı bir etki yaptı. Aynı tema üzerinde ama çeliÅŸkili bir tarzda yükselen siyasi hareketler birbirlerinden etkilenirler ve paralel bir geliÅŸme gösterirler.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.