Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Mısır'da idamlar her an gerçekleşebilir'

Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, darbe yönetiminin istediği ortamı yakaladığında idamları gerçekleştireceğini söylerken, 'Bir sabah uyandığımızda idamların gerçekleşmiş olduğunu okuyabiliriz' dedi.



Milat Gazetesinden Özlem DoÄŸan'ın haberine göre, Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir Ä°ÅŸbilir Muhammed Mursi ve arkadaÅŸlarına verilen idam kararlarını ve olası geliÅŸmeleri deÄŸerlendirdi.

'BÄ°RDEN ÇOK DAVA AÇMAK BÄ°R TAKTÄ°K'

Mursi ve diÄŸer sanıklar hakkında birden fazla dava bulunduÄŸunu ve arka arkaya dava açmanın darbe yönetiminin bir taktiÄŸi olduÄŸunu ifade eden Cihangir Ä°ÅŸbilir, “OluÅŸturmaya çalıştıkları korku rejimini güçlendirip tabana yaymak istiyorlar. Alınan kararları darbe yönetimi içte ve dışta koz olarak kullanıyor. Bu kararlar darbe yönetiminin aldığı siyasi kararlar gibi görünse de Ä°srail baÅŸta olmak üzere ABD ve AB'nin bir kısmı da bu davaya müdahil oluyor” dedi.

SÄ°SÄ° ELÄ° KANLI BÄ°R KATÄ°L

Sisi'nin Rabia meydanında 10 saat içinde 1500 kiÅŸiyi katleden eli kanlı bir katil olduÄŸunu söyleyen Ä°ÅŸbilir,  “Sisi insanları yakarak öldürdü. Böyle birini her türlü kullanabilirsiniz. Müftüler bile bağımsız deÄŸil, onlar bile darbeye destek verdiler” diye konuÅŸtu.

ANÄ°DEN Ä°DAM EDÄ°LEBÄ°LÄ°RLER

Darbe yönetiminin istediÄŸi ortamı yakaladığında idamları gerçekleÅŸtireceÄŸine dikkat çeken Ä°ÅŸbilir sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: “Bir sabah kalktığımızda ‘Mursi ve Biltaci'nin bu sabah idamı gerçekleÅŸti' haberlerini okuyabiliriz. Elbette ardından kitlesel eylemler gerçekleÅŸecek. ABD ve diÄŸer ülkeler derin kaygılarını dile getirilecek. Ama sadece o kadar.”

ABD SÄ°SÄ°'YE SOPA GÖSTERDÄ°

ABD'nin Mursi'nin idam kararı için siyasi motivasyon tabirini kullanarak Sisi'ye sopa gösterdiÄŸini vurgulayan Ä°ÅŸbilir, “Sisi'ye aşırı gidersen seni deÄŸiÅŸtirebilirim mesajı veriyor olabilirler. Mısır tarihine baktığımızda bu çok da zor bir durum deÄŸil. Diktatörün içerde manevra kabiliyeti kalmayınca bir suikastla ya da baÅŸka bir ÅŸekilde daha ılımlı bir isim yerine getirilebilirler” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

HALK Ä°NTÄ°KAM ALMAK Ä°STEYEBÄ°LÄ°R

ABD ve AB idamlara karşı olduÄŸunu söylese bile Sisi'nin idamları gerçekleÅŸtirebileceÄŸini ifade eden Ä°ÅŸbilir, Sisi'nin sokaÄŸa çıkıp yürüyemeyecek bir katil olduÄŸunu söyleyerek ÅŸöyle devam etti: “Biri kalkıp kiÅŸisel olarak ondan intikam almak isteyebilir. SokaÄŸa çıkıp gösteri yapan insanları öldüren bir diktatörden bahsediyoruz. Sisi kendisinin ABD ve diÄŸer ülkeler tarafından gözden çıkarıldığını anladığı an idamları gerçekleÅŸtirir.”

ÇOCUKLAR KAYBOLUYOR

Mısır halkının darbeyi en ücra köylerde bile hissettiÄŸini söyleyen Ä°ÅŸbilir, “Önce ÅŸehirler bundan etkilendi ama ÅŸimdi her ÅŸey çok farklı. Çünkü kolluk kuvvetleri, insanların sokaÄŸa çıkmaktan korktuklarını bildiÄŸi için her türlü zulmü yapıyor. Mısır'da adalete güven kalmadı. Sivil saha daraldı. Korkuyu tabana yaymak için sembolik isimler, öÄŸrenciler, aktivistler ve gazeteciler kaçırılıyor. 1 Haziran'dan beri Esra adlı bir foto muhabir kayıp. Bunun gibi yüzlerce vaka var. Darbe yönetimi ‘bir gün kaybolan biri sizin çocuÄŸunuz olabilir' mesajı vermeye ve korku yaymaya çalışıyor” dedi.

MURSÄ° ÖZGÜRLÜK KAHRAMANI

Mursi'nin darbe mahkemesini tanımadığını ve sonucu bilerek inandığı yolda yürüdüÄŸüne dikkat çeken Ä°ÅŸbilir, Mursi'nin artık Ä°slam Dünyası'nın özgürlük kahramanı olduÄŸunu, omuzlarında büyük bir sorumluluk taşıdığını söyledi.

HALK ÇARESÄ°Z VE FAKÄ°R

Mısır'da olaÄŸanüstü hal kanunlarının bir yönetim biçimine dönüÅŸtüÄŸünü sözlerine ekleyen Ä°ÅŸbilir, insan hakları ihlalinin yönetim tarzına evrildiÄŸine vurgu yaparak ÅŸöyle devam etti:  “Mısır gaz üreticisi bir ülke olmasına raÄŸmen ÅŸu an fakirlik ve açlık sınırında. Halkın yüzde 50'ye yakını yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Halkın yarıya yakını 30 yaşın altında. Bu genç nüfus eninde sonunda bir patlama yaÅŸayacaktır. “Demokrasi bizim için çıkış yolu deÄŸil, bunlarla silahlı olarak mücadele etmeliyiz” diyen gruplar da var. Halk ÅŸu an çaresiz ve çaresiz insan her ÅŸeyi yapabilir.”

MISIR'DA YAÅžANANLAR TÜRKÄ°YE'DEN BAÄžIMSIZ DEĞİL

Mısır'da yaÅŸananları Türkiye'deki geliÅŸmelerden bağımsız okumanın yanlış olduÄŸunun altını çizen Ä°ÅŸbilir, “Darbe baÅŸta Türkiye olmak üzere Ä°slam dünyasındaki tüm seçimle gelen liderlere bir mesajdır. Darbe olduÄŸunda bazı medya organları ‘Mısır'ın Tayyib'i devrildi' baÅŸlıkları attı.  Hürriyet, idam kararı açıklandığı zaman Mursi üzerinden ErdoÄŸan'a gönderme yaptı. Belli mihraklar tarafından Türkiye'ye bir gözdağı ve tehdit vermek istenildiÄŸi çok açık” ifadelerini kullandı.

ABDULLAH GÜL'ÜN KUTLAMA MESAJINI KINADIK

Abdullah Gül'ü Sisi'yi kutladığında kınadıklarını belirten Ä°ÅŸbilir, “Bu ülkenin cumhurbaÅŸkanının bir darbe liderini kutlamasını STK olarak uygun görmedik. Gül de bir devlet geleneÄŸi olarak veya diplomatik iliÅŸkiler kesilmesin, oradaki mazlumlara belki bir faydamız olur düÅŸüncesiyle bu kutlamayı yapmış olabilir ama katıldığı iki toplantıda da ErdoÄŸan bu kutlamanın kabul edilemez olduÄŸunu, Mursi baÅŸta olmak üzere darbe maÄŸduru olan kiÅŸilere izah edilemeyeceÄŸini açıklamıştı” dedi.

ERDOÄžAN VÄ°CDANIN SESÄ°

“ErdoÄŸan Mısır darbesi konusunda her zaman kararlı durdu. BM'de Sisi'nin olduÄŸu masaya oturmadı” diyen Ä°ÅŸbilir sözlerini ÅŸu ÅŸekilde sürdürdü: “ErdoÄŸan BM kurul konuÅŸmasında Sisi'nin yüzüne bakarak Rabia iÅŸareti yaptı ve dünya beÅŸten büyüktür diyerek Avrupa ülkelerini kınadı.  ABD, Ä°srail ve dünyanın güç odağı olmuÅŸ diÄŸer ülkelerin, darbe lideri olarak kabul etmediÄŸi birinin yüzüne karşı BM kurul salonunda bunu haykırmak bir cesaret iÅŸidir. ErdoÄŸan Ä°slam dünyasının vicdanını dile getirdiÄŸi için ÅŸimdi bu kadar hedefte.”

SUÄ°KAST Ä°DAM BAHANESÄ°

Mursi'ye idam veren savcıya düzenlenen bombalı saldırının 1990'dan beri Mısır'da gerçekleÅŸen en büyük suikast olduÄŸunu belirten Ä°ÅŸbilir,  “GerçekleÅŸme ÅŸeklini ve HiÅŸam Bereket'in kiÅŸiliÄŸini de göze alırsak, olayın derin bir suikast olduÄŸu belli. Bu durum darbecilere yaradı çünkü suikastı Ä°hvan'ın üzerine yıkarak idamları gerçekleÅŸtirmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

DARBECÄ°LERÄ°N SÄ°NSÄ° OYUNU

Bereket'in ölümünden sonra kamuoyunun da desteÄŸini almaya çalışan darbecilerin bir an önce idamları gerçekleÅŸtirmek istediklerine dikkat çeken Ä°ÅŸbilir, “Darbe yönetimi özellikle Ä°hvan'ın tabanla iliÅŸkisini kurup aile çalışmaları yapan yetkililerini katlederek hem Ä°hvan'a, hem Mısır'a ve dünyaya ‘terörizmle mücadele ediyorum' mesajı vermeye çalışıyor. Oysa barışçıl yolla mücadele eden Ä°hvan üyelerini öldürdü. Darbeciler silahlı eylemlere onay vermeyen Ä°hvan mensuplarını ya öldürüyor ya da hapse atıyorlar. Silah yanlılarını ise dışarıda bırakarak sinsi bir planla kaos ortamı oluÅŸturmak istiyorlar” diye konuÅŸtu.

Ä°DAMLAR SÜRATLE GERÇEKLEÅžEBÄ°LÄ°R

Ä°hvan'ın silahlı eyleme tamamen karşı olduÄŸuna vurgu yapan Ä°ÅŸbilir sözlerini ÅŸöyle noktaladı: “Mısır kamuoyu bu suikastla idamlara hazırlanmış durumda. Sisi yeni bir hamle yaptı ve icraatlarına bir gerekçe oluÅŸturmaya çalıştı. Apar topar terörle mücadele diye bir tasarı geçirildi ki bu yargısız infazların artacağını gösteriyor. Ä°damlar da süratle gerçekleÅŸtirilebilir.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.