Sosyal Medya

YaÅŸam

Türkiye'nin üçte biri doğduğu değil doyduğu yerde yaşıyor

Türkiye'de halkın yüzde 65,5’i doğduğu ilde, yüzde 31,3’ü ise başka bir ilde ikamet ediyor



Türkiye'de her 10 kiÅŸiden 3’ü doÄŸduÄŸu ilden farklı bir ilde yaşıyor.

Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜÄ°K), 2014 yılı doÄŸum yeri istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye’de yaÅŸayan T.C. vatandaÅŸlarının yüzde 96,8’i Türkiye, yüzde 1,3’ü ise yurt dışı doÄŸumlu bulunuyor. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2014 yılı sonuçlarına göre, Türkiye'de ikamet eden T.C. vatandaÅŸlarının yüzde 65,5’i doÄŸduÄŸu ilde, yüzde 31,3’ü ise baÅŸka bir ilde ikamet ediyor. Bir baÅŸka ifadeyle her 10 kiÅŸiden 3’ü doÄŸduÄŸu ilden farklı bir yerde yaşıyor.

DoÄŸduÄŸu ilde ikamet eden nüfus oranı en yüksek il yüzde 90,4 ile KahramanmaraÅŸ olurken, bu ili yüzde 89,7 ile Åžanlıurfa ve yüzde 89,6 ile Adıyaman izledi. Ä°kamet ettikleri ilde doÄŸan kiÅŸilerin oranının en düÅŸük olduÄŸu il yüzde 30,4 ile Yalova oldu. Yalova'yı sırasıyla yüzde 42,9 ile Kocaeli ve yüzde 43,7 ile TekirdaÄŸ takip etti.

Ä°STANBUL’DA Ä°KAMET EDENLERDE Ä°LK SIRAYI SÄ°VAS DOÄžUMLULAR ALDI

En yüksek nüfusa sahip Ä°stanbul’da yaÅŸayan ancak doÄŸum yeri farklı bir il olanlar arasında Sivas doÄŸumlular birinci sırada yer alırken, bunu, Ordu ve Tokat doÄŸumlular izledi.

Ä°kinci büyük nüfusa sahip il Ankara’da, ilk sırada doÄŸum yeri Çorum olanlar gelirken, ikinci sırayı Yozgat ve üçüncü sırayı ise Çankırı doÄŸumlular oluÅŸturdu. 

En yüksek nüfusa sahip üçüncü il Ä°zmir’de ise en çok Manisa doÄŸumlular ikamet ederken, Manisa’yı sırasıyla yurtdışı ve Erzurum doÄŸumlular takip etti. DoÄŸum yeri yurtdışı olup Ä°zmir’de yaÅŸayanlar arasında Bulgaristan doÄŸumlular yüzde 48,7 ile ilk sırada yer aldı.

Türkiye’de ikamet eden T.C. vatandaÅŸlarının doÄŸum yerleri incelendiÄŸinde yüzde 9,5’inin doÄŸum yerinin Ä°stanbul olduÄŸu görüldü. Ankara yüzde 4,3 ile ikinci sırada yer alırken, Ankara'yı yüzde 3,3 ile Ä°zmir, yüzde 2,8 ile Konya ve Åžanlıurfa izledi.

Türkiye’de ikamet eden ancak yurtdışında doÄŸan T.C. vatandaÅŸlarının, doÄŸdukları ülkelere göre dağılımı incelendiÄŸinde, ilk sırada yüzde 37,6 ile Bulgaristan doÄŸumlular yer aldı. Bulgaristan doÄŸumluları sırasıyla yüzde 22,2 ile Almanya, yüzde 4,3 ile Makedonya, yüzde 2,9 ile Hollanda ve yüzde 2,6 ile Belçika doÄŸumlular takip etti.

 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nden elde edilen istatistiklerin geliÅŸtirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında, Merkezi Nüfus Ä°daresi Sistemi'nde (MERNÄ°S) yer alan “doÄŸum yeri” kayıtları üzerinde yapılan analiz çalışmaları sonucunda, doÄŸum yeri bilgisi idari kayıtlara dayalı olarak ilk kez üretilen ve bu bilgiler 31 Aralık 2014 tarihli ADNKS sonuçlarıyla iliÅŸkilendirilerek, kiÅŸilerin ikamet ettikleri illerle karşılaÅŸtırmalı olarak sunuldu. Daha önce 10 yılda bir yapılan genel nüfus sayımlarından elde edilebilen doÄŸum yeri bilgisi, bu çalışmayla artık her yıl idari kayıtlara dayalı olarak üretilebilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.