Sosyal Medya

Dünya

BBC'den IŞİD'de kısmî geri adım...

IŞİD için "İslam Devleti" ifadesini kullanmaması talep edilen BBC önce talepleri reddetti; daha sonra da sadece "Sözde İslam Devleti" tanımı kullanacağını açıkladı



Ä°ngiliz yayın kurumu BBC, Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron'ın IŞİD için "Ä°slam devleti" ifadesinin kullanılmaması çaÄŸrısını reddetti; ancak onun yerine "Sözde Ä°slam Devleti" ifadesini kullanacağını açıkladı.  

Cameron bu hafta yaptığı bir açıklamada, BBC'nin haberlerinde IŞİD için "Ä°slam devleti" ifadesi kullanmasını eleÅŸtirerek, "Çünkü bu Ä°slam devleti deÄŸildir, korkunç ve barbar bir rejimdir" demiÅŸti.

Ä°ngiltere BaÅŸbakanı'nın çaÄŸrısının ardından, 120 milletvekili de BBC'ye bir mektup göndererek, "Ä°slam devleti" ifadesini kullanmaması gerektiÄŸini çünkü "bunun gereksiz yere aşırıcılara itibar saÄŸlamak anlamına geldiÄŸini" bildirdi. 

Muhafazakar Partili milletvekili Rehman Christi'nin liderliÄŸindeki 120 parlamenter, BBC'den "Ä°slam devleti" yerine IŞİD ifadesini kullanmasını istedi. Mektuba, Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Cameron'ın yanı sıra, Londra Belediye BaÅŸkanı ve Muhafazakar Parti milletvekili Boris Johnson ve Ä°skoç Ulusal Partisi (SNP) milletvekili ve partinin eski lideri Alex Salmond da imza koydu.

"SÖZDE Ä°SLAM DEVLETÄ°" DÄ°YECEK

BBC Genel Müdürü Tony Hall çaÄŸrılara cevaben kaleme aldığı makalede, "BBC bir grubu ya da kuruluÅŸu tanımlarken, o grubun kendini nasıl tanımladığını esas almaktadır. Sadece 'Ä°slam devleti' ifadesi kullanmanın böyle bir devletin varolduÄŸu anlamına geleceÄŸinin ve bunun yanıltıcı olduÄŸunun farkındayız. Biz de bundan sonra 'sözde Ä°slam devleti' ifadesini kullanacağız" diye yazdı.

Hall ayrıca, "IŞİD ifadesini kullanmanın bu örgüte destek verildiÄŸi algısına neden olabileceÄŸini ve BBC'nin tarafsızlığına aykırı olduÄŸunu" savundu. 

Ä°ngiliz basını, BBC Genel Müdürü Hall'un kurumun konuyla ilgili terminolojisi hakkında bu ay milletvekillerinin sorularını yanıtlamaya çaÄŸrılabileceÄŸini bildiriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.