Sosyal Medya

Dünya

'Hayır'a rağmen istifa

Yunanistan'da halk yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma tedbirlerine yüzde 61'le 'hayır' dedi. Referandumdan 'evet' çıkması halinde istifa edeceğini açıklayan Maliye Bakanı Varoufakis, bu sonuca rağmen istifa edeceğini açıkladı.



Yunanistan'da düzenlenen referandumdan 'hayır' sonucu çıkmasına karşın Maliye Bakanı Varoufakis istifa edeceÄŸini açıkladı. Varoufakis kiÅŸisel blog sayfasından 'Artık bakan deÄŸilim' baÅŸlığıyla yaptığı açıklamada, 'euro bölgesi maliye bakanlarının bazı tercihlerinden haberdar edildiÄŸini ve maliye bakanları toplantılarındaki mevcuidyetini sonlandırdığını' belirtti. Varoufakis, "BaÅŸbakan Tsipras, bu kararın bir anlaÅŸmaya varılmasına yardımcı olacağını düÅŸünüyor. Bu nedenle istifa ediyorum" diye yazdı.

Yunan bakan referandum öncesinde 'evet' sonucu çıkması halinde istifa edeceÄŸini söylemiÅŸti. 

Ülkede dün düzenlenen referandumda, halk, yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma tedbirlerine 'hayır' dedi. Sandıktan yüzde 61 'hayır', yüzde 39 'evet' oyu çıktı. Referanduma katılım yüzde 63'ü buldu.

YUNANÄ°STAN NEYÄ° OYLADI?

Yunanistan hükümeti, Avrupa BirliÄŸi (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) nakit akışının yeniden saÄŸlanması karşılığında öne sürdüÄŸü koÅŸulları halka oylatmaya karar verdi. Bu koÅŸulların baÅŸlıcaları neler?

-          Mali yardım için de daha fazla vergi alınması, erken emeklilik olanaklarının kısıtlanması ve emeklilik primlerinin yükseltilmesi ÅŸart koÅŸuluyor.

-          Tarım sektörüne tanınan vergi ayrıcalıkları ve diÄŸer sübvansiyonlar, Yunanların reform paketini onaylaması durumunda sona erecek.

-          Atina Uluslararası Havalimanı’nın yanı sıra 39 bölgesel havalimanı da özelleÅŸtirilecek. Ayrıca telekom operatörü OTE, petrol ÅŸirketi Hellenic Petroleum HELPE, 35 devlet binası, piyango ÅŸirketi, birçok otoyol ve liman da özelleÅŸtirilmesi istenen kurumlar.

-          Devlette çalışan kiÅŸilerin maaÅŸları beceri, performans ve sorumluluÄŸa göre gelecek yıldan geçerli olmak üzere düzenlenecek. Ayrıca yevmiye, yan ödeme, yolluk ve kıdem tazminatları gibi ödemeler de yeniden belirlenerek kısıtlamaya gidilecek.

-          Gelecek yılın bütçesinde askeri harcamalarda 400 milyon avro kısıtlama olacak. Asker sayısı da düÅŸecek.

Halktan 'hayır' oyu kullanmasını isteyen Yunanistan BaÅŸbakanı Alexis Tsipras, sonuçların belli olmasının ardından televizyondan halka seslendi. “Bugünkü zor ÅŸartlarda çok cesur bir tercih yaptınız. Bana verdiÄŸiniz yetkinin Avrupa’dan kopuÅŸ için deÄŸil, sürdürülebilir çözümü saÄŸlama yönünde pazarlık gücümüzü artırmak için olduÄŸunun tamamen farkındayım” dedi. Yunan halkının Avrupa dayanışması ve demokrasisine oy verdiÄŸini söyleyen Tsipras, müzakere masasına döneceklerini açıkladı. 

Samaras istifa etti

Referandumdan 'evet' çıkması halinde Tsipras hükümeti istifa edecekti. Ancak tersi oldu. Seçmenden 'evet' oyu kullanmasını isteyen muhalefet lideri, eski baÅŸbakan Antonis Samaras, sandıktan istediÄŸi sonuç çıkmayınca Yeni Demokrasi Partisi'nin liderliÄŸinden istifa edeceÄŸini açıkladı. “Partimizin yeni bir baÅŸlangıca ihtiyacı var” dedi.

 

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, halkın ‘hayır’ demesinin demokrasi ve sosyal adaletten yana olduklarını gösterdiÄŸini söyledi. “Yarın itibariyle Yunan halkının bize verdiÄŸi bu cesur ‘hayır’la borç verenlere bir yardım eli uzatacağız. Ortak bir zemin bulmak için hepsine sesleneceÄŸiz. Bugünün ‘hayır’ı yarının demokrat Avrupa’sına büyük bir ‘evet’tir” diye konuÅŸtu.

 

 

Liderler olaÄŸanüstü zirvede toplanıyor 

 

 

AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk, Euro Bölgesi liderlerinden Yunanistan'ın durumunu görüÅŸmek üzere 7 Temmuz akÅŸamı Brüksel'de toplanmalarını istedi.

Tusk referandumla ilgili yazılı açıklamasında, neticenin keder verici olduÄŸunu belirterek, "Yunan referandumunun sonucunu not ettim. Bu netice Yunanistan'ın geleceÄŸi açısından çok üzücüdür. Yunan ekonomisinin toparlanması için zorlu önlemler ve reformlar kaçınılmazdır. Åžimdi Yunan makamlarının inisiyatiflerini bekleyeceÄŸiz" ifadesini kullandı.

Hollande ve Merkel liderler zirvesi istiyor

 

Reuters ilk sonuçların ardından Yunan BaÅŸbakan Tsipras’ın Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande ile telefonla konuÅŸtuÄŸunu bildirdi.

Hollande, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ile de telefonda görüÅŸtü. Ä°ki lider referandum sonucuna saygı duyulması gerektiÄŸi konusunda mutabık olduklarını belirtti. Hollande ve Angela Merkel, Pazartesi akÅŸamı bir araya gelerek referandumun sonucunu görüÅŸecek. 

AFP’nin bildirdiÄŸine göre, Euro Bölgesi'nin hazine bakanları da Pazartesi günü bir araya gelerek referandum sonucu hakkında istiÅŸarede bulunacak. 

‘Hayır’ diyenler, Atina’daki Sintagma Meydanı’nda sevinç gösterilerinde bulundu.
[FotoÄŸraf: Reuters]

 

'Gerçek görüÅŸmeler bu akÅŸam baÅŸlamalı'

Kreditörlerle bir an önce anlaÅŸma saÄŸlamak istediklerini söyleyen Yunan hükümeti sözcüsü Gabriel Sakellaridis, “Yunan halkı, hükümete pozisyonunu koruması için yetki verdi. Gerçek görüÅŸmeler bu akÅŸam baÅŸlamalı. GörüÅŸmeler hemen -hatta 48 saat içinde- sonuçlanmalı. Bunun için elimizden gelen bütün çabayı göstereceÄŸiz” dedi.

 

Euro deÄŸer kaybetti

 

Ä°lk sonuçların ardından euro, ABD doları karşısında deÄŸer kaybetti. 22.15 itibariyle 1 euro, 1.0987 ABD doları seviyesine geriledi. Euro, Cuma gecesine göre ABD doları karşısında yüzde 1,2 deÄŸer kaybetmiÅŸ oldu.

Katılım oranı yüzde 60'ı geçti

Geçen ayın sonlarına doÄŸru gerçekleÅŸen Euro KuÅŸağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun sunduÄŸu ve iki metinden oluÅŸan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluÅŸan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk "evet" ya da "hayır" dedi.

Saat 07.00'de baÅŸlayan oy verme iÅŸlemi 19.00'a kadar sürdü. Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduÄŸu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı. Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40'ının sandığa gitmiÅŸ olması gerekiyordu. Yunanistan'da kayıtlı seçmenin yüzde 65'i sandık başına giderek tercihlerini yaptı.

Solcu Syriza hükümeti halktan yeni tedbirlere 'hayır' demesini istedi. Hükümet sandıktan 'evet' çıkması halinde istifa edeceÄŸini sinyallerini verdi. Son anketlerde 'evet' diyenlerin oranı 'hayır'larla baÅŸ baÅŸa görünüyordu.

BaÅŸbakan Alexis Tsipras, AB ve IMF'den gelen yeni kemer sıkma önlemlerini 'Yunan halkı için bir aÅŸağılanma' olarak nitelerken, referandumdan 'hayır' çıkmasının kreditörlerle masaya oturduklarında ellerini güçlendireceÄŸini savundu. 

Ancak 'hayır' oyu Atina’nın bundan sona kreditörlerden bir daha para alamayacağı anlamına gelebilir. Atina IMF'ye olan Haziran borcunu da ödemeyip temerrüde düÅŸmüÅŸ durumda. Yunanistan’ın euro’dan çıkması ihtimali de güçlendi.

41 yıl sonra ilk

Yunan vatandaÅŸları 41 yıl sonra bir halk oylaması için sandığa gitti. Yunanistan'da 1920 ile 1974 yılları arasında 7 kez referandum yapıldı. Ä°lki 1920 olmak üzere, 1924, 1935, 1946, 1968, 1973 ve 1974 yıllarında referandum gerçekleÅŸti. Son referandum 1974 yılında Konstantinos Karamanlis'in baÅŸbakanlığı döneminde Albaylar Cuntası'nın devrilmesinin ardından kraliyetin kaldırılması için yapılmıştı. Söz konusu referandum da sandığa giden yüzde 70 Yunan vatandaşı, cumhuriyet için "evet" demiÅŸti.

En son Yunanistan 2011’de benzer bir referandum süreci tartışması yaÅŸamıştı. Eski baÅŸbakan George Papandreu yeni teÅŸvik paketi ve getireceÄŸi kemer sıkma önlemlerini referanduma götürmek istese de bunu baÅŸaramadı. Ä°stifa etmek zorunda kalan Papandreu’nun yerine teknokratlardan oluÅŸan hükümet kuruldu.

Kaynak: Al Jazeera, AFP ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.