Dünya
Atina'da referandum gerginliÄŸi
IMF ve kreditörlerin dayattığı ekonomik yaptırımları referanduma götürme kararı alan Yunanistan'da "hayır" ve "evet" taraftarlarının gösterileri sürüyor. Atina'da bin kişi Avrupa Birliği karşıtı gösteri düzenledi. Eski Başbakan Yorgo Papandreu ise yandaşlarına "evet" çağrısı yaptı.
Panepistimiu Meydanı'nda toplanan yaklaşık bin kiÅŸilik grup Vasilis Sofias Caddesi'ndeki AB bürolarına AB karşıtı slogan atarak yürüdü. Gruptan bazıları yürüyüÅŸ esnasında bina duvarlarına boyalarla "IMF defol" ÅŸeklinde yazılar yazdı.
Gruptan bir kiÅŸi büroların birinci katına çıkarak üzerinde "Borca sonuna kadar hayır" yazılı pankart astı. Göstericiler AB bürosunun önüne kesik domuz kafası bıraktı, yanlarında getirdikleri AB bayrağını ateÅŸe verdi.
Polis göstericileri dağıtmak amacıyla göz yaÅŸartıcı gaz kullandı. Müdahale sonrası grup bölgeden dağıldı. Gruptan bazılarının polise direndiÄŸi gözlendi.
Papandreu'dan "evet" çaÄŸrısı
Demokratik Sosyalist Hareket (KÄ°DÄ°SO) lideri ve eski BaÅŸbakan Yorgo Papandreu, Kotzias Meydanı'nda düzenlenen mitingde yandaÅŸlarına oylarını "evet" yönünde kullanması çaÄŸrısında bulundu.
Ülkenin düzlüÄŸe çıkması için sandıktan "evet" oylarının fazla çıkması gerektiÄŸini söyleyen Papandreu, "EÄŸer sandıktan hayır çıkarsa bu ülkeyi ikiye böler ve kaosa sürükler" dedi.
"Evet" oyu kullanmanın milli bir ödev olduÄŸunu vurgulayan eski BaÅŸbakan Papandreu, "milli trajediyi önlemenin, toplu fakirleÅŸmenin önüne geçmenin" tek yolunun sandıktan "evet" oylarının fazla çıkmasına baÄŸlı olduÄŸunu savundu.
Koalisyon hükümetinin aldığı önlemleri iÅŸe yaramaz olarak deÄŸerlendiren Papandreu, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"EÄŸer sandıktan 'hayır' çıkarsa bu ülke için bir umut kalmaz. Ben baÅŸbakanlık dönemimde bu durumlara düÅŸmemek için birçok karar aldım, aldığım kararlardan piÅŸman deÄŸilim. Bugün yine almam gerekirse aynı kararları alırım. Mali kaosun ne anlama geldiÄŸini çok iyi biliyorum.”
"Yunanistan uluslararası arenada yalnızlaştı"
Koalisyonun aldığı kararların Yunanistan'ı yalnızlaÅŸtırdığını iddia eden Papandreu, "Yunanistan bugün olduÄŸu kadar hiçbir dönem uluslararası anlamda yalnız kalmadı. Bu yalnızlık güçsüzlük anlamına geliyor" diye konuÅŸtu.
BaÅŸbakan Tsipras'ı da eleÅŸtiren Papandreu, geçmiÅŸ dönemlerde memorandumu kabul etmeyenlerin ÅŸimdi kreditörlere memorandumu uzatmak için teklif sunduklarını ifade etti.
Koalisyonun beÅŸ ay içinde Yunan halkının tüm umutlarını söndürdüÄŸünü iddia eden Papandreu, "Tsipras baÅŸbakan olduÄŸunu hatırlamalı, tüm Yunan halkının baÅŸbakanı olduÄŸunu hatırlamalı, baÅŸbakan olarak ayrımcılık yapmaması gerekir" dedi.
IMF'den Yunanistan açıklaması
Uluslararası Para Fonu (IMF) Yunanistan'ın gelecek 3 yıl içinde 50 milyar euroluk finansmana ihtiyacı olacağını ve müzakere edilen yapısal reformların uygulanmamasının ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesini gerektirebileceÄŸini belirtti.
IMF'nin borçlarını tahsil edemediÄŸi Yunanistan için hazırladığı analiz raporunda, ülkenin hali hazırda yüksek olan borçlarının son dönemdeki politika deÄŸiÅŸiklikleri nedeniyle "sürdürülemez" hale geldiÄŸi ifade edildi.
Yunanistan'ın kamu borcunun geçen yılın ortalarına kadar nispeten daha sürdürülebilir bir yol izlediÄŸine iÅŸaret edilen IMF raporunda, "Ancak, politikalar ve ekonomik görünümde bu yılın başından itibaren meydana gelen önemli deÄŸiÅŸiklikler, finansman ihtiyacının kayda deÄŸer seviyede yükselmesine neden oldu. Kreditörlerin Yunan makamlarına önerdiÄŸi pakette, bu ihtiyaçların Ekim 2015'ten 2018'in sonuna kadar toplam 50 milyar euroya ulaÅŸması öngörülüyor, bu 36 milyar avroluk ek kaynak gerektirecektir" ifadelerine yer verildi.
Raporda, ayrıca "ülkenin Kasım 2012'de imzaladığı mali programdaki reformları uygulamaya koymuÅŸ olsaydı, herhangi bir ek yardıma ihtiyacı olmayacağı" yorumunda bulunulurken, o zamanki beklentilerin kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının 2020 itibariyle yüzde 128'e inmesi yönünde olduÄŸu kaydedildi.
Kamu borcu GSYH'sının yüzde 177,2'sine karşılık gelen Yunanistan, Euro Bölgesi'nde en yüksek borçlanma oranına sahip ülke olmasıyla dikkati çekiyor.
IMF'nin güncellediÄŸi tahminlere göre, kamu borcunun GSYH'ya oranı 2020 yılı itibariyle yüzde 150'ye gerileyecek.
"Borçların silinmesi gerekebilir"
Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilir hale getirilmesi için ilgili reformları uygulamaya baÅŸlaması gerektiÄŸini vurgulayan IMF, bunun yanı sıra Avrupalı ortakların da ülkeye saÄŸladıkları kredilerin vadelerini 20 yıl ertelemesi önerisinde bulundu.
Bununla birlikte, "müzakere edilen mali paketteki reformların azaltılması ya da uygulanmaması ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesini gerekli kılacaktır" görüÅŸünü paylaÅŸan IMF, son olarak raporun, ülkenin 30 Haziran vadeli ödemesini kaçırmasından ve sermaye kontrolüne baÅŸlamasından önce hazırlandığını not etti.
Yunanistan, IMF'ye olan 1,6 milyar euroluk borç taksitini ödeyemeyerek, temerrüte düÅŸmüÅŸ ve borçlarını zamanında ödeyemeyen ilk geliÅŸmiÅŸ ülke olarak tarihe geçmiÅŸti.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmamış.