Sosyal Medya

YaÅŸam

Görmez: Çocukların kalbini kıran teravihe gelmesin!

Görmez: "Hiçbir mümin, hiçbir çocuğun gönlünde ve muhayyilesinde, cami ile ilgili kötü anı oluşturabilecek bir söz ve davranış içerisinde olamaz"



"Çocukla oruç arasında iyilik ırmağı akar"

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, çocukla oruç arasında bir iyilik ırmağının aktığını belirterek, "Oruçla, teravihle, iftarla, sahurla çocuk kutsal bir dünyaya girer ve o dünyanın içinde yaÅŸar. Bazen anneler, çocuklarına kıyamaz ve sahura uyandırmazlar ama bu neÅŸeden onları mahrum etmemek hatta gönüllü olarak, ikna ederek çocukları sahura kaldırmak lazımdır" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Görmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının gençlerle, çocuklarla, kadınlarla, tüm cemaatiyle camileri neÅŸelendirdiÄŸini söyledi.

Çocukların dünyasında ramazan ve orucun yerinin bambaÅŸka olduÄŸuna dikkati çeken Görmez, "Çocuklar evvela ramazanı bekler. Ailesindeki ve çevresindeki konuÅŸmalar ona kutlu bir misafirin geleceÄŸini haber verir. Ramazan bütün görkemi ile geldiÄŸinde evde bir deÄŸiÅŸim baÅŸlar. Çocuk bu deÄŸiÅŸime katılmaya çalışır. Sahura kalkar. Büyükleri 'uyu' dese de o, dinlemez sahurda uyanır. Ä°ftar vaktini sabırla bekler. Kulağı ezan sesindedir" diye konuÅŸtu.

"Çocukla oruç arasında bir iyilik ırmağı akar" diyen Görmez, "Oruçla, teravihle, iftarla, sahurla çocuk kutsal bir dünyaya girer ve o dünyanın içinde yaÅŸar. Bazen anneler, çocuklarına kıyamaz ve sahura uyandırmazlar ama bu neÅŸeden onları mahrum etmemek, hatta gönüllü olarak, ikna ederek çocukları sahura kaldırmak lazımdır" ifadelerini kullandı.

- "Çocukların kalbini kıran teravihe gelmesin daha iyi"

Görmez, özellikle ramazanda çocukların neÅŸe içerisinde camiye geldiklerini ifade ederek, ÅŸunları kaydetti:

"Camide de çocuklar çocukluklarını gösterirler. Bunun kadar tabii bir ÅŸey olamaz. Belki koÅŸturacaklar, belki ses çıkaracaklardır. Bir konuÅŸmamda ÅŸunu söylemiÅŸtim; camide cemaatle namaz kılarken arka saflarda gülüÅŸen çocuk sesleri yoksa gelecek nesiller adına korkun. Bundan dolayıdır ki hiçbir mümin, hiçbir çocuÄŸun gönlünde ve muhayyilesinde, cami ile ilgili kötü anı oluÅŸturabilecek bir söz ve davranış içerisinde olamaz. Hatta diyorum ki kendisine hakim olamayıp, çocuklara bu yanlışlığı yapacak olan kimse teravihe gelmesin daha iyi çünkü herhangi bir çocuÄŸun hafızasında ve muhayyilesinde din-i mübin-i Ä°slam'ın ÅŸiarı ile ilgili acı bir hatıra, kötü bir iz, yaralı bir bilinç oluÅŸturmak kebair denilebilecek büyük bir günahtır."

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı olarak çocuklara ve gençlere yönelik çalışmalara önem verdiklerini belirten Görmez, her yaÅŸ grubundan öÄŸrencilerin yaz Kur'an kurslarında eÄŸitim-öÄŸretim görebileceÄŸini ifade etti.

Yaz Kur'an kurslarına yönelik bir internet sitesi hazırladıklarını, öÄŸrencilere ücretsiz Kur'an-ı Kerim ve ders kitapları verildiÄŸini anlatan Görmez, öÄŸrencilerin Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde farklı etkinliklere de katılabileceklerini aktardı.

"Diyanet Kur'an Radyo" yayına başladı

"Ramazanın en önemli özelliklerinden biri de bize her sene Kur'an'ımızı getirmiÅŸ olmasıdır" diyen Görmez, ramazan ayının Kur'an'ın sadece 14 asır önce nazil olup biten bir kitap olmadığını, bir hayat kitabı olduÄŸunu ve her sene gönüllere yeniden indirildiÄŸini hatırlattığını vurguladı.

Görmez, ramazanın ilk gününden itibaren Türkiye'de 24 saat Kur'an yayını yapan tematik bir radyonun yayınına baÅŸladıklarını anımsatarak, "Ahmed Hamdi Akseki Camii'nin altında Diyanet Radyo bünyesinde ikinci bir radyo olan 'Diyanet Kur'an Radyo' yayına baÅŸladı. Milletimize, 24 saat Kur'an'ı okuyan, Kur'an'ın ruhunu anlatan, bizim sustuÄŸumuz Kur'an'ın konuÅŸtuÄŸu bir radyomuz oldu" ifadelerini kullandı.

- "Kur'an hediyemiz olsun"

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından "Hediyem Kur'an olsun" baÅŸlığı altında bir kampanya baÅŸlatıldığını ifade eden Görmez, ÅŸunları kaydetti:

"Dünyanın birçok yerinde bir Kur'an'a sahip olmayan insanlar var. Afrika'da hafızlık yapan, bilgisayar tabletlerinin elimizde olduÄŸu bir çaÄŸda, tahta tabletlerin üzerine yazıp okuyan, sonra silen çocuklarımızın olduÄŸunu biliyoruz. Sadece onlar için deÄŸil, kendimiz için de muradımız odur ki Kur'an alınıp satılan bir meta olmasın. Kur'an hediyemiz olsun. En büyük hediyemiz Kur'an olsun. Türkiye Diyanet Vakfı ile bu baÅŸlıkla bir kampanya baÅŸlattık. Hangi ülkeye, hangi coÄŸrafyaya, hangi çocuklara kim Kur'an hediye etmek istiyorsa biz buna aracılık etmek istiyoruz."

Görmez, Mushafları Ä°nceleme ve Kıraat Kurulu'nun, Ä°stanbul'da Uluslararası Hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması düzenleyeceÄŸini belirtti.

 

 

Kaynak : Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.